NHL luottaa perinteisiin. Toronto Starin toimittaja Kevin McGranin mielestä jopa liikaa.

NHL:ssä juhlitaan ja kunnioitetaan tänä vuonna sarjan 100-vuotista historiaa. McGran kirjoittaa, että NHL:ssä olisi korkea aika tehdä uudistuksia ja nyt olisi ollut hyvä hetki lähteä uusin askelmerkein kohti tulevaa.

– Palkinnot pitäisi nimetä uudestaan, ennätystilastot voisi laittaa uusiksi ja pelistä voisi tehdä oletettavasti paremman. NHL hukkasi vuosisadan tilaisuuden, McGran sivaltaa.

Toimittajan arvion mukaan NHL:ssä olisi syytä siirtyä esimerkiksi Liigasta tuttuun pistelaskuun: voitosta kolme pistettä, voitosta jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa kaksi pistettä, yksi piste tappiosta jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa ja nolla pistettä tappiosta varsinaisella peliajalla.

McGranin mukaan NHL:n jääräpäisyyteen pistelaskun uudistamisen suhteen on kaksi syytä. Ennätystilastot menisivät nopeasti uusiksi, kun pisteitä olisi jaossa enemmän.

Toinen seikka on se, että sarjataulukko pysyy tasaisempana. Näin heikot joukkueet pysyvät kauemmin mukana taistelussa playoff-paikasta, ja sellaista seuraa on helpompi myydä faneille.

– En näe. että nykyiseen pistelaskusysteemiin olisi tyytymättömyyttä. Kilpailu sijoituksista kärkipäästä hännille on kovaa läpi kauden ja se on positiivista. En näe, että muutokselle olisi tarvetta, NHL:n varakomissaari Bill Daly totesi.

McGran nostaa esille myös NHL:n kiertopalkinnot. Hänen mukaansa osa palkintojen nimistä ovat liian vanhahtavia. Esimerkiksi NHL:n parhaan pistemiehen palkinton on nimetty Art Rossin mukaan. Ross pelasi urallaan kolme NHL-ottelua kaudella 1917-1918 ja teki yhden maalin.

McGranin mielestä palkintoja pitäisi nimetä uudempien tähtipelaajien mukaan kuten Bobby Orrin, Martin Brodeurin ja Wayne Gretzkyn kunniaksi.

NHL:n komissaari Gary Bettman totesi, että liiga aikoo tehdä jotain kunnioittaakseen viimeisimpien vuosien parhaimmistoa.