Jos muistelee viime kautta Tapparan näkökulmasta, nousee esille erityisesti neljä tarinaa.

1) Useamman finaalikevään jälkeen tullut palkinto
2) Vihdoin ja viimein seiskapelissä kaatunut Kärpät
3) Patrik Laine
4) Kristian Kuusela

Tappara vei mestaruuden nimiinsä täysin ansaitusti. Kirvesrinnat olivat hävinneet kahtena edelliskeväänä Kärpille finaaleiden ratkaisevat seitsemännet kohtaamiset. Nyt oululaisseura tuli vastaan välierissä, joissa seiskapeli kääntyi Tapparalle.

Finaaleiden alku meni vielä tuon sarjan isoa saavutusta sulatellessa. Mutta sitten HIFK jäi jalkoihin.

Superlupaus Patrik Laine nakkeli kaappeja ja vei pudotuspelien MVP-pystin nimiinsä.

Eikä pistepörssin voittaneen Kristian Kuuselan kevät mikään huono ollut. Ei todellakaan.

Kuusela oli vähintään se toiseksi kirkkain tähti heti Laineen jälkeen.

Täksi kaudeksi Kuusela matkasi KHL:ään Amuriin, mistä hän kuitenkin palasi helmikuussa Tapparaan. Amurin pudotuspelihaaveet karkasivat käsistä jo ennen Liigan siirtorajan päättymistä, mikä mahdollisti toteutuneen kuvion.

KHL:stä paluun jälkeen Kuusela ei ole ollut sillä tasolla, missä hänet on nähty aiemmin Liigassa.

10 peliä runkosarjassa: 1+3=4. Seitsemän peliä pudotuspeleissä: 1+0.

– Ei mua ole kielletty tekemästä maaleja tai antamasta syöttöjä, mutta se ei ole tällä hetkellä se pääasia. Tässä on muita juttuja, mitä yritän pitää tämän joukkueen kanssa pinnalla. Mun mielestä siinä olen onnistunut ihan hyvin, Kuusela tuumaa SuomiKiekko-sivustolle.

Kuulostaa hieman mystiseltä, mutta nopeasti kommenteista saa vihiä.

– Jos ei ole siellä pelillisellä puolella esillä, niin sitten puhutaan henkisestä puolesta. Yritän sillä saralla tuoda parasta esille.

– Tärkein tavoite on voittaa, Kuusela puhuu keväästä ja Tapparaan paluusta.

Toki, vaikka Tapparalla on Veli-Matti Savinaista ja Henrik Haapalaa, pitää kirvesrintojen saada parasta irti myös Kuuselalta. Tällä hetkellä Kuusela on vielä kaukana parhaastaan.

Nämä faktat 34-vuotias hyökkääjä tietää hyvin.

– Tietenkin haluan pelata paremmin. Ei tämä (Ilves-sarja) ollut pelillisesti vielä mikään nappisuoritus. Toki ei ehkä ole tarvinnut vielä olla niin esillä.

– Meillä on laaja joukkue, pystytään pelaamaan neljällä ketjulla. Ei mua haittaa, jos en tee yhtään maalia. Tietenkin siitä saa itseluottamusta ja sillä pystyy auttamaan joukkuetta voittamaan. Mutta jos joukkue voittaa muutenkin, niin se on ihan fine, Kuusela käy läpi näkökantaansa.

Nyt vasta vaikeuksia

Toisaalta jos Kuusela ei ollut omien sanojensa mukaan vielä parhaimmillaan, samaa voi sanoa Tapparasta.

– Jouduttiin aika syvältä kaivamaan. Tapparalla ei ollut hirveästi takapakkeja runkosarjassa, nyt oli. Mutta pitää olla tyytyväinen siihen, että pystyttiin kääntämään tämä, Kuusela sanoi lauantaina päättyneestä Ilves-puolivälieräsarjasta.

On vaikea sanoa, että oliko kyseessä jopa helpohko runkosarja vai mikä. Ilves pääsi iskemään kuin puun takaa varsinkin sarjan alussa ja yhtäkkiä kirvesrinnat löysivät itsensä totisesta paikasta.

– Kolme ensimmäistä peliä eivät olleet hyviä, neljäs peli oli. Viidennessä taas tippui taso, mutta kuudes ja seitsemäs peli olivat sitten meidän. Vähän ylös ja alas. Silloin kuin tarvitsi oikeasti olla parhaimmillaan, niin silloin oltiin.

Eli oliko Ilves-sarja lopulta hyvä herätys teille?

– Jokaisella joukkueella pitää olla vaikeuksia ja nyt niitä tuli. Eihän sitä koskaan toivo, että pleijareissa joutuu enää hakemaan. Kyllähän sitä tietenkin toivoo, että pleijareissa pääsisi jo täysillä vetämään. Hyvä, että niitä nyt tuli, Kuusela myöntää.

Toisaalta Kuusela tunsi ja tuntee levollisuutta.

– Koko tämän Ilves-sarjan ajan. Pitää vain saadaan vaan se kone käyntiin ja vahva henkinen tila esille. Tässä puolivälieräsarjassa se viides peli oli pettymys, mutta onneksi pystyttiin kääntämään. Erityisesti henkisellä puolella kuudes ja seitsemäs peli olivat todella kovia suorituksia.

– Ja kyllä tuossa joukkueessa on potentiaalia. Se vain pitää saada joka pelissä sinne kentälle, ettei tule välipelejä tai ettei mene eriä ohitse. Meillä on vahva joukkue, jossa on paljon henkistä voimaa. Paljon hyviä pelaajia, mitä kautta on myös paljon pellistä voimaa, Kuusela analysoi.

Nyt Tapparalla on edessä IFK-välieräsarja, joka käynnistyy tiistaina Hakametsässä. Tapparalla on alla positiivisia kokemuksia viime keväältä, kun nimenomaan IFK jäi finaaleissa sen jalkoihin.

– He ovat jo kaksi sarjaa tuossa vääntäneet ja parantaneet todella paljon. Laaja ja hyvä joukkue on vastassa. Meidän pitää pystyä vastaamaan heidän haasteeseen, Kuusela puhuu tulevasta vastuksesta.

Toisaalta tuon voi kääntää toisin päin. IFK:n pitää vastata Tapparan haasteeseen.

Jos Tappara on omalla tasollaan.