Jos miettii tätä kautta ja sitä, mitkä ovat olleet Liigassa ne positiivisimmat tarinat, kaksi joukkuetta nousee esille.

KalPa ja HPK.

Jukurit oli alkukaudella, mutta nyt sen tarinan hohto on kadonnut.

HPK on ollut uuden päävalmentajan Antti Pennasen alaisuudessa raikas.

KalPa taas on ollut yllättävä KalPa.

Se ehti tulla tutuksi vuosien aikana joukkueena, joka kiekottelee hamaan loppuun asti ja hakee vielä jätön jälkeen jättö jättöä ja vielä kerran jättöä.

Tällä kaudella sen pelistä on paistanut suoraviivaisuutta.

Ja mikä tärkeintä: se on saanut tulosta aikaiseksi.

Ennakkoarvioissa KalPaa ei sijoitettu kovin korkealla oikein missään. Kohtuullisen nimetön joukkue ja muistissa olivat menneiden vuosien kokemukset.

Nyt se on sarjassa toisena ja taistelee runkosarjan voitosta.

Tämän kaiken keskellä sen pelistä huokuu vaikka kuinka paljon itseluottamusta.

– Sitä on tullut hyvästä pelaamisesta, hyvistä tuloksista ja meillä on paljon yksilöitä, jotka ovat onnistuneet henkilökohtaisella tasolla tällä kaudella. Ollaan löydetty erilaisia tapoja voittaa pelejä. Se ei ole ollut aina kauneinta kiekkoa, vaikka yleisellä tasolla ollaan pelattu hyvää lätkää. Joukkue uskoo siihen omaan tekemiseen, mikä on se isoin asia, täksi kaudeksi KalPan valmennustiimiin mukaan liittynyt Sami Kapanen puhuu SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Kapanen nostaa esille monta isoa teemaa.

Näitä on hyvä pilkkoa osiin.

Hyvää lätkää

Varsinkin alkukaudella ihmeteltiin sitä, että mikä tämä suoraviivainen KalPa on? Mitä sille on tapahtunut?

– Ennen kauden alkua käytiin valmennusjohdon kesken läpi sitä, että mitä me halutaan olla, mitä me halutaan painottaa ja mitkä ovat ne osa-alueet, mitä me halutaan viedä eteenpäin. Ollaan löydetty sapluuna ja sanotaanko näin, että meidän hyökkäyspelaaminen on monipuolistunut, Kapanen käy läpi, jatkaen:

– Pyritään lähtemään välillä nopeammin, jos on mahdollista. Pyritään saamaan lisää sitä suorahyökkäyspelaamista ja pyritään pelaamaan pikkuisen vahvemmin kohti maalia. Ja esimerkiksi ylivoimalla ollaan saatu esille sitä meidän taitoa ja siellä sitä punaista lankaa alkaa olla, mitä me tavoitellaan.

Kauden alla tehty selkä suuntaviivaus ja suoranainen ”oman jutun” muokkaus ovat muuttaneet KalPan peliä paremmaksi.

– Joukkue on hyvin ostanut tuon jutun, kun se on toiminut. Jo alkukaudella se toimi. Se antoi mahdollisuuden valmennukselle toteennäyttää sen, että tällä voidaan saada jotain hyvää aikaiseksi. Nyt kun ollaan menty 40 peliä ja vähän päälle, niin siitä on tullut sellainen oma identiteetti. Siitä me koitetaan pitää vahvasti kiinni, Kapanen tuumaa tyytyväisenä.

Onnistuneet yksilöt

Neljä eri pelaajaa on iskenyt vähintään 10 maalia ja yksi tulee rikkomaan piakkoin kyseisen rajan. Yhteensä 13 pelaajaa on kerännyt kokoon vähintään kymmenen pistettä.

Ennen kaikkea KalPan riveistä on noussut esille positiivisia yllätyksiä.

Kukaan ei varmasti odottanut Matias Myttyseltä niin hienoja otteita, mitä häneltä on tällä kaudella nähty. 38 peliin 10 maalia ja 30 tehopistettä.

