Mikael Granlundin sveitsiläinen ikätoveri ja nykyinen joukkuekaveri Nino Niederreiter on suomalaishyökkääjän tavoin kypsynyt rauhassa junnutähdestä ratkaisupelaajaksi Minnesota Wildissa.

24-vuotias Niederreiter muistetaan hyvin kevään 2010 nuorten MM-kilpailuista, joissa Sveitsin ykköshyökkääjä johdatti maansa pudotuspeleihin ja tiputti niissä Venäjän Niederreiterin kahdella maalilla.

Hänen tehonsa olivat lopulta 6+4 seitsemässä ottelussa, minkä jälkeen New York Islanders varasi maalitykin numerolla viisi NHL:n varaustilaisuudessa saman vuoden kesällä.

Islandersilla ei riittänyt kärsivällisyys ykköskierroksen varauksensa kanssa. Niederreiterilla kesti tehdä läpimurto NHL-kaukaloissa, vaikkakin AHL:ssä syntyi kovaa jälkeä.

Lopulta New Yorkissa katseltiin sveitsiläistä vain yksi kokonainen kausi, minkä aikana Niederreiter teki 55 ottelussa ainoastaan yhden maalin eikä yhtäkään syöttöpistettä.

Seuraava kausi sujui kokonaan AHL:ssä loistavilla tehoilla. Lisäksi Niederreiter nousi ensimmäistä kertaa parrasvaloihin miesten MM-kilpailuissa tehden niissä viisi maalia.

Näytti siltä, että hänen kohdallaan läpimurto miesten peleihin oli lähellä, mutta New Yorkissa kärsivällisyys oli loppunut, mikä aiheutti käsittämättömän vaihtokaupan Minnesota Wildin kanssa.

Islanders-johdolle riitti taitavasta sveitsiläisestä vaihdossa voimahyökkääjä Cal Clutterbuck sekä kolmannen kierroksen varausvuoro.

Treidin voittajaa ei tarvitse kauaa miettiä, kun Clutterbuck on pelannut Islandersissa noin 20 tehopisteen kausia, kun puolestaan Niederreiter on puhjennut kukkaan Wildissa.

Heti ensimmäisellä kaudellaan uudessa seurassa sveitsiläinen rikkoi 35 tehopisteen rajan. Keväällä 2014 Niederreiter solmi kolmen vuoden jatkosopimuksen, ja seuraavalla kaudella tilastoissa komeili 24 maalia.

Nyt hän on rikkonut kolme kertaa putkeen 20 maalin rajapyykin. Lisäksi hän on tehnyt Granlundin tavoin todellisen läpimurtonsa joukkueen tärkeimpiin pelaajiin tekemällä 52 tehopistettä (22+30) runkosarjassa. Kahden suunnan pelaaminen on mennyt valovuosia eteenpäin, kun tilastoissa komeilee lukema +17.

Halvalla hinnalla luottohyökkääjän saanut Wild joutuu Granlundin tavoin istumaan sveitsiläistähden kanssa kauden jälkeen rauhassa alas, sillä myös hänen sopimuksensa loppuu, mutta nähtävissä on, että Niederreiterille lyödään myös kouraan pitkää jatkosopimusta.