Megatähti Sidney Crosbylla vaikuttaisi olevan NHL:ssä aivan omat säännöt.

Pittsburgh Penguinsin tähti oli näyttävästi esillä ottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Crosby taituroi henkeäsalpaavalla suorituksella yhden käden rystylaukauksella kiekon Sabresin verkkoon. Maali löytyy täältä. Saa yrittää perässä. Crosbyn rysty on maailman parhaita ja hän laukoo rystypuolelta paremmin kuin moni muu pelaaja ranteella.

Upeaa maalia ennen Crosby teki tempun, joka jäi jostain syystä paljon vähemmälle huomiolle. Penguins-tähti kopautti mailallaan Sabres-hyökkääjä Ryan O’Reillya jalkoväliin. Lyönti tapahtui pelitilanteen ulkopuolella eikä sitä voi millään tavalla puolustella vahinkona. Crosby jäi törkeästä, epäurheilijamaisesta kolttosestaan ilman sanktiota.

Ottelun jälkeen amerikkalaismediassa esille nostettiin Crosbyn taituroima maali. Sen sijaan kopautusta vastustajan sukukalleuksille ei kyseenalaistettu. Asiasta ei voinut kysyä Crosbylta, sillä kaksi hammasta menettänyt mies ei ollut vastaamassa toimittajien kysymyksiin. O’Reilly oli tapahtuneesta hiljaa, liekö menettänyt puhekykynsä iskusta kulkusille.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Crosbyn törkytemppuja katsotaan läpi sormien. Vastaavia selkkauksia on ollut aina tasaisin väliajoin. Esimerkiksi reilu vuosi sitten Crosby kyykkäsi juuri ennen kuin Sabresin Nicolas Deslauriers oli tulossa taklaamaan. Crosbylla tuntuu olevan omat säännöt myös mailalla hakkaamisen ja estämisen suhteen.

Tämä kaikki kumpuaa tietenkin Crosbyn kyltymättömästä voitonjanosta. Kanadalaissentterille kelpaa vain voitto ja hän piiskaa itseään rajusti koko ajan ollakseen maailman paras. Kaikki keinot ovat käytettävissä voittoa metsästettäessä. Sitä ei käy kiistäminen, etteikö Crosby olisi yksi kaikkien aikojen parhaista.

Silti ei voi ihmetellä, etteikö kukaan saa Crosbya kuriin? NHL tietenkin suojelee kiiltokuvapelaajaansa kaikin keinoin. Eikö kukaan vastustajajoukkueen pelaajista uskalla käydä muistuttamassa toisten kunnioittamisesta? Tuoreimmassa Sabres-pelissä Crosby menetti hampaitaan Evander Kanen korkean mailan vuoksi ja sitä voinee pitää jonkinlaisena kostona. Mitään räikeää tai törkeää ylilyöntiä ei tietenkään kukaan toivo; kovaa vasten pitää pelata vielä kovempaa.

Kapteeneissa on eroja ja joukkuettaan voi johtaa monin eri tavoin. Crosby voi olla NHL:n paras pelaaja, mutta tyylikkäin hän ei ole. Vai kuinka monen mielestä esimerkiksi Chicago Blackhawksin kapteeni Jonathan Toews syyllistyisi vastaaviin toilailuihin?