Leijonien ja Ruotsin pääsarjan Luulajan puolustaja Topi Jaakola luonnehtii SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa muun muassa sunnuntaina kohdattavan Ruotsin joukkuetta sekä Luulajan kautta Elitserienissä.

Topi Jaakola, mikä on fiilis päästä taas Leijona-paitaan?

Ihan loistava fiilis ja etuoikeutettu, että sai kokea hienon tapahtuman eli Stadion-ottelun.

Pelaat seurajoukkueessasi isoja minuutteja. Leijonissa vastuu jaetaan paljon tasaisemmin. Haittaako se sinun pelivirettäsi?

Minuutteja voisi aina olla enemmän. Peruslähtökohta on, että joka jätkä haluaa pelata 25 minuuttia, kaikki ylivoimat ja alivoimat. Mielestäni meidän systeemi toimii hyvin, kaikki jätkät hyväksyy roolinsa mikä annetaan.

Kun mennään koviin ja pitkiin turnauksiin, missä pelataan kolme peliä neljään päivään, niin kyllä se näkyy siellä ratkaisuhetkillä – tuolla pelirytmillä vireen pitäisi säilyä ja jaksaa painaa loppuun asti.

Monet maat pelaavat kuudella pakilla. Onko suomelle etua neljän kentän peluutuksesta?

Kyllä siinä se etu on, että joka kerta kun hyppää jäälle, niin pystyy paiskimaan täysillä hommia. Ehtii varautua, kun neljällä täydellä kentällä pelataan.

Sinulla on lähikosketus päivittäin Ruotsalaiseen kiekkoon. Millainen ’Tre Kronor’ nähdään heidän kotiturnauksessa?

Varmaan tullaan näkemään suhteellisen aggressiivinen ja aktiivinen joukkue. Heidän ajattelutapansa on sillä tavalla muuttunut, että ne haluavat paineistaa vastustajan kiekollista pelaajaa – oli se sitten hyökkäysalueella, keskialueella tai heidän puolustusalueella – ja ajaa vastustajan sieltä pois.

Aktiivisuus ja aggressiivisuus lisättynä Ruotsin yksilötaitoon ja luisteluun, niin hyvä joukkue heillä on. Ja kaikilla maillahan on näissä turnauksessa hyvät joukkueet.

Ruotsi perinteisesti tunnetaan erittäin passiivisesta ja laskelmoivasta pelistä. Onko ajattelutapa muuttunut ihan jo seuratasolla asti?

Ei ne siitä kiekkokontrollista ole halunneet eroon. Edelleenkin, jos ei ole mahdollista päästä hyökkäämään tai eteenpäin kiekon kanssa, niin sitten ne mieluummin pitävät sen omalla joukkueella eivätkä anna kiekkoa helpolla pois. Vastustajan on vaikea tehdä maali, jos itsellä on kiekko. Tätä mekin pyritään tekemään, että kiekkoa ei heitetä pois heittämisen takia. Liikkumalla ja syöttelemällä yritetään pitää kiekkoa.

Joudutko omassa pelissäsi tekemään hienosäätöä, kun siirryt Luulajasta Leijona-paitaan?

Siirtyminen on helppoa, en näe sitä ongelmana. Joka joukkueella on kuitenkin tapansa. Paljon asioita on sovittu, ja on hyvä että alkuleirissä käydään asioita läpi ja muistutellaan mieliin, että täällä pelataan juuri Suomen kiekkoa, eikä 15 eri seuran kiekkoa.

Luulajan kanssa olette Elitserienin kärjessä. Mitkä asiat ovat hyvän menestyksen takana?

Kaikki jätkät ovat olleet valmiita sitoutumaan joukkueeseen. Se kuulostaa kliseeltä, mutta siellä ei ole yhtään vapaamatkustajaa ja kaikki oikeasti paiskii niitä hommia mitä ollaan sovittu. Puolustuspeli on ollut hyvää; ei tehdä maaleja, mutta niin ei vastustajakaan. Ollaan pelattu tosi vähämaalisia pelejä.

Vahvuutemme on ollut myös siinä, että meillä on ollut järkeä yhden maalin peleissä; ei olla tuskastuttu, on ollut hyvä kärsivällisyys ja hyvä itseluottamus. Hyvin on mennyt tähän asti, mutta isoimmat pelit ovat vielä edessä.

Onko Ruotsin maajoukkueessa seurakavereita Luulajasta?

Siellä on Simon Hjalmarsson sekä Jonas Gustafsson, joka torjui Ruotsin U20-joukkueelle maailmanmestaruuden, on heillä maalissa. Hjalmarsson on liukasliikkeinen kaveri. Hereillä saa olla häntä vastaan. Gustafsson on varmaotteinen maalivahti.

Onhan siellä paljon muitakin hyviä jätkiä. Mutta en liikaa tuijota nimiä selässä, muuten tulee kiire. Parempi, että keskittyy omaan pelaamiseen, niin menee hyvin varmasti.

Haastattelu: Kai Lintinen