Suomen jääkiekkopersoona Juhani Tamminen,66, jyrähti Lapin Kansa -lehdelle lukuisten suomalaisten NHL-pelaajien kieltäytymisistä edustaa Leijona-paitaa MM-kisoissa.

– Minua suoraan sanottuna vituttaa ja hävettää tämmöinen toiminta. Karsastan rusinat pullasta ajattelua, mikä monella pelaajalla nykyään on. Jos olet oikeasti loukkaantunut, niin kieltäytyminen on totta kai ok. Mutta maajoukkueesta ei voi jäädä pois väsymyksen takia, Juhani Tamminen jyrisee Lapin Kansa -lehdelle.

Suomen maajoukkueen yksi nimekkäimpiä kieltäytyjiä oli Winnipeg Jetsissä uskomattoman tulokaskauden pelannut Patrik Laine, joka jätti MM-turnauksen väliin väsymyksen ja ylirasituksen takia.

Myös Buffalo Sabresin suomalaistähti Rasmus Ristolainen vetosi kieltäytymisessään väsymykseen.

Tamminen ei kuitenkaan hyväksy rankasta kaudesta johtuvaa väsymystä syyksi jäädä pois MM-kisoista.

– Pelaajan asenteessa on jotain pahasti vialla, jos kieltäydyt ilman että olet loukkaantunut. Kyse on kunnioituksen puutteessa Leijona-brändiä kohtaan ja niitä kaikkia kohtaan, jotka sitä brändiä ovat olleet rakentamassa. Nykypelaajien on ymmärrettävä, että on heidän aikansa kantaa Leijona-brändistä vastuuta ja pidettävä se siinä asemassa missä se nyt on, Tamminen kertoo.

Tamminen asettaa syyt myös pelaajien agenttien niskaan.

– Pelaaja-agentteja ei kiinnosta mikään muu kuin oman tilipussien kasvattaminen. Sitten sitä supistaan pelaajien korvaan MM-kisoihin sisältyvistä riskeistä. Totta kai riskejä on, mutta pelaajien on nyt vain kannettava oma vastuunsa Suomen jääkiekosta. 2-3 viikkoa Pariisissa kiekkoa pelaamassa ei ole heiltä liikaa vaadittu. He ovat saaneet Suomen jääkiekolta paljon, nyt on takaisin maksun aika.

66-vuotias Tamminen vaatii suomalaistähdiltä enemmän kunnioitusta maatansa kohtaan.

– Pitäisi olla kiitollinen, että on saanut kehittyä pelaajaksi Suomessa, missä on paremmat olosuhteet kuin missään muualla Euroopassa. Ilman minua ja monta muuta kiekkoihmistä Patrik Laine pelaisi tällä hetkellä Novosibirskissä jääpalloa.

”Aurinkokuningas” lempinimellä tunnettu kiekkovaikuttaja on valmis tekemään työtä sen eteen, että suomalaistähdet saapuisivat edustamaan maatansa arvoturnauksessa.

– Olen valmis menemään Suomen pelaajien tapaamiseen ensi kesänä Vierumäelle ja sanomaan pelaajille, että näin ei voida enää toimia. Aurinkokuningas ei perusteettomia kieltäytymisiä hyväksy. Minulla on kanttia sanoa se pelaajille, koska itsekin olen pelannut heidän ikäisenään 110 ottelun mittaisen kauden ja tehnyt yliopistotutkinnon samaan aikaan. Vaikka välillä väsytti rankasti, niin Leijona-paita oli kunnia-asia mistä ei kieltäydytty.

Yksi ratkaisi ”Tamin” mukaan olisi se, että kieltäytyjät saisivat seurauksia poisjäämisestään.

– He eivät ilmeisesti uskalla puhua tästä. Mutta minä uskallan, koska tämä on väärin. Muitakin entisiä huippupelaajia hävettää MM-kieltäytyjien puolesta. Tämän on nyt loputtava. Ne pelaajat, jotka nyt ovat mieluummin Kustavissa kalassa kuin lähdössä MM-kisoihin on syytä merkitä isolla punaisella tussilla. Sitten kun seuraava World Cup koittaa ja pelaaja haluaa sinne mukaan, niin siinä vaiheessa toivotetaan hänelle hyvää kalastusreissua.

Lue Lapin Kansan uutinen tästä.