Leijona-puolustaja Janne Jalasvaara pelaa ensimmäistä täyttä kauttaan Moskovan Dynamon joukkueessa KHL-liigassa. Mies piipahti maajoukkuetauolla Suomessa ja antoi SuomiKiekko.com-sivustolle haastattelun.

Janne Jalasvaara, miten kausi Venäjällä on edennyt joulutaukoon mennessä?

Henkilökohtaisesti on mennyt ihan ok, aina tietysti on parantamisen varaa. Joukkueella alkukausi oli vähän kankea, mutta nyt ollaan peli saatu vähän parempaan kuosiin. Ei sekään vielä valmista peliä ole. Hyvin ollaan voittoja joukkueena kaivettu.

Vieläkin peli ailahtelee ottelusta toiseen aika paljon. Hyviä joukkueita vastaan pelataan tosi hyvin, mutta kun tulee vastaan etukäteen huonompi joukkue, niin sitten en tiedä mikä siinä on. Ei varmaan pelata tarpeeksi suoraviivaisesti, vaan haetaan jotain hienoa kuviota. Tasaisuutta pitäisi esityksiin saada vielä lisää.

Millainen oli hyppäys viime keväänä kesken kauden SM-liigasta KHL:ään?

Peli on hieman fyysisempää, ja vauhti oli erilaista. Venäjällä hyökkääjät lähtevät aika äkkiä selän takaa ja ovat hyviä kyttäämään paikkoja, ja muutenkin taitoa todella paljon. Vähän meni aikaa, että tottui siihen, mutta aika nopeasti pääsi sisään touhuun.

Kuinka nykyisen seurajoukkueesi taktiikkaa voi verrata KalPan peliin? Onko yhtäläisyyksiä?

Jos suoraan sanotaan, niin ei kyllä ole kovinkaan paljoa. Dynamossa yritetään suoraviivaisemmin lähteä hyökkäyksiin. Totta kai pyritään pitämään kiekkoa mahdollisimman paljon, mutta ei niin paljon toitoteta että kiekko pidettäisiin omalla joukkueella. Pyritään nopeasti kääntämään peliä vastahyökkäyksiin, kun saadaan kiekkoa.

Se mihin itse tottui Suomessa niin tilanne on uusi. Tuolla pitää vähän enemmän puolustaa, eikä uskalla niin paljon hyökätä kuin Suomessa.

Oletko saanut paljon erikoistilannevastuuta KHL:ssä?

Olen saanut pelata reilusti sekä yli- että alivoimaa. Maajoukkueessa vastuun määrä riippuu siitä, miten se menee. Jos peli menee ihan vihkoon, niin tuskin sitä vastuuta tulee. Mutta jos menee hyvin, niin poikii se varmasti lisää peliaikaa tasakentällisin ja erikoistilannevastuuta.

Tavoitteet kevätkaudelle KHL:ssä?

Voitosta pelataan. Ei Venäjällä pelata mistään muusta. Laitettiin heti kauden alusta tavoitteeksi finaalit, ja sitä kohti mennään. Touhu on aika suoraviivaista.

Se on joka paikassa sama, että jos homma ei toimi, niin tulee lähtö. Mutta jos sitä rupeaa liikaa miettimään, niin hulluksihan siinä tulee. Yrittää joka päivä vain hoitaa oman ruutunsa, muuhun ei voi vaikuttaa. Jos ei naama miellytä niin se on eri asia, sille ei voi mitään. Tein keväällä kahden vuoden sopimuksen, että sinänsä ei hätää sen suhteen. Mutta Venäjällä ei näistä koskaan tiedä.

Haastattelu: Kai Lintinen