USA:ssa niin sanotussa kaljaliigassa, eli harrastesarjassa nähtiin viime keväänä ikävä tapaus, josta seurasi lopulta vankeustuomio.

Kolmella kolmea vastaan pelatussa turnauksessa maalivahtina toiminut Todd Bell huitaisi mailalla suoraan vastustajajoukkueen pelaajaa Ryan Coxia naamaan. Tapauksesta julkaistu video näkyy ylhäältä.

Teosta Bellille langetettiin 30 päivän vankilareissu ja vuoden koeaika.

Cox koki aivotärähdyksen sekä lukuisia kasvomurtumia, joita operoitiin seitsemän tunnin mittaisessa leikkauksessa. Coxin naamaan asennettiin yhteensä kuusi levyä.

– Hän sai vain 30 päivää, kun hän murskasi toisen kasvot. Elämäni ei ole palautunut normaaliksi tuon jälkeen, uhrina ollut Cox sanoi St. Catharines Standardin mukaan.

– En tunne kasvojani, ne ovat tunnottomat. Olen kokenut pahoja päänsärkyjä ja nukkuminen on ollut todella vaikeaa. Minulle on pitänyt tehdä kasvoleikkauksia ja kasvojen kokonaan uudelleen rakentelua. Tuomio oli todella lievä ja se on vääryys. Se on aivan naurettava, Cox puhisi.

Tapauksessa Bellillä ei ollut mitään syytä lyödä Coxia maalivahdin mailalla naamaan, vaan taustatekijänä oli alkoholi.

Päätöksen antaneen tuomarin mukaan Bell, 38, oli viettänyt syntymäpäiväänsä juoden koko päivän ennen jäälle astumista.

– Cox ei voinut mitenkään varautua siihen, että häntä olisi lyöty, saatika vielä maalivahdin mailalla. Bellin taustalta löytyvä alkoholiongelma on vain selitys, ei tekosyy, tuomari Tory Colvin kävi läpi.

Tuomarin julkaiseman raportin mukaan Bell oli kärsinyt vaikeasta lapsuudesta. Bellin isä oli ollut väkivaltainen moottoripyöräilijä, joka vietti elämästään 20 vuotta vankilassa ja joka hakattiin kuoliaaksi jengiläisten toimesta, kun Bell oli 12-vuotias.

Tuomari Colvinin mukaan jäällä tapahtuvat pahoinpitelytapaukset ovat vaikeita oikeusjärjestelmälle, koska väkivalta osaltaan kuuluu lajin riskeihin. Tässä tapauksessa kyse ei ollut kuitenkaan sellaisesta teosta, jota olisi voinut pitää ilmiselvänä uhkana.

– Tässä oli kyse kuitenkin turnauksesta, jossa ei ollut kontaktia ja joka oli teemaaltaan enemmän hupiturnaus. Se tekee tästä hyvin erilaisen tapauksen kuin jos puhutaan jostain, mikä tapahtuu NHL:ssä tai AHL:ssä, Colvin totesi.