OULU. Vaikka Liigassa aletaan olla kevään tosipelien parissa, on kulisseissa kova kuhina päällä jo ensi kautta ajatellen.

Oulussa Kärpät kaavailee kovan luokan lupauksen tuomista takaisin pohjoiseen.

Tällä kaudella OHL:ssä London Knightsin paidassa mainiota jälkeä tehnyt Janne Kuokkanen on nimittäin vahvasti sen kiikarissa.

Kuokkanen teki kesällä kolmen vuoden mittaisen diilin Kärppien kanssa, mutta hän suuntasi piakkoin NHL-draftin jälkeen Pohjois-Amerikkaan.

Sopimus Kärppien kanssa ei kadonnut minnekään OHL:ään lähdön yhteydessä.

– Se on voimassa. Ainoat vaihtoehdot ovat ne, että hän joko pelaa NHL:ssä tai Kärpissä, oululaisseuran urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoo SuomiKiekko-sivustolle Kuokkasen ensi kaudesta.

Ahon mukaan ainoa mutkistava tekijä on se, jos Kuokkasen varannut NHL-seura Carolina Hurricanes tekee sopimuksen 18-vuotiaan hyökkääjän kanssa.

Mutta tämänkin jälkeen on hyvin mahdollista, että Kuokkanen palaa Ouluun.

– Hän on kakkoskierroksen varaus, joten tässä tapauksessa esille astuu voimassa oleva sopimus Eurooppaan menon suhteen. Jos hän pelaa NHL:ssä, niin sille ei voi sitten mitään.

Mainitsemallaan sopimuksella Aho viittaa pykälään, jossa NHL-seurat saavat itse päättää alle 20-vuotiaiden, ykköskierroksella varattujen pelaajien kohdalla heidän sijoituspaikkansa. Toisen kierroksen varauksien kohdalla eurooppalaisia pelaajia on tarjottava ensin hänen lähtöseuraansa.

Esimerkiksi Jesse Puljujärven kohdalla tämä näkyi siinä, että Oilers sai laittaa hänet rauhassa AHL:n puolelle ilman, että häntä tarjottiin takaisin Kärppiin. Kuokkasen kohdalla tilanne on toinen.

Näin mahdollisesta NHL-diilistä huolimatta Kuokkanen voi hyvinkin palata vielä Kärppiin.

Ahon mukaan Kuokkasen lähtö Kanadaan oli huomioitu osapuolten välisessä sopimuksessa.

– Vuoden keikasta oli sovittu. Toinen juniorivuosi ei tule kysymykseen.

Tällä kaudella Knightsin paidassa 39 ottelussa Kuokkanen on takonut tehot 19+30=49.

Hänellä, kuten monella muulla suomalaispelaajalla vuodenvaihteessa pelatut nuorten MM-kisat menivät penkin alle.

Kuokkasta kohtaan odotukset olivat korkealla, mutta kuudessa ottelussa hänelle merkattiin vain tehot 0+1.

Tähän mennessä Kuokkanen on pelannut urallaan yhden liigaottelun. Siinä hän paukutti heti kaksi maalia.

Kärpille Kuokkanen on joka tapauksessa hyvin houkutteleva pelaaja.

– Totta kai. Oma kasvatti ja kyseessä on kuitenkin NHL:n kakkoskierroksen varaus. Hän on meille kovan luokan lupaava pelaaja ensi kautta ajatellen, Aho näkee.

Kuokkanen palaa joka tapauksessa Kärppien harjoitteluvahvuuteen tämän kauden jälkeen Ahon mukaan. Lopullinen pelipaikka varmistuu Hurricanesin ensi syksyn harjoitusleirin yhteydessä.