Kuka olisi uskonut?

Kuusi viikkoa sen jälkeen, kun Florida Panthers ilmoitti, ettei tee jatkosopimusta Jaromir Jagrin kanssa, tshekkitähti on yhä vapaila markkinoilla.

Nyt puhutaan NHL:n historiassa toiseksi eniten pisteitä (765+1149=1914) tehneestä pelaajasta.

Ok, puhutaan myös jo 45 vuoden kunnioitettavaan ikään ehtineestä pelaajasta.

Mutta silti. On hämmästyttävää, ettei mikään NHL-seura ole nähnyt Jagrille käyttöä.

Jagr puhui asiasta keskiviikkona Tshekin Brnossa nhl.comille. Jagr osallistui näytösotteluun, joka järjestettiin toisen tshekkiläisen hyökkääjätähden, Martin Havlatin, uran loppumisen kunniaksi.

– Vakavimmat neuvottelut olen käynyt Kladnon kanssa. Se johtuu siitä, että Kladnolla on niin fiksu omistaja, joka tietää, mitä haluaa, Jagr vitsaili.

Jagr itse omistaa Tshekin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Kladnon joukkueen.

– Vakavasti: minulla ei ole aavistustakaan. Jätän kaiken agenttini Petr Svobodan hoidettavaksi. Muutama NHL-seura on kuulemma osoittanut kiinnostusta, mutta mitään tarkempaa en osaa kertoa, Jagr sanoi nhl.comille.

– En olisi uskonut, että on näin vaikeaa saada työpaikka NHL:stä ensi kaudeksi, Jagr myönsi.

Vähäinen kiinnostus Jagrin palveluksia kohtaan on sikälikin yllättävää, että iästään huolimatta tämä ei ole vajonnut ”tusinapelaajaksi”. Ok, ei Jagr enää ole missään NHL-joukkueessa ykkösviulunsoittaja, mutta esimerkiksi ylivoimalla tshekin kyvyt ovat yhä arvokkaita.

Viime kaudella Jagr summasi 82 runkosarjaottelussa pisteet 16+30=46 ja oli Panthersin neljänneksi tehokkain pelaaja.

– Tiedän hyvin, etten ole enää sama pelaaja kuin 10 tai 15 vuotta sitten, jolloin pystyin voittamaan pelejä yksin, Jagr sanoi.

Miehen mieli palaa kuitenkin edelleen NHL-kaukaloihin. Yksi, tai oikeastaan kaksi syytä liittyy Jagrin haluun saavuttaa merkittäviä rajapyykkejä.

– Kun palasin NHL:ään 2011, mietin itsekseni, että haluaisin kovasti saavuttaa 2000 NHL-pisteen rajan. Mutta se on yhä kaukana, Jagr sanoi.

NHL-maalien määrässä Jagr taas on 36 osumaa legendaarisen Gordie Howen perässä. Detroit Red Wingsin 1940–70-lukujen tähtihyökkääjä paukutti 1767 runkosarjaottelussa 801 maalia, 1049 syöttöpistettä ja yhteensä siis 1850 tehopistettä. Ylhäisessä yksinäisyydessään maalipörssin(kin) kärjessä on tietysti Wayne Gretzky 894 osumallaan.

– Uskoisin, että tarvitsen vielä kaksi kautta saavuttaakseni Howen maalimäärän, Jagr mietti.

Mutta kuka tarjoaisi tähdelle nuo kaksi kautta?