OULU. Kärpissä toivutaan vielä torstaina julki tulleesta isosta uutisesta. Seuran historian yksi merkittävin hahmo, Juha Junno, astuu syrjään.

21 vuotta toimitusjohtajana on ollut pitkä aika. Aivan poikkeuksellisen pitkä Liigassa.

– Tässä on tottunut siihen, mitä tuo arki on Juhan kanssa, muutoksen äärelle itsekin päätyvä urheilutoimenjohtaja Harri Aho sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Aiemmin Junno on ollut suuressa roolissa rakentamassa niin taloudellista kokonaisuutta kuin myös itse joukkuetta.

Jatkossa Oulussa urheilutoimenjohtajan Ahon rooli kasvaa, ainakin uuden toimitusjohtajan Tommi Virkkusen mukaan.

Virkkunen kuitenkin osallistuu joukkueen rakennukseen ja on vastuussa siitä.

– Kuten on kokonaisvastuussa koko yrityksestä ja sanotaanko tässä tapauksessa koko konsernista. Toki Tommi on ollut tuossa jo seitsemän vuotta puheenjohtajana ja itselle tämä on kahdeksas vuosi nykyisessä tehtävässä. Tiedetään aika hyvin se, että mitkä ne meidän toimintatavat ovat. Tommi on ollut lähellä puheenjohtajana, lähellä Juhaa ja urheilupuolta. Ei tässä nyt ihan ojasta allikkoon hypätä. Näen, että kun tämä muutos tapahtui sisältä päin, niin tämä oli ehdottomasti hyvä asia, Aho miettii, jatkaen:

– Näen, että meillä on hyvät toimintaedellytykset myös jatkossa.

Aho itse on rakentanut strategiaa, jolla pystyttäisiin vahvistamaan Kärppien ydintoiminta-alueen operointia ja että sen ”toiminta saataisiin jatkumaan hyvällä tasolla”.

Kalaa haaviin

Kiireitä Kärpillä on riittänyt vielä Junnon aikakauden loppuhetkillä.

Esimerkiksi siirtorajalla Kärpät vahvistui vielä kahdella uudella pelaajalla.

Ivan Svarny saapui oululaisseuraan Slovan Bratislavasta, Brock Trotter puolestaan SaiPasta.

Svarny on kantanut ensimmäisissä otteluissa isoa vastuuta. Hänet kun istutettiin käytännössä kapteeni Lasse Kukkosen paikalle Kukkosen oltua sivussa käsivamman takia.

Oululaisseuran kapteeni palaa perjantaina Lukkoa vastaan kehiin, mutta Svarnyn rooli tuskin romahtaa aiemmasta.

– Sitä puolustajaa oltiin haettu jo pidemmän aikaa. Aika hyvin selvittiin tuolla puolustuksella tähän asti, kunnes Svarny tuli tuohon. Hän on osoittanut sen, että hän on pelaaja, jota nimenomaan tarvitaan kevään peleissä. Hän pelaa hyvin perusvarmaa peliä, eikä yritä mitään taikatemppuja. Hän pyrki heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien pelaamaan sitä peliä, mitä me halutaan pelata. Hän on hyvin vastaanottavainen pelaaja ja jätti hyvän vaikutuksen heti ensitapaamisessa, Aho tuumaa slovakkipakista.

Toinen vahvistus Trotter puolestaan aloitti hurjalla tavalla kärppäuransa. Kolmeen otteluun hän on takonut jo tehot 3+3.

Kanadalaishyökkääjä on viilettänyt oululaisseuran ykkösketjussa Mika Pyörälän ja John Albertin.

Kärpillä oli pakin lisäksi tarvetta yhdelle lisähyökkääjälle, joka tarttui haaviin aivan loppumetreillä.

– Ihan samalla Trotter tuli hyvin joukkueeseen sisään. Äärimmäisen tärkeä asia tuossa oli se, että molemmat halusivat tulla meille. Oli vilpitön halu, Aho näkee.

Trotterin haussa väistyvä toimitusjohtaja Junno oli heiluttanut hauista hänen seuraajansa Virkkusen mukaan.

– Kyllähän Juha on pystynyt sanomaan pelisilmällään paljon noihin kuvioihin. Hyvä esimerkki on Trotter. Molemmat (Junno ja Aho) olivat puhuneet siitä ja loppusuoralla Juha väänsi sen Lappeenrannasta vielä meille, Virkkunen taustoitti.

