Huhtikuun neljäntenä päivänä NHL-komissaari Gary Bettman julisti lopullisen päätöksen: NHL ei osallistu Pyeongchangin olympialaisiin 2018.

Kanadan paidassa olympiakultaa Sotshin kisoissa 2014 juhlinut San Jose Sharksin puolustaja Marc-Edouard Vlasic kertoo olleensa päätöksestä raivoissaan.

– Näin julistuksen televisiosta, ja sillä hetkellä halusin hajottaa televisioni. En voi sanoa, että olin pettynyt, sillä se ei ole tarpeeksi voimakas ilmaus. Päätös oli mahdoton hyväksyä. Jos NHL todella ei osallistu Pyeongchangiin, lopun uraani tunnen turhautumista ja vihamielisyyttä NHL:ää kohtaan, Vlasic kertoo kanadalaisen CBC-kanavan Player’s Own Voice (pelaajan ääni) -palstalla.

(Lue alkuperäinen juttu tästä).

Vlasic sanoo Vancouverin 2010 kotikisojen jättäneen häneen suuren jäljen.

– Olin lomalla ja katsoin jokaisen ottelun. Se oli aivan uskomatonta. Parhaat pelaajat eri maista pelasivat parhaita vastaan. Silloin tiesin, että jonakin päivänä haluan olla osa tuota tapahtumaa. Päätin tehdä kaikkeni päästäkseni Kanadan joukkueeseen Sotshiin, Vlasic muistaa.

Tammikuussa 2014 hän sai tiedon, että suuri unelma oli toteutunut.

– Olimme Sharksin kanssa reissussa, ja vietimme vaimoni Martinen kanssa aikaa FaceTimessa. Katsoimme samaan aikaan tv-lähetystä, jossa Kanadan joukkue julkistettiin. Muistan ikuisesti sen tunteen, kun nimeni ilmoitettiin. Se on yksi parhaista tunteista, joita olen kokenut koko urallani, Vlasic tunnelmoi.

Vlasic kertoo kisojen olleen monella tapaa täysin ainutlaatuinen kokemus.

– Pelkkä kisakylässä oleminen, kaikkien lippujen näkeminen, kisakylän ilmapiiri, muiden lajien urheilijoiden tapaaminen, yhteiset ruokailut kisakylässä… Olimme riemuissamme. Jollakin erityisellä tavalla ilmapiiri oli ystävällinen ja ylellinen samaan aikaan.

Kisojen kohokohta Vlasicille oli tietysti päätöspäivänä voitettu olympiakulta.

(Kuvassa keskellä Vlasic juhlimassa olympiakultaa Mike Smithin (vas.) ja Rick Nashin kanssa.)

Erityisen hyvänä muistona hänelle jäi mieleen Kanadan kisaorganisaation järjestämä juhla olympiakylässä.

– Juttelin koko illan monien muiden lajien urheilijoiden kanssa, ja ystävystyin joidenkin kanssa. Vasta myöhemmin tajusin, etten ollut jutellut koko iltana yhdenkään jääkiekkoilijan kanssa.

Juuri tämä mahdollisuus ystävystyä yli maa- ja lajirajojen on Vlasicin mukaan yksi olympialaisten erityisen viehättävistä piirteistä.

– Rakastan kaikkea, mitä olympialaiset edustaa, Vlasic tunnelmoi.

Siksi hän haluaisi kokea olympiahuuman ja -hengen uudestaan.

– Sitten Gary Bettman tulee ja kertoo, että NHL ei osallistu. Vuoden 2022 kisojen aikaan olen 35-vuotias. Kuka sanoo, että minut valittaisiin silloin joukkueeseen?

Vlasic sanoo tietävänsä, että useat NHL-pelaajat ovat valmiita pelaamaan olympialaisissa seurauksista välittämättä ja mainitsee nimeltä Henrik Lundqvistin, Brandon Prustin ja Alexander Ovetshkinin.

Vlasic toivookin, että pelaajat nousisivat barrikadeille ja yrittäisivät vielä kääntää Bettmanin ja muiden NHL-johtajien päät.

– Mitä sanktioita tulisi pelaajille, jotka osallistuvat kisoihin joka tapauksessa? Saavatko he pelikiellon liigalta?

– Uskon, että pelaajilla on tässä pelissä paras käsi. Jos vaikka kymmenen viime syksynä World Cupissa pelannutta Kanadan pelaajaa sanoo osallistuvansa olympialaisiin seurauksista välittämättä, NHL:n olisi pakko miettiä asiaa uudestaan, Vlasic väläyttää.

– Minä ainakin haluan päästä olympialaisiin aina, kun mahdollista. Mikään ei ole parempaa kuin saada edustaa kotimaata korkeimmalla mahdollisella tasolla.