Suurelle yleisölle melko tuntematon Jari Kekäläinen on tehnyt Florida Panthersin taustoilla määrätietoista ja tarkkaa työtä jo pitkään. Kykyjenetsijä on ollut joukkueen palkkalistoilla jo 15 vuotta.

Kuten normaalimmassakin työelämässä, myös hänen työssään uuden ihmisen antama ensivaikutelma ratkaisee paljon. Columbus Blue Jacketsin GM:n Jarmo Kekäläisen pikkuveli tietää, mistä puhuu, sillä hän näkee vuodessa lähes 200 ottelua ympäri maailman.

– Varsinkin kärkiäijistä näkee heti, kenessä on potentiaalia NHL-pelaajaksi. Heitä katsellaan sitten monta kertaa, jotta nähdään, millainen on kauden paras ja huonoin peli sekä se, mitä siihen väliin mahtuu, Kekäläinen kertoo NHL.comille.

Jääkiekkomaailman huipulle murtautuessa kaukalossa tapahtuvat asiat nousevat tapetille toki kirkkaimmin. Jari Kekäläinen kuitenkin painottaa, että muidenkin palojen pitää loksahdella kohdilleen, jotta palapelistä tulisi ehyt kokonaisuus.

– Pelaajatarkkailijat myös haastattelevat pelaajien taustahenkilöitä ja selvittelevät heidän taustojaan. Yleensä heillä, joilla sydän ja intohimo ovat kohdallaan, on hyvä todennäköisyys saavuttaa maksimipotentiaali NHL:ssä.

Matka kirkkaimpiin parrasvaloihin on pitkä, eikä isoa kokonaisuutta aina välttämättä ajatella jääkiekkofanien keskuudessa.

Kekäläinen painottaa, että taitotason ja intohimon lisäksi myös psyykkinen puoli korostuu.

Vaikka epäonnistumisia ei toivo kenellekään, pelaajatarkkailijoiden on hyvä nähdä, kuinka tulevat tähdet reagoivat vahvojen hetkien vastapainoksi myös heikkoihin hetkiin.

– Me haluamme nähdä kavereita hyvin monipuolisesti, sillä on hyvä tietää, miten he reagoivat erilaisiin tilanteisiin. Mutta tehtävämme on ennen kaikkea tietää se, mitä he pystyvät parhaimmillaan tekemään.

– Pitää seurata erityyppisiä pelaajia ja tietää, mitä he tekevät hyvänä ja huonona päivänä, ja millaisia kavereita he ovat kaukalon ulkopuolella. Koko kuva muodostuu kaikista näistä palasista, Kekäläinen painottaa.

Omalla pelaajaurallaan hyökkääjän paikalla viilettänyt suomalainen ei kommenttiensa perusteella pysty kovin pitkään nauttimaan kesästä. Uusi kausi käynnistyy nimittäin jo elokuussa kahdeksan maan Ivan Hlinka -turnauksella.