Uusi lähtökohta

Puolustajan tarve Kärpillä on ollut läpi vuoden, mutta myös hyökkäykseen se kaipasi lisävahvistuksia erityisesti jatkuvien loukkaantumishuolien keskelle.

Edelleen Kärpiltä puuttuu avainpelaajia, joten yksi iso vaihtoehto ei haittaa yhtään.

– Näen, että vahvistuttiin, kun he tulivat. Siinä on pelaajia, jotka voivat olla erittäin tärkeitä palasia meille kevään aikana, urheilutoimenjohtaja Aho tuumaa tyytyväisenä.

Kevääseen Kärpät on lähdössä hieman uudenlaisesta asetelmasta.

Viimeisten kolmen vuoden aikana se on keikkunut runkosarjan sijoilla 1. ja 2.

Nyt käytännössä paras skenaario on yltää sijalle kuusi.

– Eihän sarjataulukko valehtele. Se kertoo siitä, että miten se maratonjuoksu on mennyt. Realismia ovat sija 6.-9. ja jos sen yläpuolella ollaan, niin sitten on mennyt ihan tuubiin. Mutta nuo ovat semmoiset sijat, joista nyt tapellaan. Totta kai se kuudes sija olisi iso asia, jos sinne päästäisiin. Vältettäisiin sillä säälipleijarit, Aho miettii runkosarjan lopun pyristyksestä.

Viidennelle sijalle Kärpillä on matkaa 11 pistettä, joten kun jäljellä on vielä seitsemän runkosarjaottelua, on tuo tavoite yltiöoptimistinen.

Sen sijaan sijat 6. ja 7. ovat vielä täysin kiikarissa. Yhden ottelun enemmän pelannut Pelicans on kuuden pisteen päässä Kärpistä ja se keikkuu tällä hetkellä ylemmän pudotuspeliviivan päällä, kuudentena. Seitsemäntenä olevalla Ässillä on tällä hetkellä viisi pistettä Kärppiä enemmän.

– Mutta näen, että ollaan joukkue, joka sinne kevään taistoihin päästessään ei ole ainakaan mielivastustaja, Aho uskoo.

Lähtökohta aiempiin vuosiin verrattuna on yhdeltä kannalta huomattavasti erilaisempi. Kärpät ei ole suurin mestarisuosikki, se on haastaja. Eikä tätä Aho voikaan kääntää toiselle kannalle.

– On se lähtökohta ainakin erilainen, kyllä. Tuossa on ollut monta vuotta niin, että ollaan oltu selkeästi se, jonka päänahka halutaan. Mitä enemmän pärjää, sitä suuremmaksi se päänahka kasvaa. Mutta mun mielestä se on ihan positiivinen tilanne, ettei meillä ole kaikki paineet niskassa. Silti kaikki on mahdollista.

– Joka kerta ne kauden parhaat pelit pitää pelata siellä keväällä, jos haluaa menestyä. Oli sitten ennakkosuosikki tai mikä tahansa.

Vaikka Aho tarkistelee asioita Kärppien näkökulmasta, ei hän voi kieltää sitä, etteikö tiedossa olisi kutkuttava pudotuspelikevät.

Tappara vaikuttaa suurimmalta suosikilta, joukkueelta, jonka päihittäminen on erittäin haasteellinen tehtävä.

Mutta yllätyspotentiaalia on olemassa useammalla joukkueella.

– Onhan tämä ollut mielenkiintoinen sarja tänä vuonna. On tosi mielenkiintoista nähdä, että mitkä ovat ne lähtökohdat, kun mennään pudotuspeleihin. Mitkä ovat ne parit, kun mennään säälipleijareihin ja niin edelleen. Niitä on aivan mahdoton ennustaa, Aho puhuu keväästä.

– Mutta mennään ensin runkosarja loppuun. Pelillisesti tässä pitää olla parhaimmillaan, että on edellytykset mennä pitkälle keväällä.

Kärpillä pelilliset edellytykset ovat menneet selvästi parempaan suuntaan. 10 pelin kuntopuntarissa se on tällä hetkellä kolmantena.

Kyseisen kuntopuntarin toiseksi paras joukkue, Lukko, asettuu sille vastaan perjantaina Oulussa. Kamppailu alkaa kello 18.30.