HELSINKI. Jokerit pelaa tällä hetkellä kolmatta kautta KHL:ssä.

Ensimmäisellä sesongilla se oli kovan hypen keskellä. Oli uutuuden viehätystä, hurjia maalimääriä takonu Steve Moses, taikurimainen Linus Omark ja suomalaisille hyvin tuttuja nimiä á la Juhamatti Aaltonen ja Niko Kapanen.

Tuote myi.

Toisella kaudella Jokerit puolestaan voitti oman divisioonansa ja oli läntisessä konferenssissa toinen. Taival katkesi kuitenkin nopeasti keväällä.

Isot tähdet, Omarkit ja Mosesit, oli napattu muualle. Uudet värväykset Peter Regin, Philip Larsen ja Brandon Kozun kuitenkin onnistuivat ja olivat isoja nimiä.

Tällä kaudella?

Hiljaista on ollut.

Joukkueena Jokerit on kärsinyt lukuisia katkeria tappioita ja isot starat ovat loistaneet poissaolollaan.

Regin on edelleen keulakuva, mutta muuten jalkeilla ei ole ollut sellaisia tahoja, jotka vetäisivät areenalle jo nimen perusteella 10 000 katsojaa per ilta. Hyviä pelaajia on toki, sitä ei käy kiistäminen. Eri asia on se, että miten se heijastuu viehättävyysvoimaan.

Joukkueessa on ollut paljon porilaista osaamista, mutta selkeästi hitsarikaupungista tullut osuus ei ole ollut tarpeeksi suuri miehittämään areenan tyhjiä paikkoja.

Sen päälle hankinnat kuten Michael Keränen ja Joey Hishon ovat menneet enemmän ja vähemmän poskelleen.

Käsillä on tuttu dilemma ja iso kysymys.

Miten löytää yksilöitä, jotka nostavat tuotteen kiinnostavuusarvoa?

Tai korjaavat sitä. Se kun on mennyt koko ajan alaspäin.

Rajalliset keinot

Tehtävä on haastava Jokereille.

Se jää kakkoseksi, jos aletaan kisailemaan oikeasti kovan luokan nimistä.

– Näillä resursseilla, millä me toimitaan, se joukkue on ykkösasia. Se meidän pitää saada toimimaan. Meidän pitää rakentaa hyvä joukkue kokonaisuudessaan, missä ne kaikki osat ovat olemassa. Sellaisia yksittäisiä isoja staroja meidän on vaikea saada markkinoilta. Rahat loppuvat aika lyhyeen, jos sille linjalle lähdetään, Jokereiden GM Jari Kurri miettii SuomiKiekko-sivustolle.

Tämä meinaa siis sitä, että sen pitäisi löytää uusia Omarkeja, uusia maalitykkejä tyylillä Moses, uusia hieman laskusuunnassa olleita tähtiä, joilla taitokapasiteettia riittää. Hiljaisuudesta ponnistavia potentiaalisia staroja.

Toinen kuvio taas on se, että sen pitäisi saada napattua eteenpäin meneviä suomalaisia tähtiä. Nimiä, jotka ovat olleet jo tapetilla, mutta joissa on hurja määrä potentiaalia.

Nopeasti tulee mieleen pelaajia kuten Henrik Haapala ja Veli-Matti Savinainen. Hekin ovat siinä rajalla, että kuinka suuria myyntivaltteja he ovat. Hyviä pelaajia, jotka pärjäävät aivan varmasti KHL:ssä.

Yksi ongelma Jokereilla on yhteisöstä ja sen ulkopuolelta tuleva iso kysymys: milloin se palaa Liigaan?

Milloin tämä KHL-taru päättyy? Milloin on aika jättää projekti, josta ei tule koskaan kannattavaa?

Iso pointti on myös Jokereiden omistuspuoli. Sitä ollaan oltu viemässä kiinalaisomistukseen, mutta edelleen taustalla häärii esimerkiksi Gennadi Timtshenko. Tähän kuvioon liittyy vaikka kuinka paljon kysymysmerkkejä.

Kaiken tämän keskellä itse kiinnostavuusarvo on mennyt koko ajan alaspäin. Ei ole enää uutuuden viehätystä, hypeä, jota media luo ja jota se rummuttaa jatkuvasti.

Suunta pitäisi pystyä korjaamaan ja siihen on olemassa käytännössä vain kaksi keinoa:

Kovat nimet tai jatkuva menestys.

Miten vastata

Tällä kaudella niistä kumpaakaan ei ole ollut tarjolla Hartwall Arenalla.

Jokerit on tiukassa paikassa ylipäätänsä pudotuspeleihin pääsyn suhteen. Viimeisissä kotiotteluissa yleisömäärät ovat suuria, mutta se liittyy koviin panoksiin.

Loppusyksyn ja talven aikana yleisökeskiarvo on ollut kaukana kymmenestätuhannesta. Siihen on yksinkertainen selittävä tekijä. Millä houkuttelet ihmisiä Metallurg Novokuznetsk ja Barys Astana -otteluihin, kun turpaan tulee ja otteet ailahtelevat?

Mutta eipä ensi kaudelle voi odottaa mitään merkittävää strategiamuutosta.

Koska realiteetit sotivat vastaan.

– Kyllä me pyritään rakentamaan hyvä joukkue, missä palaset ovat kohdillaan. Se on se meidän focus, Kurri linjaa.

Kuluneen kauden aikana Jokerit on julkaissut muutamia merkittäviä jatkosopimuksia. Näistä kovin oli kapteenina toimivan Reginin kolmen vuoden mittainen uusi diili.

Tätä ennen Jokereilla oli jo voimassa monta sopimusta, jotka kattavat myös ensi kauden.

– Ensi kauden joukkuetta hahmotellaan koko ajan. Tässä on kuitenkin tämä kausi vielä meneillään ja tässä on mennyt varsinkin joukkueella paljon energiaa kovaan puristeluun. Tuolla taustalla ollaan menty hissunkissun asioissa eteenpäin. Meillä on vahva runko pohjalla ja jatkumoa yritetään saada. Ollaan hereillä ja seurataan tilannetta, GM Kurri pohjustaa.

Nykyiseen runkoon se kaipaa kuitenkin kärkeä. Lisää tulivoimaa ja lisää käänteentekeviä pelaajia.

KHL:ssä systeemit eroavat Kurrin mukaan hieman Liigan vastaavista. Suomessa monet pelaajat päättävät ensi kauden joukkueensa jo hyvin aikaisessa vaiheessa ja esimerkiksi kesällä keskitytään lähinnä täydennysliikkeisiin.

– Se on vähän härskimpää touhua siellä, Kurri kuittaa.

– KHL:ssä nuo siirtomarkkinat elävät myöhäisempään aikaan. Se ei mene niin kuin Liigassa, missä värvätään jo lokakuussa pelaajia tosista seuroista.

Painotus kääntyykin kesään ja siihen, mitä esimerkiksi Pohjois-Amerikassa tapahtuu.

– Monet joukkueet tekevät sitä, että he seuraavat tilanteita pitkään ja ilmoilla on paljon kysymysmerkkejä. Samalla monet pelaajat eivät tee päätöksiä kuin vasta kauden jälkeen. Tässä sarjassa varsinkin, Kurri taustoittaa.

Kurrin mainitsemat kysymysmerkit kohdistuvat myös suoraan Jokereihin.

Miten vastata huutoon ja epäilyihin, kun keinot ovat hyvin rajalliset?