Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen antoi SuomiKiekko.com-sivustolle haastattelun, jossa hän käy läpi tulevaa Ruotsin EHT-turnausta, Mikael Granlun tilannetta ja MM-kisavalintoja.

Jukka Jalonen, onko Ruotsin turnaukseen valittu joukkue jo paperilla valmis?

Meillä on ollut pidempään jo tietty ryhmä, mistä on jouduttu vetämään nimiä yli, kun on kavereita loukkaantunut, ja pantu uusia nimiä tilalle. Vasta kun joukkue julkaistaan, niin se on valmis. Senkin jälkeen on vielä pelejä, ja se joukkue voi siitäkin muuttua.

Onko mahdollista, että Ruotsin turnauksen jälkeen vielä turnausjoukkueiden ulkopuolelta nousee joku pelaaja kisajoukkueeseen?

Harvoin puskista ketään semmoista putkahtaa, että ei ole otettu mukaan kolmessa aikaisemmassa turnauksessa. Varmaan ainoastaan, jos on ollut loukkaantuneena, voi tällainen tilanne tulla.

Aiemmin olet kertonut, että keväällä alkaa olla enemmän lopullisessakin joukkueessa mukana olevia pelaajia?

Aina jossain vaiheessa kautta pyritään antaa uudemmille ja kokemattomille sauma näyttää kykynsä. Tässä vaiheessa aletaan katsomaan pelaajiin, jotka ovat onnistuneet ja antaneet paremmat näytöt. Heitä on nyt enemmän mukana, ja joitain kokeneemmista pelaajista. Siten tämä maajoukkuekausi etenee.

Onko Petteri Nummelin yksi näistä kokeneista, nyt katsastettavista pelureista?

En ole henkilökohtaisesti nyt jutellut, mutta hänen kanssa on sovittu jo syksyllä, että hän tulee mukaan tähän turnaukseen, jos vain on terveenä.

Onko nuorten MM-kisoissa onnistuneita pelaajia ryhmässä mukana?

He kuuluvat siihen ryhmään, mistä porukka valitaan. Mahtuuko ketään mukaan, niin sen aika näyttää.

Oletko huolissasi Mikael Granlundin fyysisestä ja henkisestä kapasiteetista kaiken pyörityksen keskellä?

Hänestäkin näkee, että joskus jo alkaa vähän turhautumaan ja ärsyttämään, ja että hän haluaisi olla enemmän rauhassa. (HIFK:n päävalmentajan ja maajoukkeen apuvalmentajan Petri) Matikaisen kanssa on hänestä juteltu. Siinä on hyvä konsensus olemassa, miten asiaa työstetään kimpassa. Että saadaan keskittyminen ja fokus oleelliseen. Siten hän pystyy keväällä pelaamaan hyvin IFK:ssä, ja jos mahtuu meidän ryhmään, niin myös MM-kisoissa.

Mikael on fiksu kaveri ja osaa itsekin säätää omaa kuormaa. Hän on sellainen pelaaja, jonka kaikki kommentit kiinnostavat. Kisojen aikaan vähenee hänen saantinsa, miten on käytettävissä. Kaikki pelaajat tarvitsee työrauhaa.

On varmaan paljon etua, että maajoukkueen apuvalmentajanakin toimivan Petri Matikaisen alaisuudessa HIFK:ssa pelaa useampiakin potentiaalisia MM-kisapelaajia?

Totta kai se on hyvä paketti, että siellä on meidän valmentajista yksi, joka tietää meidän touhuista, ja voidaan sopia asioita miten edetään kevättä kohti.

Karjala-turnauksen aikohin mainitsit, että media vaikutti jollain tavalla joukkueen keskittymiseen?

Ei se vaikuttanut meidän keskittymiseen. Ainoa asia mitä sanoin, niin henkilökohtaisesti ärsytti vastailla kysymyksiin MM-kisoista. Ne olivat ihan epäoleellisia asioita siihen aikaan. Ihmettelin vain miksi jotain kiinnosti ne, koska itseäni ei kiinnostanut pätkääkään. En tee omaa hommaani, jos mietin MM-kisoja marraskuussa. En usko, että se muuten vaikutti, ja pelaajat eivät varmaan edes kiinnittänyt siihen huomiota.

Venäjän turnaus ei mennyt ihan putkeen, mutta oliko siellä pelaajia, joita nähdään vielä keväällä?

Vaikka joukkue ei niin hyvin pelannutkaan, niin kyllä sieltä hyviä pelisuorituksia löytyi kohtuullisen monelta pelaajalta. He ovat keväällä ainakin turnauspelejä ja leirityksiä ajatellen vielä ehdottomasti kuvioissa mukana. Ei siellä kaikki itseään ulos pelannut. Ei me niin huonoja oltu kokonaisvaltaisesti.

Mitä odotat Suomi-Venäjä Stadion-ottelulta?

Sellaisesta ei ole kokemusta. Mutta uskon, että siellä pystyy keskittymään ihan samalla tavalla ja tunnelmasta tulee hyvä. Vastus on sen verran kova, että joutuu ihan kaikkensa tekemään voittaakseen pelin. En näe, että siinä on mitään ongelmaa. Pelin jälkeen näkee onko eroa.

Uskotko, että pelin taso on sama kuin hallissa pelatessa?

Riippuu olosuhteista. Jos ne ovat hyvät, niin varmasti pelataan hyvää jääkiekkoa. On mahdollista pelata ihan samalla tavalla kuin hallissa.

Kuinka tärkeä kiekkoperheelle on tällaiset tapahtumat?

On nämä vähän spesiaaleja ja mieleenpainuvia juttuja, jotka rikkovat normaaleja rutiineja. Uskon, että kaikki pelaajat ja johtoryhmä on erittäin motivoituneita ja innostuneita kun pääsevät tällaiseen tapahtumaan mukaan.

Haastattelu: Kai Lintinen.