HELSINKI. Vuosien varrella Juhamatti Aaltosesta on kuulunut jos jonkinlaista tarinaa.

On ollut kovaa kasvukoulua Kari Jalosen valmennuksessa, on ollut puheita taiteilijaluonteen hyvistä ja huonoista puolista. On nähty huikeita taiturointeja, isoja maaleja, mutta myös monia iltoja, joilloin vain ei nappaa.

Miten sitten IFK:ssa? Seurassa, missä Aaltonen tuntuu viihtyvän enemmän kuin hyvin.

Millainen pelaaja Aaltonen on sinun näkökulmastasi, IFK:n päävalmentaja Antti Törmänen?

– Onhan hän erityislaatuinen. Näkee, kuinka taitava, kuinka voimakas, kuinka dynaaminen hän on. Ei voi kiistää sitä. Aina ei esimerkiksi näytä siltä, että hän menisi kovaa kentällä, mutta yhtäkkiä hän on mennyt ohi pakista. Siihen päälle on sitten vielä se henkilökohtainen taito kiekonpidossa ja muussa. Taitotaso on aivan huippuluokkaa, Törmänen käy läpi Aaltosta SuomiKiekko-sivustolle.

Hyvä kysymys on se, että miten Törmänen on lähestynyt Aaltosta? IFK:n kohdalla on ollut ilmoilla sitä, että pelaajille annetaan vapauksia ja annetaan vastuuta sopia eri kuvioista.

– Piiräätkö taiteilija hyvän taulun, kun hänelle sanoo, että se pitää piirtää tänään?, Törmänen heittää vertauskuvan.

– Taiteilija itse tietää sen, että milloin se piirretään. Milloin se tulee.

– Mutta onhan häneltä nähty loistavaa joukkuepelaamista. Hyvä esimerkki on viides peli Turussa puolivälierissä. Hän oli esimerkkinä siellä.

Aaltonen on 16 ottelun maalittomassa putkessa. Onko sitten tehottomuus vai mikä, mutta Aaltonen on kunnostautunut melkoisena tarjoilijana viimeisimmissä peleissä.

Jopa niinkin kovana, että joukkuekaverit ovat lyöneet kiekkoja tyhjistä ohi.

– Hän ei ehkä aloittanut niin hyvin, mutta paransi peliä sitten TPS-sarjassa. Siellä oli niitä paikkoja ja ehkä noh, viimeisessä pelissä ei ollut, mutta siinä hän antoi 2-3 loistavaa maalipaikkaa ketjukavereille. Samalla joskus se menee vähän niin, että jos et saa itse paikkoja, tarjoat niitä muille, niin yhtäkkiä hekään eivät saa niistä sisään. Se on vähän niin kuin Murphyn laki.

– Toisaalta jos jostain niistä paikoista hän olisi laittanut sisään, niin eihän tästä asiasta edes keskusteltaisi. Samalla pitää muista myös se, että millaisissa paikoissa hän noita syöttöjä antoi. (Juha) Jääskän maali Turussa, (Corey) Elkinsin maalissa rakentelijana jatkoerässä. Nuo osumat olivat isossa rooleissa niissä peleissä.

Aaltonen jakaa mielipiteitä, minkä Törmänen ymmärtää.

– Se on ihan selvää, kun odotukset ovat kovat. Kyllä hän sen tietää. Nauttiiko hän siitä? Tuskin. Mutta se kuuluu tähän juttuun, kun on huipulla. Totta kai siinä on vielä se hänen tyylinsä, kyllä moni haluaa antaa shittiä. Kaikilla on mielipide hänestä.

Törmänen peilaakin Aaltosta hieman koko IFK:hon.

– Eikös se vähän niin ole. Kaikilla on mielipide. Hyvä tai huono, jokaisella on sellainen. Eihän esimerkiksi joistakin seuroista löydy sitä ollenkaan.

– Se on aina rikkaus, kun on erilaisia pelaajia, erilaisia persoonia. On niitä mielipiteitä, Törmänen näkee.

Mielipiteitä lähdetään muodostamaan välierien suhteen tiistaina, kun Tappara ja IFK avaavat sarjansa Hakametsässä. Ottelu käynnistyy kello 18.30.