Jääkiekossa, niin Liigassa, NHL:ssä kuin muualla, pudotuspelit ovat sisältäneet tiettyjä itseisarvoja.

Kevään tosipeleissä tuomarilinjan kohdalla on ollut hyvin pitkään olettamus siitä, ettei pudotuspeleissä vihelletä niin tarkasti kuin runkosarjassa.

”Antaa poikien pelata” ja niin edelleen.

Pittsburghissa paikallisen 93,7 The Fan -radiokanavan aamuohjelmassa vieraillut entinen NHL-tuomari Kerry Fraser antoi kovia mielipiteitä, kun esille nousi vanha kunnon teema.

Fraserin mukaan tuomarit tietävät sen, että miten runkosarjassa tulee tuomita ja mikä eroavaisuus tulee vastaan pudotuspeleissä.

– Se ei saa mennä liian pitkälle, Fraser muistutti.

– En niinkään syytä tuomareita, vaan niitä, jotka ovat vastuussa heidän valmentamisesta ja heidän työskentelyn tarkkailusta. Kun mennään pudotuspeleihin, niin heille pitää todeta: ”Jätkät, sääntökirja ei ole muuttunut mitenkään. Koko toiminnassa on pidettävä selkeä linja. Sen linjan pitää pysyä samanlaisena koko kauden ajan, jotta pelaajat tietävät, että mitä he voivat tehdä ja mitä he eivät voi tehdä.

– Nyt on näkynyt jatkuvalla syötöllä niin sanottua pudotuspelituomarointia. Eteen on tullut hetkiä, joissa linja on ollut todella löysä. Se ei ole hyväksyttävää!, Fraser painotti.

Fraser ymmärtää sen, miksi pudotuspeleihin on liittynyt oma oletusarvo tuomaritoimintaa kohtaan.

– Aina on olemassa keskustelua siitä, että mitä eroa runkosarjan tuomaroinnilla ja pudotuspelien tuomaroinnilla on? Mielestäni säännöt ovat sääntöjä ja niiden mukaan pitäisi viheltää kauden alusta aina viimeiseen Stanley Cup -finaaliin asti.

– Näin ei ole toimittu.

– Olemme nähneet paljon karmeita rikkeitä, jotka ovat menneet läpi, Fraser myöntää.

Fraserin mukaan samalla tavalla kuin joukkueiden, tuomareiden on oltava terävästi liikkeellä heti pelien alkuvaiheista lähtien.

– Olemme nähneet joukkueita, jotka eivät ole valmistautuneet henkisesti tarpeeksi hyvin ja he ovat tulleet heikosti peliin mukaan. Tai että heti ensimmäisessä vaihdossa on kolissut omissa. Sama pätee tuomareihin. Heidän on oltava henkisesti valmiina heti alkumetreillä lähtien, aivan sama, mitä itse pelaajat tekevät. Kun kiekko tippuu jäähän, on oltava valmis. Eivät tuomaritkaan voi aloittaa löysästi.

Fraser viittasi osaltaan tällä Pittsburgh Penguinsin ja Ottawa Senatorsin välisen konferenssifinaalisarjan kuudenteen kohtaamiseen, jossa Senatorsin Mark Stone täräytti mailalla suoraan Sidney Crosbyä naamaan heti pelin alkuhetkillä.

– Se oli aivan päivänselvä jäähy. Todella selkeä. Siinä suorastaan tarjottiin sitä, että tuomari olisi voinut näyttää linjan heti ensimmäisellä minuuteilla ja määrittää sen, että miten tänä iltana toimitaan.

– Tuossa oli juuri kyse sellaisesta hitaasta ja huonosta lähdöstä peliin, Fraser antoi kritiikkiä.