OULU. Torstain iso uutinen suomalaisissa kiekkoympyröissä oli se, että Kärppien toimitusjohtajana yli 20 vuoden ajan toiminut Juha Junno jättää oululaisseuran.

Päätös on muhinut kulisseissa jo tovin ajan.

Muutoksen piti tapahtua jo viime keväänä, mutta asiat mutkistuivat.

Kärpät takaisin menestyksen tielle johdattanut Lauri Marjamäki lähti Leijonien päävalmentajaksi, useampi pelaaja lähti NHL:ään ja KHL vie omansa.

– Tämän vuoden muutos oli ihan poikkeuksellinen Kärppien historiassa. Yksi syy siihen, miksi Juha halusi olla vielä vuoden, oli tuo. Pystyttiin näkemään tuo tilanne jo ajoissa ja puhuin siitä Juhalle, että muutos olisi ihan liian valtava, jos meillä vaihtuisi toimitusjohtaja, valmentajat ja joukkue, toukokuun ensimmäisenä päivänä Kärppien uudeksi toimitusjohtajaksi hyppäävä Tommi Virkkunen miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Kärpät oli varsinkin syksyllä pelillisesti aivan solmussa. Uudet pelaajat pääsivät hitaasti kiinni uusiin kuvioihin ja Kärpät haki liikkeitä, mihin sillä ei ollut rahkeita.

Hiljalleen valmennuksen rooleja muutettiin ja esimerkiksi Mikko Manner otti isomman vastuun Kärppien pelinkehittämisestä.

– Kaikki oppivat varmasti siitä syksyn karikosta. Tarkoitan sillä pelaajia, valmentajia ja toimistoa. Siinä kohti olimme kylmäpäisiä. Toimme omia näkemyksiä reilusti siitä, että mitkä asiat eivät toimineet, mutta toisaalta ei haluttu hätiköidä. Ainakin nyt, jos katsoo isoa kuvaa, niin siinä tehtiin ihan oikeita päätöksiä. Jos pitää tehdä tiukkoja ratkaisuja, niin niitä on pystytty tekemään Kärpissä. Joukkue on mennyt ihan oikeaan suuntaan. Ollaan pelattu juuri sitä jääkiekkoa, mitä ollaan haluttu. 15-20 pelin periodilla ollaan kakkonen tai kolmonen. Ihan kärkipäätä, vielä seuran puheenjohtajana toimiva Virkkunen miettii.

– Valmennuksen rooleista pitää antaa (Kai) Suikkaselle pisteitä. Hän pystyi mukautumaan, antoi roolia eri valmentajille ja esimerkiksi harjoittelua muutettiin. Alettiin tehdä oikeita asioita. Moni puhuu maajoukkuetauosta, mutta se muutos kesti jonkun aikaa ja lopulta sitä tulosta rupesi tulemaan, Virkkunen kertaa.

Vaikka kausi on kesken ja Kärpät tuli tässä vaiheessa esille ison uutisen kanssa, ei oululaisseura ole poikennut muista joukkueista ensi kauden tiimiä rakentaessa.

Mielenkiintoinen kysymys kääntyy siihen, miten uusi toimitusjohtaja Virkkunen on ollut vaikuttamassa rakennusprosessissa?

– Olen ollut siinä mukana. Olen tuonut omia ajatuksia (Harri Aholle) siitä, että minkä tyylisiä pelaajia halutaan ja niin edelleen. Olen vakuuttunut siitä, että ollaan hyvässä tilanteessa ensi kautta ajatellen. Se tuntuu hyvältä, Virkkunen tuumaa hymyillen.

Vielä paletti on pyörinyt vahvasti urheilutoimenjohtajan Ahon ja keväällä toimitusjohtajan tehtävät jättävän Junnon kautta.

– Itse olen sitä joukkuetta työstänyt, Juha on sparrannut ja totta kai olemme hyödyntäneet verkostoja. Tommi on ollut siinä taustalla, niin kuin oli aikaisemminkin. Kyllä puheenjohtajan pitää tietää, että missä mennään. Ihan kokonaisuuden kannalta, Aho puhuu omasta näkökulmastaan, jatkaen:

– Ensi kautta ajatellen ollaan paljon paremmassa tilanteessa, Aho vakuuttaa, viitaten viime vuoden hurjiin muutoksiin.

Isot tavoitteet

Virkkunen mainitsee tuoneensa ajatuksia mukaan prosessiin.

Jotka ovat?

– Esimerkiksi se, että liikkuvuutta haetaan lisää. Nykypäivän lätkä vaatii vaikka kuinka paljon liikettä ja siihen on yritetty panostaa.

