Lue lisää:
Kovan prässin läpikäynyt Pekka Rinne unohtumattomasta keväästä – ”Pelasin urani parasta lätkää”
Pekka Rinteeltä kovia sanoja NHL:n olympiapäätöksestä: ”Olemme pelinappuloita”

Nashville Predatorsia edustavan suomalaisvahdin Pekka Rinteen kesä on ollut sekä hyvin erinlainen että myös tuttujen kuvioiden täyttämä.

Keväällä Rinne torjui Predatorsin aina Stanley Cup -finaaleihin saakka. Tämä tiesi sitä, että valmistautumisaika tulevaa kautta varten jäi normaalia lyhemmäksi.

Tuttu puoli on ollut se, että Rinne on harjoitellut taas kotimaisemissaan Pohjois-Suomessa.

Rinne on pysäytellyt kiekkoja myös liigaseuran Kärppien treeneissä.

– Treenikausi on noudattanut hyvin tuttua kaavaa. Ero aiempaan on ollut se, että nyt treenikausi on pitänyt mennä läpi nopeutetulla tahdilla. On jäänyt hyvä fiilis siitä, ettei harjoittelu ole tullut mitenkään päin naamaa tai että se olisi maistuisi puulta. On ollut kiva päästä taas jäälle ja on ollut hienoa, että on saanut olla mukana joukkueharjoituksissa Kärppien mukana, Rinne miettii SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Kärppien treenien ulkopuolella Rinne on tehnyt yhteistyötä muun muassa Jussi Jokisen ja Miikka Salomäen kanssa.

Kärpät taas on suhtautunut hyvin avoimesti NHL-pelaajien mukaantuloon.

– Perinteillä on iso merkitys täällä Oulussa. NHL-pelaajat ovat esikuvia niin pikkupojille kuin meidän pelaajille. He ovat kasvaneet tässä ympäristössä edellisten esikuvien aikana ja on tosi tärkeää, että he ovat meidän harjoituksissa mukana. He ovat aina tervetulleita, Kärppien tuore päävalmentaja Mikko Manner miettii.

Kuviosta on hyötyä molemmille osapuolille.

– On suuri kunnia, että he ovat nostamassa meidän harjoitusten ja arjen tasoa. Totta kai me autamme samalla heitä, että he saavat mielekkäitä harjoituksia, myös Leijonien valmennusjohdossa mukana oleva Manner miettii.

Kaksi vuotta ja sitten tarkistelua

Rinteen kohdalla realismi on se, ettei hän ole enää nuori miehen alku, joka on haistelemassa NHL-ympyröitä. Rinne täyttää loppuvuodesta 35 vuotta, joten hänet voi laskea konkariosastolle.

Mutta näkyykö ikääntyminen jotenkin harjoittelussa? Onko tapoja tai tyylejä pitänyt muuttaa?

– Ei oikein. Olen pysynyt varsin terveenä ja hyvässä kunnossa. Ehkä sellainen vammojen ehkäisykyky korostuu, kun ikää tulee. Omasta kropasta huolehtimiseen pitää panostaa ja siihen pitää käyttää aikaa, Rinne miettii.

Nashvillessä Rinne on saanut kirittäjäkseen huippulupaavan suomalaisvahdin Juuse Saroksen, joka luo kovaa kilpailutilannetta Predatorsin tolppien välissä.

Rinteellä nykyinen sopimus kattaa vielä seuraavat kaksi vuotta. Tämän jälkeen kaikki on auki.

– Sen jälkeistä aikaa en ole miettinyt ollenkaan. On kuitenkin sellainen olo, ettei tässä ole puhallettu vielä kaikkea ulos. Olen tyytyväinen siihen, että vaikka on ikää tullut, niin olen pystynyt pelaamaan pitkiä pätkiä korkealla tasolla.

– Totta kai uran jatkossa kyse on siitä, että säilyykö nälkä ja että onko halua tehdä töitä joka päivä. Nuo arvot ovat kuitenkin vieneet mua aina eteenpäin. Samalla kilpailu on aina kovaa tuolla rapakon takana ja se ajaa eteenpäin. Ei sillä ole mitään väliä, että kuinka pitkään on pelannut NHL:ssä tai mikä se status on. Ei se merkkaa mitään. Aina on nuorempia tulossa.

Rinne on seurannut kesällä sitä, miten esimerkiksi 20-vuotias Connor McDavid lunasti 100 miljoonan dollarin jatkosopimuksen Edmonton Oilersilta.

– NHL on entistä enemmän nuorten miesten peli. Se on jännä nähdä, miten valmiina nuoret pelaajat tulevat nykyään sarjaan mukaan. Sopimusrintamalla seurat lukitsevat nuoria jätkiä pitkien sopimusten alle. Se taas näkyy siinä, että seurat karsivat iäkkäästä päästä äijiä pois.

– Se on pelin luonne. Totta kai sitäkin vastaan tässä taistelee. Ei halua antaa mitään tekosyitä, vaan se ikä on loppupeleissä vain numero. Antaa niiden omien otteiden näyttää sen totuuden ja antaa niiden määrittää sen, että mitä tapahtuu milloinkin.

Uuden kauden alla Rinne uhkuu positiivisuutta.

– Tulevaan vuoteen on mukava lähteä terveenä. Sen jälkeen on sitten vielä yksi vuosi sopimusta jäljellä. Sitten en tiedä yhtään, että miten ura jatkuu. Mikä on tahtotila ja mitä haluaa tehdä. Tietenkin tällä hetkellä tuntuu siltä, että on halua jatkaa pelaamista, mutta se on aina vaikea sanoa, että mitä muutaman vuoden päästä tapahtuu, Rinne sanoo tulevaisuudestaan.