Leijonat pystyi USA-puolivälierävoitossa muokkaamaan pelityyliä siten, että aiemmin samaa vastustajaa vastaan helissyt puolustus pystyi tällä kertaa pitämään oman pään paljon paremmin tukossa, ja tukemaan paremmin hyökkäyksiin lähtöjä.

Välieriin lähdettäessä Leijonien pitää jälleen kerran muokata peliajatusta uuteen vastustajaan sopivaksi.

– Ei se ole kovin helppoa, mutta kyllä me siihen pystytään. Ihan samalla tavalla hekin joutuvat muuttumaan omaa peliään meitä vastaan. Sen takia ollaan ammattiurheilijoita, että näiden korvien välin hommien kanssa osataan touhuta ja tehdä töitä silläkin puolella, Leijona-pakki Mikko Mäenpää kertoi perjantaina.

Leijonien valmennustiimi käy läpi joukkueen kanssa vastustajan tapaa pelata niin harjoituksissa kuin palavereissa pelaajien kanssa.

– Ylhäältä päin tulee myös niin hyvää apua videoilla ja käytännössä erilaisissa taktisissa asioissa. Tietotaitoa näiden kanssa löytyy niin paljon, että ongelmat saadaan ratkottua.

Suomi ei voi koskaan lähteä turnauksiin ajatuksella, että sillä on paras materiaali, mutta hyvällä joukkuepelillä ja vahvuuksiin sopivalla pelityylillä voidaan saavuuttaa mitä vain.

– Suomalainen on luonteeltaan sillä tavalla nöyrä, että jos yhdessä sovitaan, että näin tehdään, niin sitten niin tehdään käytännössäkin. Kaikki ovat ylpeitä omasta ruudusta, oli se jäällä mikä homma tahansa. Jokainen hoitaa leiviskänsä.

– Suomalainen luonteenlaatu sopii hyvin jääkiekko-nimiseen lajiin. Ei se sattumaa ole, että meidän vahvuus on iät ja ajat ollut joukkuepelaaminen. Se on klisee, mutta se on niin totta kuin voi olla, ja pärjätään sillä kelle vaan.

Mäenpään mielestä juuri tämä ominaisuus osaltaan on tehnyt suomalaisista haluttuja pelaajia mm. KHL:ssä. Perinteisesti venäläinen pelaaja ei tee mitään ennen kuin käsketään, kun taas suomalaiset pelaajat tekevät asioita omatoimisesti.

– Sen takia suomalaiset pelaajat maailmalla on haluttuja ja menestyneitä. Suomalaisia on helppo koutsata, kun ne tekevät kuten käsketään tai pyydetään, ja noudattavat pelisuunnitelmaa.

– Huomennakin meidän kaikkien pitää olla samalla sivulla ja tehdä niitä asioita, mitä ollaan sovittu, niin lääkkeet venäläisten pelaamiseen löytyy.

Kai Lintinen, Hartwall Areena