– On haettu pelaajia, jotka ovat menossa ylöspäin, se on se iso juttu.

Tästä kaudesta Kärpät on oppinut ainakin yhden asian.

– Sen, että pitää pystyä ennakoimaan asioita paremmin, urheilutoimenjohtaja Aho myöntää.

Tällä viittaus kohdistuu viime kevään tapahtumiin, missä Kärpät menetti myöhäisessä vaiheessa esimerkiksi Miro Aaltosen ja Mika Niemen KHL:ään.

– Olen sanonut siitä hallitukselle, että olisi pitänyt jättää ottamatta ne rahat, jotta oltaisiin saatu pidettyä ne pelaajat. Koska siinä vaiheessa, toukokuussa, on vaikea enää löytää varsinkaan laadukkaita suomalaisia pelaajia.

Viime vuosien aikana Junno on pistänyt jälleen kätensä mukaan urheilullisiin päätöksiin. Hän ja Aho ovat kasanneet joukkuetta melkeinpä tasapuolisesti.

Tai jopa niin, että Junno on heiluttanut isoa tahtipukkoa.

Entä jatkossa?

– Totta kai vastaan siitä urheilupuolesta. Mutta näen sen, että ”Hapan” rooli kasvaa, ehdottomasti, Virkkunen tuumaa tulevasta.

– Meidän täytyy miettiä resursseja sille puolelle. Juhan valtava vahvuus on ollut se, että hän on ollut kauan mukana tekemässä asioita niin intohimoisesti. En näe, että lähtisin ihan niin paljoa ohjaamaan, mitä Juha on tehnyt.

– Mutta toimitusjohtajana vastaan viime kädessä siitä, että hommat menevät hyvin. Annan Harrille tuen ja olen siinä takana. Toki koen, että itselläni on kompetenssia vaikuttaa asioihin. Haluan sparrata Harria ja kannan vastuun siitä, mitä hän tekee. Mutta ei tuolla puolella ole tarkoitus tehdä muutoksia, Virkkunen toteaa rakentamispuolesta.

Tavoitteet seurassa ovat korkealla.

– Meidän pitää pystyä viemään kaikki toimintatavat siihen suuntaan, että ne ovat urheilutoimintaa edistäviä. Monet asiat ovat hyvällä mallilla ja pyritään pitämään niistä kiinni. Jos on kehitettävää, niin niitä kehitetään ja vahvistetaan. Tavoite on se, että ollaan seura, jota tullaan Euroopan mittapuulla katsomaan ja että oltaisiin esimerkki. Että tänne tullaan katsomaan, mitä asioita täällä tehdään oikein, Aho linjaa.

Toinen iso alue, minkä parissa Kärpät tekee parhaillaan töitä, on seuran junioripolku.

– Käydään läpi sitä, miten meillä saadaan ihan sieltä C-junioreista asti pelaajia lopulta Liigaan ja aina maailmalle asti. Siihen me halutaan ja siihen me tullaan satsaamaan. Se tarkoittaa olosuhteita, joilla en meinaa hallia, vaan sitä, missä harjoitellaan ja miten harjoitellaan. Se tarkoittaa rekrytointipuolella sitä, että halutaan lisätä valmennuspuolen osaamista. Nähdään se, että se on Kärpille merkittävä puoli, koska tuota kautta pystytään tuottamaan niitä omia pelaajia. Määrällisesti ja laadullisesti, Virkkunen käy läpi.

Aiemmin muun muassa yrityspuolella pitkään toiminut Virkkunen puhuu siitä, ettei hänen filosofia itse pelistä eroa valtavasti siitä, mitä se Junnolla on.

– Seitsemän vuotta olen istunut Juhan vierellä ja aika paljon samoja asioita tuodaan ilmi. Halutaan tänne jatkossakin kärppämäistä jääkiekkoa. Rehtiä peliä, johon en hirveästi kaipaa mitään tappeluita. Kovuutta siellä pitää olla, koska se kuuluu jääkiekkoon. Mutta ei se kärppämäisyys muutu mihinkään. Luisteleva ja taitava joukkue, joka pystyy menestymään, sitä haetaan.

Joka tapauksessa uutta roolia Virkkuselle on tarjolla. Aiemmin hän on enemmänkin seurannut vierestä sitä, miten joukkueet ovat rakentuneet. Nyt hän on aivan ytimessä kiinni.

– Juhan jalo taito on ollut rakentaa joukkueita. Olen yrittänyt oppia häneltä, koska varsinkin tuossa hänen pelisilmänsä on tullut esille, Virkkunen kehaisee edeltäjäänsä.