Suomen jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Oskar Osala kertoo SuomiKiekko.com-sivustolle ennen Moskovan turnausta antamassaan haastattelussa, millaista meno KHL-liigassa on ja mitkä odotukset miehellä on MM-kisojen suhteen.

Oskari Osala, minkälainen on kunto lähdettäessä Moskovan turnaukseen?

Syksy alkoi huonosti, en saanut kovinkaan paljon vastuuta. Valmentajanvaihdoksen ja loukkaantumisen tuoman tauon myötä olen saanut lisää virtaa ja ideaa peliini sekä enemmän vastuuta.

Minkälainen on roolisi tällä hetkellä seurajoukkueessa?

Jääaika on lisääntynyt reilusti uuden valmentajan myötä. En ole sitä sen tarkemmin katsonut, mutta ainakin joissain peleissä se on ollut yli 15 minuuttia, mikä on ihan optimaalinen jääaika minulle. Alivoimaa on tullut nyt uuden valmentajan aikana satunnaisesti ja ylivoimaa ihan säännöllisesti viime aikoina.

Oletko joutunut muuttamaan pelityyliäsi siirtyessäsi Venäjälle pelaamaan?

Olen ihan selkeästi joutunut muuttamaan pelityyliäni. Loukkaantumisen tuoman tauon aikana työstettiin luistelua sopimaan paremmin Venäjän vaatimuksiin. Vaikka olen mielestäni aina ollut hyvä suoraluistelija, niin täällä pitää ihan eri tavalla luistella kuin Pohjois-Amerikassa. Pitää enemmän kiinnittää huomiota siihen – parantaa kaarreluistelua ja luistelua isolla jäällä. Nyt tuntuukin, että luistelu kulkee iloisemmin ja se on tuonut peliin enemmän onnistumisia.

Kuinka paljon pelityyli Venäjällä lopulta eroaa siitä mihin totuit USA:ssa?

Ei siinä nykyään ole niin selkeää eroa, kuin mitä ehkä oli aikoinaan. Lyödään yllättävän paljon kiekkoa päätyy täälläkin. Ei sentään käännetä Ruotsin tyyliin peliä taaksepäin, mutta jos ei ole selkeää syöttöpaikkaa hyökkäyssuuntaan, niin pannaan kiekko päätyyn.

Mihin asioihin sinun pitää kiinnittää pelissä huomiota pärjätäksesi paremmin KHL:ssä?

Isossa kaukalossa ei pitäisi liikaa höntyillä. Siinä on ollut opettelemista, ja viime aikoina on mennytkin paremmin. Pitää pelata vähän passiivisemmin, alkukaudesta tuhlasin hirveästi energiaa kentällä. Kun en paljoa pelannut, niin joka vaihdossa halusi pelata tilanteet loppuun, ja luisteli joka paikkaan.

Käy taklaamassa kun on siihen paikka, ja karvaa aggressiivisesti, kun on sen aika – ei yritä liikaa tehdä yhden vaihdon aikana. Siten on kiekollisena enemmän virtaa, ja pystyy jotain sillä tekemäänkin.

Miten arvioisit KHL-pelien tasoa verrattuna maajoukkuepeleihin?

Muistan, kun viimeksi olin maajoukkueessa [MM-kisoissa 2010], Venäjältä tulleille pelaajille pelit tuntuivat kotoisimmilta. SM-liigasta ja jenkeistä tulleet joutuivat vähän totuttelemaan; KHL-pelaajat olivat heti valmiita kisavauhtiin. Veikkaakin, että KHL-pelit ovat lähimpänä tasoltaan ja pelitavaltaan maaotteluita.

Uskotko, että mahdollisuutesi päästä MM-joukkueeseen paranivat siirron myötä?

Ilman muuta. Jenkeistä kun tulee, niin on paljon totuttelua – pelitapaan, kaukaloon ja aikaeroon. Lisäksi Jukan [Jalonen] näkemys pelistä on samankaltainen kuin seurajoukkueessani.

Omilla vahvuuksilla mennään kuitenkin, ei tässä playmakeriksi muututa. On tuttu valmentajakin – Petu [Matikainen] tietää, mitä pystyn tekemään. Samoilla vahvuuksilla mennään, mitä koko ammattilaisura. Ei ole mitään poppaskonsteja mielessä.

Haastattelu: Kai Lintinen