TAMPERE. Finaaliavaus Hakametsässä tuotti monia puheenaiheita.

Oli kyseenalaisia tuomariratkaisuja, oli käänteitä, yllätysvoittaja ja läjäpäin komeita maaleja.

Varsinkin yksi osumista nousi pinnalle.

Avauserässä KalPa oli siirtynyt johtoon Jyri Junnilan maalilla, kun Tappara tuli ja täräytti vastauksen. Takaiskun jälkeen kentälle oli asettautunut sekaketju, jossa Henrik Haapalan ja Jan-Mikael Järvisen vierellä viiletti yhtäkkiä Veli-Matti Savinainen.

Tilanteessa Haapala paineli menemään laidan lähellä ja Savinainen jäi kyttämään kiekottomana KalPan maalin lähelle.

– Näin, että hän (Haapala) menee päätykiekkoon ja että hän voisi voittaa sen. Hakeuduin sitten maalille niin, että jos hän saisi heitettyä kiekon sieltä kulmasta. Hyvät pelaajat sitten tekevät tuollaisia temppuja, Savinainen muisteli.

”Tuollainen temppu” oli yhtä kuin huima kääntöheitto maalille, missä Savinaisella oli helppo työ latoa kiekko sisään.

Olennainen kysymys oli se, että näkikö Haapala Savinaista? Vai heittikö hän sokkona pelivälineen Liigan runkosarjan maalikuninkaalle?

– Jos sillä on silmät takaraivossa, niin kyllä hän silloin näki, Savinainen naureskeli.

Taustana asiassa on se, että Tapparalla on ollut kohtuullisen tiukat säännöt sokkosyöttöjen kanssa.

– En tiedä miten sanoisi. Noh, en mä olisi sinne heittänyt, jos en olisi tiennyt, siellä on joku, Haapala itse käänteli tilannetta.

– Sattui menemään ja hyvä meille.

Liigan pistepörssiykkönen Haapala oli monessa mukana finaaliavauksessa.

Upeassa taituroinnissa, mutta myös tilanteessa, jossa häntä rikottiin läpiajossa.

– Ihan rehellisiä kun ollaan, olin jo vähän niin, että siitä pitäisi tulla rankkari. Luulin ainakin niin, Haapala toi oman näkemyksensä esille.

Tämä herätteli kummastusta, josta muun muassa Tapparan päävalmentajalla Jussi Tapolalla oli paljon sanottavaa pelin jälkeen.

Haapalalta taas tuli, varmasti aiheesta, kovaa protestointia kentällä.

– Siinä oli kuitenkin vielä sen verran peliä jäljellä, että oli vain pakko koittaa koota itsensä ja pelata se peli loppuun, Haapala mietti tilanteen käsittelyä.

Ottelussa kyseenalaiset tuomariratkaisut herättivät kovaa porua. Haapala oli yksi niistä, jotka kyselivät muutamaan kertaan tuomioiden perään. Toki, esimerkiksi läpiajotilanteessa ihan aiheesta.

– Ainakin itsellä se menee niin, että kun tulee vähän tuollaisia, niin löytää itsensä paremmin siitä pelistä. Vähän tulee tunteet pintaan ja on siinä pelissä kiinni, Haapala sanoi siihen, että pysyikö hänen mielestään focus olennaisessa.

Parantaen lentämään

KalPan 3-2-voitto rakentui pitkälti Eero Kilpeläisen huimasta iltapuhteesta. Toki, kuopiolaisryhmän aktiivisuus toi paikkoja ja toi osumia, mutta rehellisyyden nimissä Tapparalla oli kaikki saumat viedä avauspeli nimiinsä.

– Ylivoima ja alivoima pitää saada paremmaksi. Esimerkiksi ylivoimalla on pakko tehdä maaleja, jos haluaa voittaa noita pelejä. Kaveri sen taas näytti eilen, Haapala kävi läpi.

KalPa teki yhden ylivoimalla, mikä toi eron.

– Meillä vähän nämä kaikki avauspelit ovat olleet tämmöistä. En nyt sano, että siinä katsotaan miten helpolla pääsee, vaan nähdään, että missä mennään. Varmasti pystytään parantamaan tuosta. Tehdään sovitusti hommia ja pysytään omissa raameissa. Saadaan taas varmasti parempi suoritus torstaina, Tapparan kultakypärä uskoo.

Torstaina toisessa finaaliottelussa pelipaikkana toimii Niiralan monttu, jossa olosuhteet muuttuvat. Tampereen varsin kapeasta kaukalosta hypätään nyt suoranaiselle jääpalloradalle.

Hyvänä luistelijana ja taitopelaajana tutuksi tulleelle Haapalalle iso jää voisi ennakko-olettamuksena sopia hyvin.

23-vuotiaalla Lempäälän kasvatilla on kuitenkin toinen näkökanta.

– Kyllä mää ehkä jopa tykkään enemmän noista pienistä kaukaloista, Haapala heittää.

– Ei Kuopiossa toki mitään vikaa ole. Siellä saa luistella enemmän ja varmasti luvassa on vähän erilainen peli kuin täällä.

Erilaisuus on ollut tapetilla siirtymän yhteydessä. Konkeettisesti muutokset näkee vasta torstaina, mutta ainakin Haapalalla on usko siihen, että pelin luonne kokee muutoksia.

– Kaukalo on sen verran isompi, että ei ihan niin hyvin pääse iholle. Pitää olla fiksu ja luistella tosi paljon.

Välipäivänä hyvällä huumorilla liikkeellä ollut Savinainen tokaisi asiaan pienehkön puujalan. Tappara kun lentää Kuopioon, eikä taita välimatkaa bussilla.

– Eiks se tarkoita sitä, että jos lentää, niin on lentokeli?, Savinainen hymähti.

Niin.

Lentokeliä tai ei, torstain toinen finaaliottelu käynnistyy Kuopiossa kello 18.30.