Suomessa joustokaukalot tai toiselta nimeltään turvakaukalot ovat olleet edellytys liigajäillä jo muutaman vuoden ajan.

Niitä alettiin käyttää 2010-luvun alkuvaiheilla. Joustokaukaloiden ero vanhoihin koviin laitoihin on se, että nykyiset laidat ja muovilasiratkaisut joustavat taklaustilanteissa.

Näihin siirtyminen on tuottanut erittäin hyviä tuloksia terveyspuolella.

LL Mark­ku Tuo­misen väitös­tut­kimus kertoo, että jousto­kau­kalon käyt­tö vä­hensi muun muassa olka­pää­vam­mojen esiin­ty­vyyttä noin 60 pro­senttia. Tuomisen väitöstutkimusta siteerasi Lääkärilehti.

– Joustokaukalouudistus oli erinomainen. Se oli Suomen jääkiekkoilijat ry:n pitkän väännön tulos Liigan suuntaan. Tuo on kehittänyt jääkiekkoa oikeaan suuntaan, SJRY:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo hehkutti Twitterissä.

Väitös­kir­ja­työssä ke­rättiin loukkaan­tu­mis­tiedot kansain­vä­lisen jääkiek­ko­liiton maailman­mes­ta­ruus­tur­nauk­sissa ja talvio­lym­pia­lai­sissa vuo­desta 2006 al­kaen, yhteensä yh­deksän vuo­den ajan.

Toinen tutkimuksen positiivinen havainto oli se, että mies­ten ki­soissa sään­töjen vas­taisten tak­lausten aiheut­tamat aivo­tä­räh­dykset vähe­nivät ko­ko tutki­mus­jakson ajan.

Tutkimuksen mukaan koko­kas­vo­suojan käyt­tö vä­hensi sel­västi kas­vo- ja hammas­vam­mojen esiin­ty­vyyttä.

Pään alueen vam­mojen ja eri­tyi­sesti kasvo­vam­mojen esiin­tyvyys oli kor­keinta niis­sä ryh­missä, jois­sa osa­kas­vo­suojan käyt­tö on sal­littua. Näi­tä tur­nauksia ovat mies­ten ja al­le 20-vuo­tiaiden poi­kien MM-kisat.