NHL:n historiassa on ollut lukuisia uskomattomia hyökkäysketjuja, mutta yksi on yli muiden. Pittsburgh Penguinsin 1990-luvun puolivälissä kokoama hyökkäyskenttä, jossa pelasi Mario Lemieux, Ron Francis ja Jaromir Jagr.

Kolme NHL:n historian legendaarista hyökkääjää pelaamassa samassa kentässä. Jälki oli tuhoisaa.

Kenttä teki kaudella 1995-96 jäätäviä tehopisteitä. Lemieux iski 70:ssä ottelussa tehopisteet 69+92=161, Francis teki 77:ssä ottelussa tehopisteet 27+92=119 ja Jagr 82:ssa ottelussa tehopisteet 62+87=149. Ketju paukutti yhteensä 429 tehopistettä sillä kaudella.

– Francis oli loistava kahden suunnan pelaaja ja pelinrakentaja. Lemieux oli puhtain maalintekijä koskaan. Jagr oli luonnonoikku, joka pystyi luistelemaan kenen vaan yli ja tekemään maalin mistä vain, kertoo Pittsburghin pelejä selostava Paul Steigerwald Penguinsin Twitter-tilin mukaan.

– Siinä oli kaikki ainekset ilmiömäiseen yhdistelmään. Se oli Hall of Fame -kenttä.

Ketju oli yhdessä vain kaksi kautta, koska Lemieux joutui lopettamaan uransa väliaikaisesti loukkaantumisen takia.

– Nuo kolme kaveria. Se oli historian paras kenttä. En usko, että kukaan saa koottua parempaa kolmea kaveria samaan hyökkäysketjuun, kertoo Penguinsin viestinnän varapresidentti Tom McMillan.

Francis oli kentän nöyrä ja työteliäs peluri, joka piti puolustussuuntaan ketjua pystyssä.

– Oli hauska pelata heidän kanssaan. Vitsailin aina, että se oli rankin kenttä pelata jääkiekkoa, koska nuo kaksi kaveria hyökkäsivät ja minulle jäi kaikki puolustustyö siinä ketjussa, kertoo Hall of Fame -pelaaja Francis.

Ketjun todellinen taiteilijaluonne oli NHL:ssä vielä nykypäivänäkin 45-vuotiaana pelaava tsekkihyökkääjä Jagr.

– Tiesit, että teet vähintään kolme maalia joka ottelussa, joten kaikki olivat iloisia, Jagr naureskelee.

Penguinsin sen aikainen kapteeni ja nykyinen omistaja Lemieux muistelee kuinka hänet siirrettiin laitaan pelaamaan poikkeuksellisesti.

– Siinä vaiheessa olin valmis pelaamaan vasenta laitaa. Francis oli yksi historian parhaimpia senttereitä ja mahdollisuus pelata oikeaa laitaa pelaavan Jagrin kanssa. Se oli yksi parhaista kentistä, missä olen koskaan pelannut, muistelee Lemieux.