NHL-pelaajien osallistuminen ensi vuoden alkupuolella järjestettäviin talviolympialaisiin on ollut tapetilla monien kuukausien ajan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että NHL ei lähde yhtenä rintamana Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävään turnaukseen.

Asiassa ongelmana on pidetty erityisesti sitä, ettei kansainvälinen olympiakomitea IOC ole ollut halukas osallistumaan pelaajien matkustus- ja vakuutusmaksuihin.

Mutta taustalla on paljon muutakin. Näitä tekijöitä NHL:n komissaari Gary Bettman avasi radiohaastattelussa Sportsnetsin toimittajalle Rob Kerrille.

– On ollut hämmentävää katsoa sitä, millaisia lukemia TV-katsojamääristä sun muista on tullut ilmi. Se on mahdollista, että jossain päin maailmaa, missä olympialaisia katsotaan, kisoilla voi olla positiivinen vaikutus lajille. Mutta jos palaan vaikka Naganoon, Japaniin ja paikkaan, missä olympialaiset pelattiin, niin siellä pistettiin paikka tyyliin alas päivä sen jälkeen, kun turnaus oli ohitse, Bettman kävi läpi.

Bettman viittaa puheillaan siihen, ettei NHL ole saanut oikein mitään takaisin niistä sijoituksista, joita se on tehnyt olympialaisia varten.

NHL:lle talviolympialaisista on tullut enemmänkin taakka, sillä sarja joutuu tauolle olympialaisten ajaksi, eikä se saa tästä minkäännäköistä korvausta takaisin.

– Emme voi edes markkinoida sitä, että olemme mukana olympialaisissa. Emme saa käyttää olympiarenkaita, emme mitään. Olen sanonut IOC:lle, että ”hei, Coca-Cola on teidän sponsori. Coca-Cola saa käyttää heidän markkinoinnissa tunnuksia ja he voivat sanoa olevansa olympialaisten ylpeä yhteistyökumppani. Me emme saa tehdä niin.

– Emme saa mitään tunnustusta IOC:ltä tai IIHF:ltä (kansainväliseltä jääkiekkoliitolta) siitä, mitä tuomme olympialaisiin, Bettman murehti.

NHL jää todennäköisesti pois Etelä-Korean olympialaisista ja palaa mukaan vuonna 2022, kun olympiaturnaus järjestetään Kiinassa.

NHL:lle Kiina on todella houkutteleva kohde hurjan markkina-alueen takia. NHL:n harjoitusotteluita ja jopa runkosarjaotteluita ollaan viemässä tulevina vuosina Kiinaan, mistä NHL yrittää imeä itselleen lisää katsojakuntaa ja tätä kautta lisää rahaa.