Moskovan turnaukseen valmistautuva Leijona-luotsi Jukka Jalonen on tällä kertaa SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa. Mies päivittelee haastattelussa muun muassa valinnan vaikeutta Moskovan miehistöä ajatellen.

Millä ajatuksella lähdit kasaamaan joukkuetta Moskovan turnaukseen?

Lähtökohtana oli, että kauden kaksi ensimmäistä Leijonien turnausta pelataan lähes kokonaan eri joukkueilla. Tässä on samoja nimiä ainoastaan kolme (Matti Kuparinen, Jonas Enlund ja Petteri Wirtanen) ketkä pelasivat Karjala-turnauksessa.

Haastavaa oli, että ulkopuolelle jäi noin puoli joukkueellista lähes samantasoisia kavereita mitä nyt valittiin. Tällaista tilannetta ei ole koskaan ollut minun aikanani, että taso olisi näin laaja. Nyt näillä pelaajilla on mahdollisuus näyttää omat kykynsä ja ulkopuolelle jääneet voivat saada vielä näytönpaikkoja keväällä, jos pelaa seurajoukkueessa hyvin.

Miten kuvailisit kokonaisuutena nyt valittua joukkuetta?

Porukka on hieman edellistä kokemattomampi, mutta ei kuitenkaan kokematon yleisellä tasolla. Tärkeä on saada pelaajat uskomaan pelitaktiikkaan. Iso haaste on saada yli- ja ylivoimapeli kulkemaan. Joukkue on vahvasti roolitettu – puolet pelaavat ylivoimaa ja toinen puoli alivoimaa.

Tällä ryhmällä voitaisiin voittaa marraskuun Karjala-turnauksen joukkue. Kokeneita pelaajia aika paljon mukana, että ei tämä sillain mikään kokeilu- tai testijoukkue ole. Tällä pitää pelata hyvää kiekkoa. Vaatimustaso on kova, ja lähdetään voittamaan Moskovan turnausta.

Kuinka moni pelaaja tästä ryhmästä on mukana helmikuussa pelattavassa EHT-turnauksessa Ruotsissa?

Ulkopuolelta mukaan tulee varmaan jonkun verran pelaajia, mutta ensisijaisesti ne pelaajat, jotka ovat onnistuneet hyvin sekä Karjala-turnauksessa että nyt Moskovan turnauksessa, ovat runkona Ruotsin turnauksessa.

Maajoukkueessa onnistuminen on meille tärkein asia, tärkeämpi kuin miten seurajoukkueessa miehet pelaa. Mutta jos joku pelaa seurajoukkueessa hyvin, niin voimme antaa mahdollisuuden hänelle vielä näyttää taitojaan, ja antaa jonkun kokeneemman, meille tutumman pelaajan huilata turnaus.

Helmikuu alkaa olla jo aika lähellä kisoja. Ei sinne täysin vain testaamaan pelaajaa oteta, ellei joku ole pelannut seurajoukkueessaan tosi hyvin ja ansainnut paikkaansa meidän parhaiden pelaajien joukossa. Keväämmällä voidaan ottaa leirityksiin mukaan joku vähän kokemattomampikin kaveri. Helmikuun joukkueeseen jos aikoo päästä, niin pitää pelata erittäin hyvää jääkiekkoa.

Runkopelaajia siis saatetaan lepuuttaa vielä kevään turnauksissa ilman että he olisivat pudonneet kokonaan mm-kisaehdokkaiden joukosta?

Jos on ollut Karjalassa mukana, mutta ei ole tässä tai eikä seuraavassa turnauksessakaan, niin se ei poissulje sitä, että olisi mm-kisoissa mukana. Saatetaan sopia pelaajan kanssa, että tiedetään missä mennään, ja antaa hänen keskittyä seurajoukkuepeleihin. Se on aika paljon pelaajakohtaista aina, että siinä ei ole yhtä selkeää tapaa toimia.

NHL:ssä vahvat suomalaisjoukkueet ovat aika kaukana playoff-viivan alapuolella, ja monet suomalaiset ovat tyrkyllä kevään mm-joukkueeseen. NHL-status ei sinänsä varmasti merkitse kovinkaan paljoa valinnoissa?

Siellä on muutama peli pojilla vielä jäljellä, ja on turha spekuloida vielä liikaa. Pyritään rakentamaan maailman paras Suomen a-maajoukkue. Kun pelaajat tulee ryhmään mukaan niin ei meillä ole enää NHL-,KHL- tai liigapelaajia, vaan pelkästään suomalaisia jääkiekkoilijoita. On ihan sama missä he ovat pelanneet sitä ennen. Parhaat pelaajat pelaavat NHL:ssä, kyllä me se tiedostetaan

Karjala-turnauksessa tehot lepäsivät paljon ykköskentän harteilla, eikä maalintekijöitä liikaa ole muutenkaan Suomella. Näetkö tässä orastavan ongelman kisoihin lähdettäessä?

Maalinteon tehokkuus on ollut yksi teema meillä jo pitkään, ja sitä varten tehdään töitä jatkuvasti. Tietysti tässä on hyökkäyksen ja puolustuksen välillä pitää olla tasapaino eikä maalintekokaan ole yhden tai kahden pelaajan hommaa vaan koko viisikon hommaa. Tässä ollaan parhaimmillaan oltu erittäin hyviä. Esimerkiksi viime keväänä, kun saatiin hanat auki, niin hommat alkoi toimimaan. Maalinteossa on muidenkin kuin kiekollisen pelaajan tehtävä oikeita asioita, että ollaan tehokkaita. Meillä on ne pelaajat ja profiilit keitä meillä on. Luotetaan omaan pelitapaan, että tietty määrä maalipaikkoja pystytään luomaan, ja jossain vaiheessa tekemään maaleja ja sitä kautta voittamaan pelejä.

Haastattelu: Kai Lintinen