Oulun Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta antoi SuomiKiekko.com-sivustolle keskiviikkona puhelimitse haastattelun, jossa hän ruotii joukkueensa joulutauon jälkeistä hyvää virettä ja käy läpi muutaman pelaajan tilannetta.

Hannu Aravirta, Kärppien peli on maaottelutauon jälkeen ollut voitokasta tiistain HPK-tappioon asti. Mistä hyvä vire on peräisin?

Se tulee selkäytimestä. Voitot tuovat sellaisia elementtejä peliin, mitä ei saa mistään muualta. Tultiin joulutauolta vireesti kyllä. Meillä oli hyvä harjoittelujakso. Pelaajat vetivät loistavan kaksiviikkoisen. Levättiin hyvin jouluaikana, ja siitä on saatu hyvä startti. Mukava on mennä hallille tällaisessa tilanteessa.

Hallitsitte tiistain HPK-otteluakin (10.1.), mutta peli suli ottelun edetessä. Oletko huolissasi tästä?

HPK-pelissä oli 35 minuuttia parasta vieraspeliä tällä kaudella. Mutta sarja on tasainen. Me ei toisessa päässä maalin edustalla tapettu peliä. Joskus menee omiin omituisia maaleja, ei siinä ollut mitään sen dramaattisempaa.

Kerho oli myös latautunut peliin, joka näkyi hurjassa määrässä taklauksia. Siinä mylläkässä, kun 35 minuuttia peliä vietiin selkeästi – se on mulle hyvä signaali. Tällainen yleismaailmallinen lainalaisuus, kun johtaa peliä niin rupeaa vähän varmistelemaan. Siitä seuraa passivoitumista, ja siinä saattaa kiekot pomppia väärään suuntaan. Meillä oli omat paikat alivoimalla tehdä jo 3-0:aan, ja 2-2 tilanteessa myös meillä oli paikkoja. Se meni tällä kertaa näin.

Mihin asioihin olet erityisen tyytyväinen joukkueen pelissä?

Pelimoraali kaiken kaikkiaan on meillä hyvä; tykkään joukkueen ilmeestä – pelataan joukkueelle, taktisesti huolellisesti ja joukkue pyrkii toteuttamaan sovittuja asioita. Sen näkee siitä, että meille tehdään suhteellisen vähän maaleja, ja alivoimaa me tapetaan äärimmäisen hyvällä prosentilla. Tämä kertoo erittäin paljon joukkueen perusmoraalista.

Janaa voi viruttaa vaikka miten pitkälle miten hienoa pystyy peli olemaan ja kuinka tehokas voi olla. Ylivoimallakin on ruvettu saamaan tulosta. Ensimmäiset 10 peliä oli tosi tehotonta, mutta sen jälkeen ollaan tehty tasaisesti tulosta ylivoimalla, ja tehokkuus ylivoimalla on ollut kokoajan noususuuntainen. Jari Viuhkolan rooli on ollut iso. Eihän sitä kahden vuoden paussin jälkeen voi parin harjoituspelin jälkeen vielä olla täydessä terässä. On ilahduttava nähdä, miten hänen kuntonsa on noussut ihan silmissä (kauden aikana). Tämä on näkynyt mm. ylivoimassa. Hän kun on ”primus motor” numero yksi.

Pystyykö Viuhkola vetämään täysipainoisesti koko kevään?

Ei ole ollut mitään kesästä lähtien. Ollaan edetty varovasti lääkärien ohjeiden mukaan hitaan kiiruhtamisen taktiikalla. Hän on pelannut kaikki pelit, ja kunto on nousussa koko ajan.

Millaisen rooliin uusi maalivahti Johan Backlund hankittiin?

Kokemusta hän tuo ensimmäiseksi. Palattiin vain lähtöruutuun. Kun Iiro Tarkki lähti, niin me ei nähty tilannetta niin akuutiksi (hankkia kolmatta maalivahtia).

Nyt kun Ville Hostikalla on ollut pieniä loukkaantumisia, katsottiin että oli järkevää kevättä varten vahvistaa tärkeintä osastoa kokemuksella. Backlund halutaan viikon sisällä tositoimiin. Hän on tullut aikaeron takaa kaikkine järjestelyineen, ja haluan että hän on valmis kun aloittaa. Viimeistään ensi viikon tiistaina pelaa, jos mitään ihmeitä ei tapahdu.

Etsitäänkö joukkueeseen vielä vahvistuksia ennen siirtoajan umpeutumista tammikuun lopussa?

Hyökkääjäpuolen pelaajaa katsotaan, kuten varmaan muutama muukin joukkue Euroopassa. Meillä on Michal Vondrkan kokoinen aukko (Vondrkan sopimus purettiin marraskuussa), jos ajatellaan mitä on budjetoitu. Mitään "must must" ostosta ei tehdä, vaan halutaan että se selkeästi osuu kohdalle, jos tehdään kauppa.

Mitä kokoonpanoissa tapahtuu nyt kun alle 20-vuotiaiden MM-joukkueen kaverit tulevat ruotuun mukaan?

(Miikka) Salomäki nyt on sen reilun kuukauden sivussa. Pakkipuolella meillä on yhdeksän tervettä pakkia, niin (Ville) Pokkaa ei heti lähdetä peluuttamaan. Hänellä on 17-vuotiaaksi ollut valtava taakka – käy lukiota, on pelannut A-junioreissa, Mestiksessä, Liigassa ja kakskymppisissä kuukauden kisamatka takana – annetaan hänen nyt levätä, kun ei ole mitään paineita sen suhteen. (Joonas) Donskoi tulee pelaamaan perjantaina, jos ei mitään yllättävää tapahdu.

Millä ajatuksilla lähdette runkosarjan loppukiriin?

Ei meillä ole mitään syytä olla liian tyytyväisiä, ollaan siinä tiukassa keskiryhmässä. Taistelu kuuden joukkoon pääsystä on meidän tavoite. Viime keväänä nähtiin, miten pienistä ratkaisuista säälipleijari-juttu on kiinni; kaksi jatkoaikatappiota otettiin, ja ainoa 60 minuutin peli voitettiin selkeästi. Konkreettinen tavoite on välttää tämä vaihe, ja varmistaa suora pudotuspelipaikka. Ensiksi kuuden joukkoon – se takaa hyvät asetelmat tehdä uusia kovia tavoitteita.

Haastattelu: Kai Lintinen