SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa Jokereiden kovaluinen tähtihyökkääjä Jarkko Ruutu laukoo tällä kertaa mielenkiintoisia mielipiteitään muun muassa taannoisesta SM-liigan joukkotappelusta sekä Jokereiden viime aikojen nihkeistä esityksistä.

Olet osoittautunut varsinaiseksi pistelingoksi alkukaudella (6+11=17, 27 ottelussa, 30.11. mennessä). Ovatko pisteet tulleet yllätyksenä?

On ihan kiva tehdä pisteitä itseluottamuksen kannalta, mutta ainoa asia mikä oikeasti merkitsee on joukkueen pisteet, ja siinä meillä on ollut petrattavaa viime aikoina.

Mikä on mielestäsi ollut syynä joukkueen nihkeyteen?

Se muodostuu pienistä jutuista. Ollaan kokonaisvaltaisesti pelattu hyvin, mutta sitten pelissä tulee pieniä lipsahduksia ja virheitä, joista vastustaja on rokottanut. Tietenkin maalin eteen pitää mennä miestä ja kiekkoa, sieltä ne maalit tehdään.

Miten arvioisit omaa pelisuoritustasi?

Vaikea yksittäisiä asioita miettiä. Tietenkin joka tilanteessa pitää tehdä oikea ratkaisu, mutta jääkiekko on virheiden peli. Virheitä tulee joka tapauksessa. Mutta se, että pelataan viisikkoina hyvin, on tärkeämpää kuin mitä yksilö tekee.

Miten kommentoisit tappelukohua Pelicans-HIFK-ottelun ympärillä?

Aika moista jeesustelua on puhe ollut sen jälkeen. Muutama mylly ja siinä ei oikeasti edes tapahtunut mitään. Ihmiset reagoi aika mielenkiintoisesti; aika kovilla kommenteilla. Todennäköisesti suurin osa ei ole edes nähnyt mitä tapahtui, mitä nyt nähnyt vähän hanskoja jäällä jne.

Mielestäni tappelut eivät kuulu missään nimessä juniori- eikä harrastekiekkoon, mutta ammattikiekkoilussa noita sattuu silloin tällöin, ei siinä sen ihmeempää. Se on täysin vapaaehtoista. En usko, että yksikään katsoja lähti himaan kun se tapahtui. Luulen, että katsojat tykkäsivät.

Miten pelaajana käsittelet tappeluita ottelun jälkeen?

Peli on peliä, ja kun peli on ohi, niin vedetään siviilit päälle, eikä sitä jäädä sen enempään märehtimään.

Onko Suomeen paluusi jälkeen sinua hiillostettu tai provosoitu tappelemaan?

Ei ole oikeastaan kertaakaan koko kautena. Toisaalta pitää olla aika tarkkana kenen kanssa lähtee. Ihan turha lähteä sellaisen jätkän kanssa, joka on vain täytettä joukkueessaan. Kyllä siinä pitää olla joku pelillinenkin panos, että on fiksua tehdä sitä.

Näetkö minkäänlaista järkeä palkata ns. gooneja suomalaisessa kiekossa?

Ensimmäinen ja ainoa asia mihin pitää kiinnittää huomiota, on se että pitää osata pelata. Jos osaa tapella tai on ”taffi” ja kova, niin se on vaan bonus päälle. Euroopassa, jos on tiettyä kovuutta, niin se pitää pelin rauhallisena. Mutta pelkistä tappelijoista ei ole mitään hyötyä.

Jos on sellaisia jätkiä, jotka eivät osaa luistella eikä pelata, niin pelaat käytännössä neljällä kenttäpelaajalla.

Millä ajatuksilla lähdet European Trophy –lopputurnaukseen kuun puolivälissä?

En ole miettinyt koko asiaa, se on toissijainen juttu tällä hetkellä. Keskitytään seuraavaan peliin, ja yritetään saada peli tiukkaan pakettiin koko 60 minuutin ajaksi.

Kuka pitää jöötä Jokereiden pukukopissa? Onko se J Ruutu?

No, en minä hiljaa ole, mutta kyllä sen kokonaisvaltaista pitäisi olla. Tämä on joukkuepeliä. Jokaisen jätkän pitää pystyä tuomaan oman panoksensa ilman, että kukaan huutaa tai mesoaa. Tekemisellä ja oman esimerkin näyttämisellä pitää johtaa. Ja sitten kun kaikki tekee sitä, niin homma on hyvin.