HELSINKI. Tulevassa välieräsarjassa HIFK:n toivelistalta löytyy vähintään yksi kohta:

Juhamatti Aaltoselle maali.

16 ottelun kuiva putki ei näy miehen olemuksessa, mutta kun puhutaan maalintekijästä, ei se voi olla vaikuttamatta.

TPS-puolivälieräsarjassa Aaltonen otti rennon letkeänä teemoiksi ”ei tässä ole mittään hättää” sekä ”ei oo tarvinnu vielä tehdä”.

No eipä ole tarvinnut ei. IFK on painellut jatkoon, vaikka kultakypärä on ollut maaleitta.

– Pitäisihän niitä jossain vaiheessa alakaa tekemään. Ei tuon tekosyyn taakse voi kovin kauaksi aikaa piiloutua. Siitä lähdetään, että ensi pelissä on taas mahdollisuus, hyväntuulinen Aaltonen tuumaa SuomiKiekko-sivustolle.

Niin, mitä sitä allapäin tässä vaiheessa. Vaikean runkosarjan jälkeen IFK on selvittänyt itsensä jatkoon jo kahdesta sarjasta. Ensin 1. pudotuspelikierrokselta Kärppiä vastaan ja sitten puolivälieristä runkosarjan kakkosta TPS:ää vastaan.

– Nämä ovat parhaita pelejä. Panokset kasvavat koko ajan. Tässä on saanut pari päivää levätä ja hakea fiilistä, Aaltonen availee tuntemuksistaan ennen Tappara-välieräsarjan alkua.

IFK:n leirissä monella pelaajalla on karvaita kokemuksia viime keväältä, jolloin Tappara otti mestaruuden punapetojen nokan edestä.

Vielä silloin Aaltonen edusti Jokereita, eikä hän ollut kokemassa kyseistä pettymystä.

Aaltosen edellisin Tappara-pudotuspelimuisto löytyy Oulusta, missä hän spurttasi seitsemännessä ja ratkaisevassa finaalissa jatkoerässä oikeaa laitaa pitkin ja löi kiekon Juha Metsolan kainalosta sisään.

Tiedossa on siis se, miten Tapparaa vastaan ratkotaan pelejä.

– Kyllä. A-piste aloituksia paljon, Aaltonen hymähtää.

Jos termi ei ole hirveän tuttu, A-pisteellä tarkoitetaan aloituspisteitä, jotka ovat kiinni molemmissa siniviivoissa.

Siltä tontilta Aaltonen haki kiekon ja rynnisti Tapparan puolustusalueelle. Kuti puolustajan jaloista ja juhlat käyntiin.

– Silloin pelattiin niitä pelejä Tapparaa vastaan ja oikeastaan sillä samalla tyylillä he ovat pelanneet jo iät ja ajat. Tietyllä tavalla itsellä on helppo mennä pelaamaan heitä vastaan, kun tietää tasantarkkaan, että mitä tulee, 31-vuotias hyökkääjä pohtii.

– Mutta toki se on erilaista peliä kuin mitä esimerkiksi TPS:ää vastaan oli. Träppiä ja luottoa siihen omaan systeemiin.

Aaltonen lähtee varsin puhtaalta pöydältä tulevaan sarjaan. Erilaisesta lähtökohdasta kuin moni muu IFK:ssa.

– Itsellä ei ole mitään patoumia heitä vastaan. Mutta ehkä siitä voi tulla meille voimavara. Me, jotka emme olleet viime vuonna mukana, haluamme voittaa ja mennä finaaleihin. Näillä taas jotka olivat mukana, heillä voi olla pieni extra tuossa. Kunhan se ei mene yli ja ala näkymään väärissä asioissa, Aaltonen miettii, viitaten viime kevääseen.

Resepti kirvessoppaan

– Menneet ovat menneitä. Nyt on uusia juttuja. Kaikki joukkueet ovat muuttuneet.

No näinhän se on. Vaikka Tapparalta löytyy paljon samoja kasvoja kuin viime vuonna, on heiltäkin lähtenyt pelaajia muualle. Patrik Laine, Tomi Karhunen, puolustuksesta eri hahmoja.

