Liigakärki KalPa kävi hakemassa Helsingistä arvokkaan päänahan tiistaina, kun Jokerit kaatui niukasti 0-1-lukemin. Taistelun jälkeen kuopiolaisten kapteeni Sami Kapanen kertoi SuomiKiekko.fi-sivuston haastattelussa joukkueensa tilasta ja omasta tilanteestaan syksyn loukkaantumisen jäljiltä.

Sami Kapanen, minkälainen on yleinen tunnelma joukkueessa?

Fiilis on hyvä. Ollaan pikkaisen haettu omaa pelaamista joulutauon jälkeen. Siellä on ollut samoja hyviä otteita kuin syyskaudella, mutta ei niin jatkuvana.

Tänään meillä oli työteliäs ja erittäin sitoutunut joukkue. Tiedettiin, että tämä on vaikea paikka pelata. Haettiin voimaa kahdesta aikaisemmasta kohtaamisesta – Ollaan pelattu Jokereita vastaan hyvät pelit, mutta jääty ilman voittoa. Haluttiin tänään avata voittotili Jokereita vastaan.

Kyllähän toi kovaa suorittamista on. Kirsikkana kaiken päällä on veskarin loistava peli. Pelattiin ensimmäiset kaksi erää hyvin, mutta kolmannessa hieman passivoiduttiin ja annettiin liikaa ohjaksia kaverille. Mutta kaiken kaikkiaan ei voi olla kuin tyytyväinen.

Millainen on oma tuntuma? Sinulla on ollut jonkun verran loukkaantumisia syyskaudella?

Tällä hetkellä tuntuu pelaaminen todella mielekkäältä. Se on itsellä niin paljon liikkeestä kiinni. Nyt tuntuu, että luistelu on hyvässä uomassa ja vauhti on hyvää. Ollaan pystytty luomaan maalipaikkoja; pitää vain saada vähän parempaa ratkaisuvoimaa omiin maalipaikkoihin ja pientä malttia esim. reboundeihin – pikkaisen pistää kiekkoa sivuun ja iskeä tyhjiin, että ei vain nopeasti lakaise maalia koti. Mutta paljon on hyvääkin.

Mitä merkitsee täyden pistepotin hakeminen vieraskentältä kärkipään joukkuetta vastaan?

Me mitataan omaa tasoa joka pelissä, oli sitten vastassa Jokerit, Pelicans, Saipa tai HPK. Jokaisessa pelissä mitataan omaa vireyttä, ja yritetään mennä aidosti ottelu kerrallaan. Ollaan joukkue, joka keskittyy niin paljon oman tekemisen kautta. Me hyvin vähän käydään läpi mitkä ovat vastustajan vahvuudet; tietyt muutamat nyanssit on se mitä katsotaan vastustajalta. Pääpiireittäin luotetaan omaan peliin.

Sinut valittiin syksyllä Karjala-turnaukseen, mutta jouduit jättämään sen väliin loukkaantumisten takia. Oletko valmennusjohdon kanssa keskustellut tilanteestasi?

Pikkaisen on tietysti juteltu. Omasta mielestä minulla ei ole edes ollut valmiutta kansainvälisiin peleihin. Syksy lähti todella hyvin liikkeelle, mutta sitten siihen tuli kuukauden tauko pelaamiseen. Sen jälkeen se on ollut hakemista. Sanotaan, että viimeiset kymmenkunta peliä on ollut sitä vanhaa tuttua liikettä, ja sitä kautta pelaaminen on ollut hyvää. Katsotaan mikä se oma suorittaminen on, kun seuraavia valintoja tehdään; että mahtuuko ryhmään.

Tärkeintä on varmasti, että pysyt mahdollisimman terveenä ja saat pelejä alle?

Totta kai, sitä se on jokaiselle pelaajalle. Jos ottelutahti on rikkonainen, niin on vaikea päästä hyvään pelivireeseen. Se fiilis merkkaa niin paljon. Mikäs tässä joukkueessa on pelata. Tämä on hyvä paikka pelata, ja meillä on mahtava fiilis kopissa ilta toisensa jälkeen jaksaa vanhakin syttyä.

Missä asioissa KalPalla on vielä petrattavaa?

Yleispelaamisen pitää vieläkin tiivistyä ja parantua. Ollaan oltu hyvällä tasolla, mutta tiedetään jokaisen joukkueen olevan keväällä entistä vahvempi. Halutaan parantaa omaa suorittamista pelin sisällä.

Olette päästäneet vähiten maaleja liigassa. Tämä varmasti on tärkein tekijä joukkueen onnistumisessa?

Onhan se helpompi voittaa peli, jos päästää keskiarvolla kaksi maalia peliä tai sen alle. Se antaa itselle hyvät prosentit voittaa pelejä. Ei olla joukkue, joka menee päästä päähän kouhottaen viittä-kuutta maalia ilta toisensa jälkeen. Meidän voitot ovat niitä 2-1-, 3-1-, 3-2-pelejä. Ei me lähdetä ilotulituksiin mukaan.

Me pelataan voitoista, ja meillä on vahva ykkösketju, joka on onnistunut ja ollut meille tuottelias ketju tai viisikko. Mutta me ei lähdetä omien pisteiden kautta, kyllä se on joukkue, ei yksilö minkä menestys ratkaisee.

Haastattelu: Kai Lintinen