Washington Capitals tipahti tämän kevään pudotuspeleissä ulos toisella kierroksella, kun Pittsburgh Penguins oli ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa parempi.

Tämän jälkeen liikkeelle lähti hurjia spekulaatioita siitä, mitä Capitals voisi tehdä kapteeninsa Aleksandr Ovetshkinin kanssa.

Esille on nostettu skenaario siitä, pitäisikö Capitalsin treidata Ovetshkin muualle?

CSN Mid-Atlanticin sivulla toimittaja J.J. Regan kävi läpi syitä sille, miksi Ovetshkinin treidaaminen on hyvin kaukainen vaihtoehto.

Ensimmäisenä kohtana Regan nostaa esille Ovetshkinin tuottavuuden.

– Hän iski 33 maalia ja jakoi sillä joukkueen sisäisen kärkipaikan yhdessä T.J. Oshien kanssa. Ovetshkinin tapaan 33 maalia iskenyt Oshie on rajoittamaton vapaa agentti kesällä. Voi kysyä sitä, että kumpi heistä on todennäköisesti tehokkaampi pelaaja ensi kaudella? 30-vuotias Oshie, joka ylitti 30 maalin rajan ensimmäistä kertaa koko urallaan nykyisen sopimuksen viimeisellä kaudella vai Ovetshkin, joka ei ole koskaan tehnyt 32 maalia vähempää yhdellä kaudella? Ovetshkin tuskin pystyy pitämään yllä nykyistä tahtia aivan loputtomiin saakkaan, mutta on erittäin hyvä mahdollisuus sille, että Ovetshkin palaa taas todella korkealle tasolle ensi kaudella, Regan pyörittelee.

– Ovetshkinilla on myös neljänneksi korkein palkkakattolukema koko NHL:ssä. Suurimmalla osalla joukkkueista ei ole 9,5 miljoonaa dollaria tilaa napata Ovetshkin rosteriinsa. Ainoa vaihtoehto, mikä voisi tulla jotenkin kysymykseen, olisi se, että Ovetshkin vaihdettaisiin johonkin lähes yhtä suurela palkkakattolukemalla operoivaan pelaajaan. Eikä heistä kukaan tule oikein kysymykseen. Ovetshkinin liikutteluun tarvittaisiin kuitenkin merkittävä tarjous. Kiinnostusta varmasti riittäisi, jos Ovetshkin olisi vapaana, mutta sopiva kauppasumma olisi varmasti todella vaikeasti löydettävissä.

Ovetshkinin kohdalla esille on nostettu myös NHL:ään liittyvä Golden Knights Vegas. Seuran GM:nä toimii George McPhee, joka varasi aikanaan Ovetshkinin Capitalsiin.

– Golden Knights on villikortti kesällä, kun heidän pitää rakentaa koko rosteri tyhjästä. Kun rahaa on paljon käytettävissä, joku voisi nähdä tämän aivan loistavana vaihtoehtona. Se ei ole.

– Jos joku ajattelee, että Capitals vain jättäisi Ovetshkinin tarjolle laajennusdraftiin ja että he toivoisivat McPheen nappaavan hänet pois sieltä. Se olisi huonoin liike koskaan mitä he voisivat tehdä. Vaikka Ovetshkinin kauppaamisen voisi ajatuksen tasolla hyväksyä, ei laajennusdraftissa saa mitään korvausta, kun siellä menettää pelaajan uudelle seuralle. Ei sitä vaan voi antaa Ovetshkinia ilmaiseksi jonnekin. Kyllä, Vegas voisi rakentaa treidin, mutta mitä he voisivat tarjota? Heillä on tällä hetkellä vain kaksi pelaajasopimusta ja kaikella kunnioituksella, Capitals ei ole treidaamassa Ovetshkinia Duke Reidiin. Ylipäätänsä laajennusdraftin säännöt tietäen, tuskin Capitalsille on tarjolla sellaisia palasia, joita he voisivat haluta itselleen. Toki, McPhee lähettäisi varmasti useamman varausvuoron Capitalsille. Seurana Capitals on kuitenkin tällä hetkellä asemassa, missä heillä on mahdollisuus voittaa jotain suurta. Varausvuorot eivät tee joukkueesta yhtään sen parempaa pikaisella aikataululla.

Regan painottaa sitä, ettei Ovetshkinista ole helppo saada sellaista tarjousta, joka voisi miellyttää Capitalsia.

Ovetshkinilla on myös sopimuksessa osittainen siirron estävä pykälä.

– Joukkueen pitäisi pyytää häneltä listaa ja nykypäivänä tuollaista on hyvin vaikea tehdä tuosta noin vain hiljakseltaan. Joku kuitenkin kuulisi siitä ja tarina lähtisi leviämään kulovalkeana. Se taas laskisi Ovetshkinin hintalappua rajulla tavalla. Entä mikä merkitys sillä olisi joukkueen suorittamiseen, kun ilmoille tulisi uutisia siitä, miten seura kaupittelee kapteeniaan?

Viimeisenä vasta-argumenttina Regan nostaa esille Ovetshkinin merkityksen koko Capitalsille.

– Kun muistelee aikaa ennen häntä, Capitals oli silloin aivan häntäpäässä ja seuran otteluissa kävi alle 15000 katsojaa. Ovetshkin käänsi suunnan tavalla, mihin kukaan ei ole pystynyt seuran historiassa. Jos katsoo nykypäivän faneja, tuskin kovin moni edes tiesi jääkiekosta ilman Ovetshkinia. Hän on dynaaminen pelaaja ja hän on iso persoona, eli juuri sitä, mitä fanit ympäri liigaa haluavat nähdä.

– Nostalgia on toki aina vaarallinen asia urheilussa, eikä kukaan voi tarrautua liikaa menneseen. Olisi kuitenkin vaikea myydä organisaation kasvoja, vaikka jotkut fanit eivät olleet edes seuran kannattajia ennen Ovetshkinin aikaa.