OULU. Kun vastakkain on kaksi kuumaa joukkuetta, näkyy se yleensä pelinlaadussa.

Tiistaina Oulussa Kärppien ja JYPin välisessä kamppailussa oli monia vivahteita. Kärpät painoi alussa päälle, JYP paransi toiseen erään, kolmannessa taas vaakakuppi kääntyi.

Vähän maaleja, tiukkaa vääntöä, puhututtaneita tuomariratkaisuja.

Pudotuspelimäisyyttä.

– Puhutaanhan tässä tärkeistä pisteistä. Meillä esimerkiksi on kova ja opettavainen jakso menossa. Ollaan kohdattu käytännössä kaikki kärkijoukkueet, joihin Kärpät voi laskea mukaan. Noiden joukossa on kuitenkin hyvin erilaisia joukkueita ja ollaan heitä vastaan pystytty pärjäämään, JYPin päävalmentaja Marko Virtanen mietti SuomiKiekko-sivustolle.

JYP on ollut äärimmäisen kuuma joukkue jo pitkän tovin ajan.

Sarjan kärjessä keikkuvan Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola ehti nostaa jo JYPin suurimmaksi mestarisuosikiksi.

– Jokainen voi puhua ja sanoa ihan mitä huvittaa. En mää lähde tuohon, Virtanen murjaisi Tapolan puheista.

Fakta on kuitenkin se, että JYP on ollut sarjan parhaita joukkueita käytännössä joulukuusta lähtien.

– Aiemmin ei oikein pystytty pätkäisemään ja tappamaan otteluita. Kyllä siellä alkukaudella oli mukana monia hyviä suorituksia. Sitten kun tuli muutamia onnistumisia, tuli (Juho) Olkinuoraa ja kumppaneita, (Michal) Miklik ratkaisi pari kamppailua, siitä se sitten lähti, Virtanen kävi läpi käännekohtaa, joka osui joulun tienoille.

Miklik loukkaantui kohuottelussa HIFK:ta vastaan, mutta Virtasen mukaan hän on ollut jo mukana joukkueharjoituksissa. Paluu pelikentille siis lähestyy.

Toisena nimenä mainittu Olkinuora meinasi olla Kärppien täydellinen pysäyttäjä.

Kärpillä oli hyviä maalipaikkoja, mutta kesken kauden Jyväskylään tullut 26-vuotias veskari poimi kiekkoja kiekkojen perään.

Sitten tuli Ville Leskinen, joka pamautti paljon muistoja herättäneen osuman.

Déjà vu

Huhtikuussa 2010, kuudennessa puolivälieräottelussa Kärppien ja JYPin välillä Raksilassa, kotijoukkueen Pavel Rosa keräsi vauhtia omalta alueelta, harhautti pari karvaajaa ja veivasi lopulta kahden JYPin pakin välistä kiekon sisään.

Vertailun vuoksi Rosan maalin voi kelailla YouTubesta, eli täältä).

Helmikuun viimeisenä päivänä 2017, Kärpät oli ehtinyt vetää useamman ylivoimansa aivan vihkoon. Lopulta oululaisjoukkueen kakkosketjun laituri Leskinen päätti nostaa itse kiekon alueelle.

Mutta se ei riittänyt. JYPin puolustaja Mikko Kuukka kuukahti ja latu oli vapaa Leskiselle. Koko kentän soolo päättyi rystyujutukseen ja 1-1-tasoitukseen. Osuman voit kurkata täältä.

– Leskinen päätti sitten itse kuljettaa kiekon omista aina maaliin asti, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen hämmästeli.

Rosan maalin aikaan Leskinen pelasi Kärppien C-junioreissa. Lehtereillä hän oli kyseisessä pelissä.

– Satuin olemaan, kyllä.

– Rosa oli silloin yksi suosikkipelaajistani. Vähän olen koittanut ottaa mallia ja hyvä, että tuli tuollainen. Ei ole kaikki räkämaaleja, Leskinen hymähti.

Kumpi noista oli hienompi?

– Se vuoden 2010, kuului Leskisen nöyrä vastaus.

Liekeissä

Leskinen palasi Kärppiin kesällä ja hänelle kaavailtiin kärkiketjujen roolia oululaisjoukkueessa.

Se aikomus ja suunnitelma tuntui hassulta syksyllä, kun 23-vuotias hyökkääjä oli hukassa.

Leskisen luistelu oli kaikkea muuta kuin lennokasta, eikä hän saanut kaukalossa oikein mitään aikaiseksi.

– Syksy oli todella vaikea ja siinä ehti käydä aika pohjalla. Nyt asiat ovat lähteneet rullaamaan ja pystyy nauttimaan pelaamisesta, kun tietää, ettei se aina ole niin helppoa.

Ennen joulukuun alkua Leskisellä oli kasassa vain tehot 2+1. Mikkelistä Jukureilta otetun murskavoiton (1-6) yhteydessä kelkka kuitenkin kääntyi.

Sen jälkeen Leskinen on ollut Kärppien tehokkaimpia pelaajia.

Kun laskee 5.12. pelatun pelin mukaan, on Leskinen takonut sen jälkeen 14 maalia ja antanut 12 maaliin johtanutta syöttöä.

Nyt koossa on jo yhteensä 29 tehopistettä.

– Toimiva ketju on ollut tärkeässä roolissa. Kemiat ovat olleet kohdallaan ja silloin se pelaaminen on ollut paljon helpompaa.

Leskinen on ollut esillä, vaikka hänen ja Antti Kalaputaan ketjusta on puuttunut jo useamman pelin ajan Saku Mäenalanen.

Kolmantena lenkkinä onkin kokeiltu useampaa eri vaihtoehtoja. Pieni ikävä aivotärähdyksestä toipuvaa ja tiistaina jatkosopimuksen Kärppien kanssa tehnyttä Mäenalasta kohtaan on olemassa.

– Pikkuisen.

– Kaikki ovat vetäneet ihan hyvin, mutta kyllähän se voisi tulla takaisin, Leskinen miettii hymyissä suin jo junioriaikoina hänen kovana tutkaparina toimineesta Mäenalasesta.

JYP on ollut Kärpille erittäin paha vastus useiden vuosien ajan.

Tällä kaudella oululaisseura ei ollut tehnyt kuin yhden maalin jyväskyläläisten verkkoon. Esimerkiksi ennen Leskisen maalia väliin mahtui hyvin pitkä maaliton putki.

– He olivat ainut joukkue, jolta ei oltu saatu pinnan pinnaa tällä kaudella. Edellinen kotivoitto oli niinkin kaukaa kuin 27.12.2013. Ainakin parannusta tuli siihen, kärppäluotsi Suikkanen hymähti.

– Jos tuo olisi jäänyt 1-0 JYPille, niin eihän tuosta olisi jäänyt paljoa käteen. Nyt pystyttiin kääntämään ja otettiin isot pisteet. Ei olla kuitenkaan hirveästi voitettu noita kärkiseuroja tällä kaudella, Leskinen mietti.

Kärpät on nyt pisteen päässä kuudentena olevasta Ässistä, jolla on yksi peli vähemmän pelattuna. Samassa pelimäärässä ja pisteissä on myös Pelicans.

Kärpillä jäljellä on vielä neljä runkosarjaottelua, Ässillä ja Pelicansilla viisi.