Tulevassa sarjassa Aaltonen hakee maalittoman putken katkaisua hyvin todennäköisesti Dominik Hrachovinaa vastaan, joka nostettiin Tapparan ykkösmaalivahdiksi Karhusen lähdön jälkeen.

Aaltonen kertoi maanantaina taustaa sille, miten IFK:ssa käydään läpi eri maalivahteja ja heidän tyylejä.

– Meillä tulee yleensä lista (Jan) Lundellilta (IFK:n maalivahtivalmentaja) vastustajan molarista. Siinä sitten tietenkin oppii sarjan aikana, kun pääsee tiettyihin pakkoihin, mitkä esimerkiksi itsellä toistuvat usein. Siinä alkaa sitten opiskella, katsomaan pelejä videolta ja niin edelleen. ”Miten se liikkuu tietyissä tilanteissa” ja yrittää ottaa niitä havaintoja sitten selkärankaan. ”Tekee yleensä näin” ja ”pitäisi yrittää näin”.

– Toisaalta kyllä varmasti myös se vastustajan veskari opiskelee tietyt jätkät läpi, että mitä he yleensä yrittävät ja tekevät, Aaltonen puhuu omasta osasta valmistautumisessa.

Moni tietää Aaltosen kyvyt, mutta Iin kasvatti on ollut myös voittamassa moneen kertaan keväällä jotain suurta.

Vuoden 2014 mestaruudessa hän oli iso sankari, mutta jo ennen sitä SM-kultamitaleita oli ehtinyt tippua Kärpissä palkintokaappiin.

Jos mietit nykyistä joukkuetta, niin onko jotain, mitä kaipaat vielä lisää, kun käytte kevään matkaa yhdessä läpi?

– Kaikki joukkueet ovat toki erilaisia. En tiedä kaipaako tämä sinänsä mitään, ne kahdeksan voittoa toki. Tässä matkalla on tullut ja tulee hyviä yhtenäisiä kokemuksia. Yritetään niistä oppia ja parantaa. Peliä pitää pystyä viemään eteenpäin sarjan aikana. Se yleensä kuitenkin voittaa, joka pystyy tekemään niin.

TPS-puolivälieräsarjassa IFK onnistui juuri tuossa. Sarja alkoi vielä nihkeästi, mutta varsinkin viides kohtaaminen Turussa oli punapedoilta vahva näytös. Kyseisessä kamppailussa alkoi näkyä IFK:n aitoa potentiaalia.

Kahdeksasta voitosta neljä on nyt haussa. Millä ne tulevat?

– Kärsivällisyyttä pitää olla ja pitää osata valmistautua pitkään sarjaan. Nyt on kuitenkin tiedossa taas erityylinen haaste. Virheet pitää saada minimiin, sillä kaveri kyllä rankaisee niistä. Oikein kyttäävät niitä. Sen lisäksi erikoistilanteiden pitää olla tikissä. Heillä on kuitenkin aika hyvä ylivoima. Meillä sen ylivoiman pitää olla vähintään yhtä hyvä, Aaltonen käy läpi.

Ylivoima pistää Aaltosella hymyä huulille. Tähän mennessä se on ollut IFK:lla 1/24, eli ei ehkä nyt aivan maailman tehokkainta.

Mutta…

– Meillähän on maali alla viime pelistä, ei meidän tarvitse mittään muuttaa! Yksi hyvä ylivoima ja sehän oli kiekko maalissa!, Aaltonen naureskelee kuudennen TPS-pelin osumalle, jossa Jarkko Malisen aloitusvoiton jälkeen Teemu Eronen tykitti kiekon välittömästi sisään.

Tapparan ja IFK:n välinen sarja alkaa tiistaina Hakametsässä. Kiekko tippuu jäähän kello 18.30. Sen jälkeen sarjassa mennään tahdilla: torstai-lauantai-maanantai, tarvittaessa vielä keskiviikko-torstai-lauantai.