Erikoishaastattelussa Jokeri-käskijä Tomi Lämsä: "Leijonien menestys tosi pienestä kiinni"

Dallas - Calgary lauantaiaamun rattona! Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!

Jääkiekon MM-kisat ovat houkutelleet Suomeen ja Ruotsiin ison liudan maailman parhaimpia kiekkoilijoita. Jokerien päävalmentaja Tomi Lämsä kertoo SuomiKiekko-sivuston haastattelussa turnauksen monipuolisesta annista.

Nyt kun kisoja pelataan Suomessa, niin tilanne lienee erittäin otollinen valmentajalle nähdä huippukiekkoa?

Kisoja tulee seurattua paljon ja mukana on rutkasti tämän hetken kärkipelaajia, vaikka NHL:ssä on vielä pelit kesken. Siellä ovat kovimmat huippujoukkueet sekä hyviä pelaajia. Silti MM-turnaukselle on oma paikkansa ja kisoissa tullaan näkemään hyvätasoisia otteluita.

Onko tarkoitus käydä katsomassa kisoja paikan päällä?

Tällä viikolla on SM-liigavalmentajien seminaari kisojen yhteydessä. Viime talvena voitimme nuorten olympiakullan Innsbruckissa ja siihen liittyen on joku palkintotilaisuus ennen USA-peliä. Jokerien kautta saattanee tulla vielä jotain edustusjuttuja, joten pelejä tulee seurattua tarkasti.

Itselläsikin on viime talvelta kokemusta turnausvalmentamisesta. Miten se eroaa tavallisesta seuravalmentamisesta?

Turnaustapahtumissa onnistuminen tai epäonnistuminen kulminoituu yhteen peliin eli joko puolivälieriin tai välieriin. Siinä voitolla ja tappiolla on huikean iso ero. Jos voitat vaikkapa hyvällä maalivahtipelillä, silloin olet huippukoutsi ja joukkue on hyvä. Vastaavasti tappion koittaessa tiput saman tien.

Arkivalmennuksessa SM-liigassa pelataan 60 matsia, joka todellakin erottelee jyvät akanoista. Sen lisäksi playoffeissa mikään peli ei ole yhdestä kiinni, vaan tarvitset neljä voittoa. Sarja on siinä mielessä reilumpi tapa punnita ja mitata paremmuutta.

Lyhyt rupeama voi varmasti olla myös antoisa kokemus?

Toisaalta turnauksen hienous on myös se, että se yllätyksellinen ja hektinen. Lyhyellä aikajänteellä tapahtuu paljon ja mennään kovaa. Siinä on kieltämättä myös omat puolensa.

Leijonat on avannut turnauksen kohtuullisesti. Millaista menestystä uskallat povata?

Se on tosi pienestä kiinni, kun yksi ottelu ratkaisee. Kyllä Suomi pelaa Jukka Jalosen alaisuudessa hyvää peliä ja moni viime kevään mestaria tuo jatkuvuutta tekemiseen. Heillä on yhteistä historiaa ja he tuntevat toisensa. Se ruokkii tosi paljon.

Paljon on puhuttu kotikisojen paineesta. Eivätkö kovat odotukset ole rautaisille ammattilaisille arkipäivää?

Paine on kuitenkin kova ja saa nähdä, että miten peli alkaa rullaamaan. Korjausliikkeiden tekeminen lyhyessä ajassa on aina tosi haastavaa. Se on aina pieni kysymysmerkki. Toivotaan, että kaikki osa-alueet kestävät, niin silloin tuloskin on varmasti hyvä.

Dallas - Calgary lauantaiaamun rattona! Lyö vetoa ja kuittaa talletusbonus!