Juha Junno on ovela mies.

Muoto ”koko 2000-luvun merkittävin tiedotustilaisuus” pistää nykypäivänä ihmiset aivan sekaisin.

Alkaa spekulointi siitä, siitä ja myös siitä.

Kärppien kohdalla ollaan puhuttu jo monen vuoden ajan KHL:stä. Kysymys on ollut se, että ovatko nykyiset piirit liian pienet Kärpille?

Joten kun tuo muotoilu tuli ilmi, nostettiin heti esille kortti nimeltä KHL.

Toinen skenaariossa pyörinyt vaihtoehto oli tiedottaminen nykyisen hallin remontoinnista.

Kolmas taas oli uuden hallin rakentaminen.

Avataan vaihtoehtoja.

KHL

Nykypäivänä KHL:ään lähtö meinaa sitä, että taustalla pitää olla aivan poskettoman rikkaita sijoittajia. Koska KHL:ään lähtö ei ole liike, missä tavoitellaan entistä paremman taloudellisen tuloksen tekoa.

KHL:n kulurakenne on äärimmäisen raskas, eikä itse urheilutuotteella tehdä bisnestä. Se on enemmänkin näyttävä kuvio, jonka taakse verhoutuu se itse todellinen tarkoitus.

Kärpillä on hyvin suomalainen sijoittajakunta, joka keskittyy Pohjois-Suomeen. Se ei ole etsinyt sijoittajia muualta, eivätkä seuran katseet ole olleet Venäjälle päin. Junnoa ja Kärppien johtokuntaa kiinnostaa enemmän ajatus niin sanotusta lännen KHL:stä, eli sarjasta, missä olisi mukana suomalaisten lisäksi ruotsalaisia ja Keski-Euroopan isoja joukkueita.

Tätä skenaariota ei julkisteta torstaina Oulussa.

Venäjälle ja KHL:ään lähtöä ei vain voi perustella järjellä, kun katsoo kokonaiskuvaa.

On hyvin vaikea uskoa, että tuollainen hyppäys saisi minkäänlaista kannatusta Oulun Kärpät Oy:n hallituksessa, joka on voinut myhäillä nykyisen taloudellisen tilanteen keskellä.

KHL:ään lähtö ei ole mitään muuta kuin riski. Se sekoittaa pakkaa.

Eikä edes se, että Jokerit lähtisi pois KHL:stä, mahdollistaisi Kärppien lähtöä. Ei.

Ainoa, hyvin ohut kortti on se, että kiinalaissijoittajat ryntäisivät kuin hurjapäät päin Oulua ja sijoittaisivat alueelle muutenkin kuin vain pelkästään yhteen jääkiekkoseuraan.

Ja sitä on todella vaikea uskoa. Jopa Helsinkiin ja Jokereihin sijoittaminen on kummallinen kuvio. Ja nyt uhkana on se, ettei sitä edes tapahdu.

Nykyisen hallin remontoiminen

Tämä kuvio on ollut esillä jo tovin ajan. Kärpillä on ollut suunnitelmana leventää nykyisen Oulun Energia Areenan hallin käytäviä ja lisätä hallin aitiomäärää. Samalla mukaan tuotaisiin lisää ravintolapalveluita.

Tämä skenaario on ollut esillä siksi, että uuden areenan rakentamiseen on liittynyt paljon epäilyksiä.

Nykyisen, vuonna 1975 valmistuneen hallin pieni hiominen ei kanna pitkällä aikavälillä oikein minnekään. Hallin käyttöikä kun ei ole enää kovin pitkä ja sen pieni kunnostus on enemmänkin vain lyhyen aikavälin hienosäätäminen.

Ja jos Kärpät tiedottaa halliremontin toteutuksesta torstaina, niin miksi muoto ”koko 2000-luvun merkittävin tiedotustilaisuus”? Onhan hallia remontoitu aiemminkin, eikä silloinkaan paukuteltu henkseleitä tuohon tapaan jo etukäteen.

Voiko silti aihe olla remontti? Voi.

