Ennen KalPan ja Tapparan neljättä kohtaamista Nelonen Pron studiossa käytiin ansiokkaasti läpi finaalisarjaa tähän mennessä.

Ennen kaikkea sen suhteen, mitä raa’at tilastot kertoivat finaalisarjasta kolmen pelin osalta.

Tappara oli luonut selvästi enemmän maalipaikkoja, KalPa oli ollut tehokas.

Tehokkkuus ja Eero Kilpeläisen maaginen vire olivat tuoneet KalPalle kaksi voittoa. Melkein kolme.

Maanantaina neljännessä kohtaamisessa Tappara sai onnistumisryöpyn ja pystyi murtamaan Kilpeläisen tiilimuurin.

Ykköstähti vaihtoon ja Tapparalle suoranainen murskavoitto Kuopiosta.

Kun ottaa huomioon sarjan aiemmat vaiheet ja neljännen ottelun, millaiset lähtökohdat ovat, kun mennään paras kolmesta -sarjan pariin?

***

Nelonen Pron tilastoanalyysi antoi vahvistusta sille kuvalle, mikä sarjasta oli jäänyt. Tappioidenkin keskellä Tapparan peli on ollut laadukasta ja se on tuottanut paljon maalipaikkoja. Enemmän kuin KalPalla, jonka päätypeli ja pitkät hyökkäykset ovat joko loistaneet poissaolollaan tai jotka ovat olleet hyvin tuottamattomia.

Siihen nähden, miten vähän KalPa on päässyt Tapparan maalivahdin Dominik Hrachovinan nokan eteen, KalPa on pystynyt hyödyntämään paikkansa äärimmäisen tehokkaasti.

Pitkässä juoksussa moni asia puhui kuitenkin Tapparan puolesta. Jääkiekko on vain siinä mielessä niin kutkuttava laji, että vaikka jatkuvuus ja toisteellisuus nostavat toisen ”paremmaksi” osapuoleksi, ei se aina tiedä positiivista lopputulosta.

Maanantaina Tappara oli tehokas ja kirvesrinnat hyödynsivät armotta KalPan kiekollisen pelin virheitä.

Tässä on äärimmäisen iso elementti, mikä KalPan pitää saada kuntoon, mikäli se haluaa taistella vielä mestaruudesta.

Finaaleiden alussa keltapaitojen kiekollinen peli hurmasi ja KalPa pystyi pääsemään jopa ihan kiekon kanssa Tapparan träpin läpi. Maanantaina Kuopiossa kiekot hukkuivat jommalla kummalla siniviivalla ja Tappara käänsi peliä.

KalPa haluaa olla aloitteellinen ja haluaa luoda peliä kiekottelun kautta. Nyt sekä huolimatomuus että myös Tapparan kotiläksyjen luku ovat tehneet haasteesta entistä kovemman.

***

KalPa pystyy olemaan laadukas ja on oletettavaa, että Kilpeläinen palaa omalle tasolleen, kun sarja jatkuu heti tiistaina.

Toki, fakta on se, että Tapparan maalit eivät edes menneet hirveästi Kilpeläisen piikkiin maanantaina. Aiemmin vain Kilpeläinen on kopannut myös niitä laukauksia, joita normaalisti ei edes napata.

KalPalle iso ongelma ja uhkakuva on se, että yhä useampi Tapparan pelaajista alkaa olla omalla tasollaan tai edes lähellä sitä. Jos sarjan alussa mukana oli monta ”mukasuorittajaa”, on nyt laaja rintama huomattavasti paremmin kiinni pelin ytimessä.

Kun pystyy tekemään viisi maalia pistepörssin voittajan Henrik Haapalan poissaolon aikana, kertoo se paljon.

Tappara on koko ajan vaikeammin ja vaikeammin pysäytettävissä. Sarjan alussa KalPa onnistui hakemaan voittoja Kilpeläisen ja hurjan tehokkuuden myötä. Nyt nekään tekijät eivät välttämättä hirveästi auta.

Peli on tuomassa raa’an totuuden pöytään. Jatkuvuus ja toisteellisuus ovat jyräämässä yllätyselementit.

Vai ovatko?

KalPalle voitto tiistaina ja taas saadaan ihmetellä.