Ässiä ensimmäistä kautta luotsaavalla Karri Kivellä on uusi tilanne valmentajana, kun Ässät aloittaa torstaina puolivälieräsarjan JYP:iä vastaan. Pitkä peliura SM-tasolla sekä playoff-kokemus ja menestys kakkosvalmentajana mm. Ässissä kaudella 2005-2006 ovat valmentaneet miestä tähän tilanteeseen.

Karri Kivi, millaisen kouluarvosanan antaisit joukkueellesi runkosarjasta?

Lähtötilanteisiin nähden runkosarja meni kaikin puolin hyvin. Sanotaan, että 9-. Positiivisinta oli tasaisuus. Pari heikko putkea oli – toinen syksyllä, toinen keväällä. Mutta heti kuin oli tahmeampaa, niin pystyttiin nousemaan takaisin.

Se oli myös ilman muuta positiivista, ja se että pystyttiin pelaamaan rohkeaa hyökkäysvoittoista peliä. Tehtiin mm. kolmanneksi eniten maaleja. Siihen olin todella tyytyväinen

Miinuspuolena kotipelit. Ne eivät olleet suhteessa sarjasijoitukseen. Oltiin vieraspeleissä ykkönen ja kotipeleissä yhdeksäs. Kun oltiin sarjassa vitonen, niin se meni selkeästi alakanttiin, niin ehkä se isoimpana harmina.

Miten analysoit mistä heikot kotipelit ovat johtuneet?

Siinä oli varmaan se, että oltiin neljän joukossa pääasiassa koko kauden, niin takaraivossa pelaajilla oli ajatus, että täytyy pelata vähän ehkä näyttävämpää peliä kotona. Siinä tuli sellaista ylipelaamista. Mielestäni se aiheutti sen, että meillä oli tahmeampi ote kotona, ja tuloksetkin olivat sen näköiset.

Onko playoff-järjestelmä mielestäsi toimiva?

Se mikä hyvä siinä on, niin neljä voittoa kun tarvitaan, niin aina parempi menee jatkoon, ei ole mitään sattumaa. Tämä on hieno systeemi. Kolmella voitolla on aina pieni yllätyksen maku, neljällä ei mitään.

Siinä tulee kaikki – Materiaalin laajuus, pelaajien henkinen kovuus, fyysiyys, kuntopuoli, oma pelitapa – kaikki merkkaa.

Siellä syntyy sankaruutta ja tarinoita, hyvä esimerkki IFK-Jokerit viime vuonna; läpiajo sinne, tänne voi ratkaista niin paljon. Sitä se on, mestari tarvitsee myös onnea matkaan.

Erikoiskampanja SuomiKiekko-sivuston lukijoille: Tarjoamme ”Maailmanmestarit 2011” Tupla-DVD:n kaikille Unibetin uusille asiakkaille ILMAISEKSI! Samalla sinä kuittaat jopa 100 euron bonuksen! Osallistu kampanjaan ja lue tarkemmat ohjeet täältä!

Millainen merkitys mielestäsi kotiedulla tässä sarjassa?

Yleensä kotipeleistä hyötynä on kotiyleisön tuki ja että tarvitsee vähemmän matkustaa. Nämä kaksi on isoimmat tekijät. Nyt ne ovat ensimmäisessä pelissä JYP:llä.

Ässät on ollut paras vierasjoukkue, niin eikö tämä sovi teille?

En sitä senkään vuoksi ajatellut meille etuna millään tavalla, koska JYP on todella kova kotijoukkue, sarjan parhaita.

JYP päästi runkosarjassa vähiten maaleja, millä murratte heidän puolustuksen?

Heidän vahvuus on heidän kova puolustuspelinsä ja tapa pelata. Sanon, että he pelaavat minuuttipeliä. Joka vaihdossa voisi antaa minuutin jäähyn, mutta ei kahden minuutin jäähyä. Ne on koko ajan siinä rajalle, ja se on heidän vahvuus. Sillä he kolme kertaa runkosarjankin vie. Se on just siinä – v***umaista peliä!

Muuttuuko valmentajan rooli playoff-peleissä?

Siinä mielessä sitä samaa kun aiemminkin, mutta kyllä homman pitäisi nyt olla hallussa kun 11 kuukautta pelattu. Siihen ainakin pyritään. Tärkeintä on, että pystyy viemään oman pelisysteeminsä läpi. Sitä tarvitaan nimenomaan niillä hankalilla hetkillä, että on joku mihin turvautua.

Sarjan aikana samanlaista valmentamista se on, riippuen tuleeko voitto tai tappio, niin ratkaisuja siinäkin tehdään samalla tavalla kuin runkosarjassa.

Uskotko, että teillä riittää joukkueessa persoonia ja henkistä kapasiteettia edetä pitkälle?

Se mistä olen eniten tykännyt joukkueesta tällä kaudella, on että meillä on ollut niin paljon mielenkiintoisia pelaajia ja erilaisia persoonia laidasta laitaan.

Playoff-peleissä vaikka panokset kovenee, niin ei saisi kuitenkaan liikaa puristaa mailaa?

Se on helpompi sanoa kuin toteuttaa. Fakta on se, että siinä auttaa kokemus plus se oma nuppi, paineensietokyky – kuinka rennosti pystyt pelaamaan. Ne pelaajat erottuvat keväällä todella nopeasti. Sellaisia pelaajia valmentaja paljon joukkueeseen haluaa.

Toivotaan, että meiltä nousee uusia ratkaisijoita. Ässille on 2000-luvulla vasta kolmas kerta, kun ollaan näissä karkeloissa. Nyt kun vuosi 2012, niin kokemus on siihen nähden aika pientä. Pelaajien puolella toivotaan, että syntyy uusia tarinoita.

Haastattelu: Kai Lintinen

Erikoiskampanja SuomiKiekko-sivuston lukijoille: Tarjoamme ”Maailmanmestarit 2011” Tupla-DVD:n kaikille Unibetin uusille asiakkaille ILMAISEKSI! Samalla sinä kuittaat jopa 100 euron bonuksen! Osallistu kampanjaan ja lue tarkemmat ohjeet täältä!