Tampa Bay Lightning ja Philadelphia Flyers kunnostautuivat suomalaisten kannalta varsin mielenkiintoisessa treidissä NHL:n siirtorajalla.

Samalla kun Lightning oli liikuttamassa sveitsiläispakkia Mark Streitiä lyhyen ajan sisällä Flyersista Pittsburgh Penguinsiin, vaihtoi Filppula osoitetta.

Suomalaishyökkääjä päätyi Flyersiin monestakin syystä.

Lightningin kannalta iso tekijä hänestä luopumisessa oli se, että se halusi päästä eroon Filppulan viiden miljoonan dollarin palkkarasitteesta.

Taustalla on se, että ensi kautta varten Lightningin on tehtävä jatkosopimukset kolmen avainhyökkääjän, Jonathan Drouinin, Ondrej Palatin ja Tyler Johnsonin kanssa. Muun muassa näitä varten se tarvitsi lisää tilaa palkkakattonsa alle.

Flyersin kannalta treidille löytyi myös iso järkisyy.

Sportsnetsin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan Flyersin GM Ron Hextall oli valmis ottamaan riskin Filppulan kohdalla suomalaishyökkääjän tasakentällisin tehtyjen tehojen takia.

Filppula oli kyseisellä saralla kunnostautunut jo Lightningissa, ihan tällä kaudella. Filppula oli viidellä viittä vastaan -tehoissa kolmantena heti Nikita Kucherovin ja Victor Hedmanin takana, kun treidi tapahtui.

Kaikki aiemmat Filppulan seitsemän maalia olivat tulleet nimenomaan tasakentällisin. 34:stä Lightningissa tehdystä pisteestä peräti 27 tuli viidellä viittä vastaan.

Kyseisellä lukemalla Filppula oli Flyersissa korkealla. Vain tshekkitähdellä Jakub Voracekilla oli enemmän pisteitä tasakentällisin kuin Filppulalla.

Flyers on kärsinyt maalinteko-ongelmista, varsinkin juuri tasakentällisin pelatessa. Ennen viime yön kierrosta se oli tehnyt vain 89 maalia viidellä viittä vastaan, mikä oli kolmanneksi heikoin lukema koko NHL:ssä.

Viime yönä Filppula ja Voracek kaunistelivat omia tilastoja kyseisellä saralla, sillä Filppula täräytti maalin, jota Voracek oli alustamassa.

Friedman nosti esille myös kuvion Filppulan ja Toronto Maple Leafsin välillä.

Filppulan on huhuttu kieltäytyneen treidistä Maple Leafsiin. Filppulalla on ja oli sopimuksessaan osittainen siirron estävä pykälä, eikä Toronton kiekkoylpeys ollut Friedmanin mukaan hyväksyttyjen treidikohteiden listalla.

Lightningin olisi pitänyt kysyä lupa Filppulalta siirtoa varten.

Iso ongelma Maple Leafsin kohdalla oli se, miten se on kohdellut heille siirtyneitä kokeneita hyökkääjiä viime vuosien aikana. Esimerkiksi Brooks Laich ja Milan Michalek viilettävät farmissa, ja monet kokeneemmat hyökkääjät ovat hieman pelänneet kuvion toistuvan myös heidän kohdalla, mikäli he siirtyvät Leafsiin.