Mutta silloin ennakkohehkutus näyttää tyhmältä.

Uusi areena

Tämä skenaario on tuon ennakkolauseen perusteella kaikista todennäköisin.

Ouluun ollaan rakentamassa tulevina vuosina uusi matkakeskus, jonka arkkitehtuurikilpailu päättyi vasta. Nyt käynnissä on kaavoitustyö.

Projektin yhteydessä ollaan varaamassa uudelle areenalle tonttia alueen pohjoispäädystä, nykyisen poliisilaitoksen kohdalta.

Kun uudesta areenasta on käyty pohdintoja, ovat vaihtoehdot olleet joko Raksilan markettien alueelle rakennettava areena tai matkakeskuksen yhteyteen tuleva halli.

Mikäli areena päätetään rakentaa matkakeskuksen yhteyteen, se olisi sijainniltaan erittäin toimivassa paikassa. Se olisi entistä lähempänä kaupungin keskustaa ja se olisi aivan kiinni kaukoliikennekeskittymässä.

Siinä on samaa ideaa kuin Tampereelle rakennettavassa areenassa.

Samalla mukaan saisi palveluita, joiden toiminta-aika on kattavampi kuin nykyisen hallin kohdalla. Oulun Energia Areena kun on sijainniltaan kohtuullisessa paikassa, mutta sen yhteyteen on hyvin vaikea tuoda ravintolaratkaisuja muihin kuin vain itse ottelutapahtumiin.

Uudessa sijainnissa asutusta on hyvin lähellä ja matkakeskuksen yhteydessä asiakasvirtaa on enemmän.

Ongelma uuteen areenan liittyen on rahoitus. Oulun kaupunki ei ole väläyttänyt vihreää valoa sille, että se pystyisi tukemaan halliprojektia suurella panostuksella. Näin ollen katseet kääntyvät vahvasti Kärppiin ja yksittäisiin sijoittajiin.

Onko heidän haaliminen ja iso taloudellinen panostus mahdoton pala? Ei välttämättä. Mutta se on erittäin haastavaa.

Kärpät tarvitsee jatkossa noin 10 000 katsojan modernin areenan, jolla voi järjestää entistä enemmän konsertti- ja muita tapahtumia.

Eikä areenan tarve poistu minnekään, vaikka Kärpät tekisi hienosäätöä nykyiselle hallille.

Nykyistä vanhaa hallia pitäisi remontoida merkittävästi, jotta sen käyttöikää voisi lisätä usealla kymmenellä vuodella.

Yrityskaupat

Kärpät oli jo aiemmin esillä uuden aluevaltauksensa kohdalla, kun se hankki enemmistöomistuksen tapahtumayrityksestä Qstockista.

Ongelma yrityskauppojen kohdalla on se, että niidenkin kohdalla pitää tapahtua jotain todella mullistavaa, jotta ennakolta ilmoitettua muotoilua voi käyttää.

Kun muoto on ”koko 2000-luvun merkittävin tiedotustilaisuus”, on yrityskauppojen oltava tasoa jösses.

Yrityskaupat ovat joka tapauksessa toiseksi todennäköisin skenaario torstaille.

Kärpillä kun on edelleen halua levittää liiketoimintaa muualle kuin pelkkään kiekkobisnekseen. Oululaisseurassa halutaan taata kiekkotuotteen vakaa tulevaisuus myös jatkossa.

Joka tapauksessa Junno loi suomalaiseen kiekkokeskusteluun kovaa pöhinää kahdelle päivälle.

Ovela kettu.

Ai niin, se vaihtoehto Junnon vetäytymisestä?

Heh.

Se ei tapahdu noin vain yhden tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Eikä Junno ole lähdössä minnekään. Hän näkee edelleen Kärpissä suurta kasvupotentiaalia ja hän haluaa olla puikoissa, kun tavoitteena on luoda entistä isompi Kärpät. Puolen Suomen lippulaiva, joka tekee esimerkillistä bisnestä useammalla eri toimialueella.