Kärkijoukkue KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola kertoo SuomiKiekko.com-sivuston laajan haastattelun ensimmäisessä osassa muun muassa kuopiolaisten pelillisestä tilanteesta, tekemistään muutoksista edeltäjäänsä Pekka Virtaan nähden ja konkari Sami Kapasen roolista joukkueessa.

Tuomas Tuokkola , mihin asioihin joukkueen pelissä aiot lähiaikoina kiinnittää erityistä huomiota?

Peliin reagointi ja kaksivaiheisuus on edelleen iso työmaa, jonka kanssa tehdään töitä. Jos nyt tiistain Jokeri-peliäkin peilataan, niin siinä oli muutama puolustusvirhe, missä Jokerit pääsi keskustasta aika hyvistä paikoistakin yrittämään maalia. Puolustusreagointi ja nopeus siinä vaativat kehittämistä.

Ja samaten kaksivaiheisuus, kun päästään [puolustuksesta] nopeaan hyökkäykseen, ja suoran hyökkäyksen päättäminen niin, että päästäisiin käyttämään meidän hyökkääjien taitoa enemmän uhkana, vaatii jatkuvaa työtä.

Me emme missään nimessä halua lähteä päästä päähän rumbaan, vaan tarvitaan tasapainoa peliin. Meidän pitää pystyä fyysistä kiekkokontrollia pitämään vastustajan päädyssä, koska silloin se on meidän päästä pois.

Mitkä pelin osa-alueet ovat toimineet mielestäsi haluamallasi tavalla?

Maalivahtipeli on ollut erittäin hyvää niin (Ari) Ahosen, (Mikko) Koskisen kuin (Juha) Toivosenkin osalta. Jos ajatellaan peliä kokonaisuutena, niin meidän kiekkokontrolli ja laadukkaat hyökkäyksiin lähdöt ovat iso tekijä meidän peliä. Silloin kun me hallitaan kiekkoa, niin vastustajien on vaikea tehdä meille maalia. Sehän vaikuttaa myös hyvään puolustuspelaamiseen.

Kuinka mielestäsi Tuokkolan KalPa eroaa Pekka Virran KalPasta?

Joukkueen peli ja pelitapa muokkautuu kauden sisällä, että vaikea lähteä vertailemaan. Tässä on äärettömän paljon samaa, mutta pieniä nyansseja muutetaan koko ajan matkan varrella, niin kuin Pekkakin on muuttanut. Mutta pohjafilosofia on samaa.

Verrattuna siihen aikaan, kun itse olin kakkosena, niin aavistus suoraviivaisuutta nimenomaan hyökkäysalueella on enemmän. Mutta peli kehittyy koko ajan; joukkueita on vaikea verrata toisiinsa. Mutta iso kuva on sama.

Kaikkea ei voi missään nimessä laittaa samaan sapluunaan etukäteen, se riippuu paljon käytettävissä olevista pelaajistakin. Minkälaisia pelaajia sinulla on, ja mikä pelaajan vahvuus on, pitää saada esille pelitavan myötä. Mutta kyllähän meidän pitää hankkia sellaisia pelaajia, jotka auttavat meitä tässä pelissä. Se on iso prosessi kokonaisuudessaan.

Kuinka merkittävä asia kaudelle on ollut Sami Kapasen paluu kaukaloon?

Iso asia se on. Sami on viimeisen päälle urheilija; palo ja intohimo jääkiekkoa kohtaan mikä hänellä on – totta kai se auttaa meitä. Rooli on suuri tässä seurassa kaiken kaikkiaan, ja edelleen myös pelaajana. Me toivotaan Samille onnistumisia. Jos ajatellaan tiistain Jokeri-peliä; läpiajo ja maalin edessä maalipaikkoja. Maalipaikkamäärän, minkä Sami tällä hetkellä saa, on mielestäni merkki siitä kuinka hyvin hän pelaa. Viimeinen silaus vielä puuttuu, että kiekko menisi reppuun, ja tulisi se nautinto myös itsellekin.

Mitä asioita Kapanen tuo pukukoppiin?

Näen ison merkityksen Samin esimerkillä, joka näkyy meillä jokaisessa pelaajassa. Sitoutumisen aste ja halu kuulua siihen yhteisöön sekä kunnioitus joukkuetta kohtaa on kaikilla kova. Muuten ei päästä semmoisiin suorituksiin joukkueena, mitä Jokeri-ottelussa tehtiin. Siellä pitää olla aina viisi pelaaja jäällä, jotka haluavat samaa asiaa ja pystyvät pelillisesti toteuttamaan meidän pelitapaa. Haluan tässä nostaa koko joukkueen esiin.

Haastattelu: Kai Lintinen

Julkaisemme haastattelun toisen osan sunnuntain aikana. Tuolloin Tuokkola puhuu muun muassa KalPan maalivahtitilanteesta, nuorista valmentajista SM-liigassa ja joukkueen puuduttavista matkakilometreistä.