Kauppa, joka tuo huippukuntoisen Wayne Gretzkyn omaksi ketjukaveriksi ja joukkueesi vahvuuteen, luulisi olevan kaikkien jääkiekkoilijoiden unelma.

22-vuotiaalle Luc Robitaillelle vuonna 1988 se ei sitä kuitenkaan ollut, kun Edmonton Oilers shokeerasi kiekkomaailmaa kauppaamalla Gretzkyn Los Angeles Kingsiin, jossa Robitaille oli valmistautumassa kolmanteen NHL-kauteensa.

– Itse asiassa se oli minulle aluksi pahempaa kuin odotin, koska hän oli niin suuri idolini. Rakastin lapsena kiekkoa ja opiskelin Waynen pelistä, miten lajia pelataan, Robitaille muisteli nyt Sports Illustratedille.

Peliotteista yhteistyön vaikeudet eivät olleet kiinni. Gretzky tykitti ensimmäisellä Kings-kaudellaan 168 tehopistettä.

– Odotin häneltä täydellisyyttä joka päivä ihmisenä. Kukaan ei ole täydellinen. Jokainen päästelee välillä v-sanoja, mutta eihän esikuvani niin pitäisi tehdä, Robitaille naureskeli.

Robitaille itse teki samalla kaudella 98 pistettä. Robitaille itsekin on Kings-historian suurimpia legendoja pelattuaan seurassa yhteensä 14 kaudella.

Vaikka Robitaille tunsikin olonsa vaikeaksi Gretzkyn tapaisen legendan seurassa, arvostaa hän yhdessä vietettyä aikaa ”99:n” kanssa.

– Minulle oli erityistä ja upeaa pelata hänen kanssaan, mutta minun oli vaikea puhua hänelle ensimmäiset kaksi vuotta. Olin hyvin ”peloissani”. Katselin hänen peliään ja opin häneltä, mutta oli vaikea kohdella häntä tasa-arvoisesti kuin muita, Robitaille sanoi.

Robitaille ja Gretzky johdattivat yhdessä Kingsin Stanley Cupin finaaleihin vuonna 1993, mutta pytty jäi silloin saavuttamatta.

Robitaille siirtyi Kingsistä Pittsburgh Penguinsiin vuonna 1994. Sieltä matka jatkui New York Rangersiin.

Gretzky myytiin vuonna 1996 St. Louis Bluesiin. Sieltä matka jatkui välittömästi Rangersiin, jossa kaksikko pelasi vielä yhden kauden yhdessä. Gretzky päätti uransa keväällä 1999 Rangersissa, Robitaille Kingissä vuonna 2006.