Tapparan päävalmentaja Risto Dufva piipahti SuomiKiekko.com-sivuston erikoishaastattelussa. Aiheena Tappara, Lukko ja Barkov jr.

Risto Dufva, torstaina jälleen Ilves-vastassa. Herättääkö paikallisderby tunnelmia, kun on jo kolmas peli vastakkain viikon sisään?

Olen ollut tässä niin vähän aikaa niin ei siinä ole kovin erikoinen tilanne. Aina se on kuitenkin vähän erilainen kuin muut pelit. Joukkueen tilanne aiheuttaa sen, että tärkeä peli se on, kuten jokainen peli. Ihan kiva pelata vieraspeli kotikaukalossa.

Tämä on kolmas peli viikkoon meillä Ilvestä vastaan, että rajoilla mennään onko siinä inflaatiota. Mutta se riippuu niistä peleistä – ei voi yleistää onko liikaa vai ei. Riippuu pelistä, minkälainen tarina siitä syntyy.

Mitkä ovat mielestäsi olleet suurimmat ongelmat Tapparan peleissä tällä kaudella? Mitä näille asioille voi tehdä vielä kauden tässä vaiheessa?

Tasaisuus. Kun katsoo meidän tuloksentekokuntoa, niin siinähän me pelataan suurin piirtein hyvä-huono-hyvä-huono-tahdilla. Ero TPS:ään on periaatteessa kaksi pistettä, kun olemme pelannut yhden ottelun vähemmän. Ei mikään mahdottomuus ole nousta playoff-paikoille. Pitäisi pystyä voittamaan muutama peli peräkkäin, muuten se on mahdotonta.

Onko mielestäsi ristiriitaa pelata playoff-paikoista ensi kauden seuraasi Lukkoa vastaan?

Millä tavalla se nyt olisi ongelma? Haluan tehdä mahdollisimman hyvin työni, ja se tilanne on ensi vuoden asia. En ymmärrä lähtökohtaa ja logiikkaa, että millä tavalla se olisi ongelma.

Jos ajatellaan vaikka taloudellisesti, niin Lukon putoaminen aikaisessa vaiheessa voi vaikuttaa joukkueen taloudelliseen tilanteeseen, mikä voi heijastua esim. ensi kauden pelaajahankintoihin?

Ei se vaikuta. Kysymys on ihan oikea, ja moni on sitä kysynyt. Olen miettinyt miten se oikeasti vaikuttaisi nyt. Päinvastoin haluan näyttää sitä, miten hyvää prosessia me ollaan tekemässä, niin päin se vaikuttaa. Jokainen toivoo kuitenkin siinä hetkessä tekevänsä parasta mahdollista tulevaisuutta. Se on mielestäni sitä oikeaa ammattilaisuutta. Ainahan me ollaan johonkin menossa ja jostain tulossa.

Kiinnitätkö millään tavalla huomiota Lukon pelaajistoon?

Molempien joukkueiden joukkuepelin ja omat yksilöt tunnustan pystyväni analysoimaan. Siinä olen vajavainen, että pystyisin yksilöt vastustajissa analysoimaan. Tietenkin, jos on esim. Sami Vatanen vastassa, niin hänen nousut jäävät mieleen tai isot virheet tms. jotain tämmöistä voivat jäädä mieleen. Mutta nyt mennään tätä prokjetia – fokusointi ja mietintä on siinä.

Mitkä asiat mielestäsi ratkaisee sen, onko Tappara playoffeissa mukana ?

Ylivoimaa pitäisi parantaa ja hyökkäyspeliä yleensä. Me puolustetaan ihan ok, mutta ei näitä pelejä puolustamalla yksin voiteta. Pitää hyökätä tehokkaasti ja maaleja pitäisi pystyä tekemään enemmän kuin mitä nyt ollaan onnistuttu.

Onko ongelma lähtökohtaisesti tilanteiden määrässä vai enemmän pelaajien korvien välissä?

Sekä ja että. Esimerkiksi HPK-ottelussa se oli täysin siitä kiinni, että meillä ei ollut hyökkäyspeliä ollenkaan. Tämä on sellainen jännä pyörä mikä pyörii – pitää puolustaa hyvin, että pääsee hyökkäämään. Ja sitten pitää hyökätä, että ei tarvitse puolustaa. Mutta sitten kuitenkin tarvitsee puolustaa, niin pitää puolustaa hyvin että pääsee taas hyökkäämään – Näinhän se pyörä pyörii.

Hyvänä päivänä pystytään tätä pyörää pyörittämään ja huonona päivänä siinä on probleemaa. Sarjataulukko ei valehtele; yli 40 peliä pelattu, niin totuus on siellä. Jokainen peli on iso haaste, ja jokaisessa pelissä pitää olla parhaimmillaan. Siinä on meidän rutiinitaso.

Onko Aleksander Barkov jr pelikunnossa torstain Ilves-ottelussa tiistain tällin jäljiltä?

Tilanne ratkeaa torstaina. Ei ole selvää, että ei pystyisi pelaamaan. Tilanne on muutenkin kokoonpanossa, että tilannetta pitää katsoa day-by-day.

Haastattelu: Kai Lintinen.