Jaakko Rissanen on ollut iso pelillinen moottori, Janne Keränen rikkonee 20 maalin rajan ja monet nuoret pelaajat ovat täyttäneet ruutunsa mainiosti.

Heistä moni herättääkin kiinnostusta muissa seuroissa. Puolustuksessa Niko Mikkola on jo päässyt maajoukkueen mukaan, Santeri Lukka on ollut jopa johtava kiekollinen puolustaja ja niin edelleen.

Vahvoja esimerkkejä on vaikka kuinka.

Ehkä se tärkein onnistuja on löytynyt kuitenkin maalinsuulta. Eero Kilpeläinen on ollut mainio läpi kauden.

Hän on pystynyt takaamaan joukkueellensa mahdollisuuden voittoon illasta toiseen.

– Nytkin hän oli meille iso nimi, Kapanen sai todeta lauantaina Kärpiltä otetun voiton jälkeen.

Eikä toteamus ollut aivan ensimmäinen tällä kaudella.

Eri tapoja voittaa pelejä

Kapanen itse pystyy allekirjoittamaan sen, että KalPa on pystynyt viime vuosiin nähden löytämään paremmin tapoja kääntää pelejä itselleen.

– On tuossa ehtinyt tulla muutama tappio jatkoajalla tai rankkareilla, minkä yhteydessä se pelin taso on alkanut pikkuisen heitellä. On ruvettu liikaa pakottamaan sitä peliä. Mutta sitten kun painotetaan ja keskitytään peruspelaamiseen, meidän vahvuuksiin, niin me palataan aina hyvien asioiden pariin. Heikompien toisten erien jälkeen pystytään pääsemään juttuun kiinni kolmannessa erässä. Ollaan löydetty usko siihen, että kun jauhetaan sitä omaa peliä siellä kolmannessa erässä, niin me löydetään lopulta paikkoja ja saadaan ylivoimia. Kaiken lisäksi ollaan tehty viimeisillä sekunneilla ripareista maaleja ja niin edelleen.

– Ollaan ihan oikeasti menty sinne maalille ja tiedetään se, mikä mahdollisuus siellä on. Sitä kautta on tullut monipuolisuutta ratkaisuihin. Sen ei tarvitse olla aina tietynlainen sen maalin. Siihen on löytynyt eri tapoja ja niitä maaleja on tullut eri pelaajilta, Kapanen käy läpi.

Varsinkin viime aikoina KalPa on pystynyt keräämään pisteitä jatkuvalla syötöllä, vaikka muutamia tappioita ehtikin tulla putkeen.

– Tuossa on tullut 10-12 ottelun pätkiä, missä valtaosa on ollut voittoja ja samalla häviöt ovat tulleet joko jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa. Itseluottamus on tuollaisten pätkien aikana ihan ääretön joukkueella, Kapanen taustoittaa.

Usko

Itseluottamus, voitot ja nousut vaikeiden tilanteiden keskeltä. Nämä kaikki kertovat positiivista viestiä joukkueesta.

Esimerkiksi Tapparan KalPa pisti todella koville perjantain kärkitaistossa. Temppu, mihin kovin ei tällä hetkellä pysty.

– Meillä on vakaa uskomus omaan tekemiseen. Ollaan esimerkiksi Oulussa häviöllä kahden erän jälkeen, niin silti uskotaan siihen, että me voitetaan. Nuo ovat osoituksia siitä, että joukkue on kasvanut vuoden aikana paljon. Ollaan pystytty tekemään noita temppuja monesti.

– Uskossa on tällä hetkellä se meidän isoin vahvuus. Joukkueen itseluottamus ja itsevarmuus ovat sillä tasolla, että me tiedetään pystyvämme kilvoittelemaan kenen tahansa kanssa, Kapanen miettii.

Se isoin kysymys

KalPan pohjakosketus tuli vastaan kaudella 2013-2014, kun se oli sarjan huonoin joukkue. Tämän jälkeen päävalmentajaksi palasi Pekka Virta, jonka alaisuudessa seuraavalla kaudella KalPa nousi runkosarjassa kuudenneksi. Kausi päättyi silloin puolivälieriin.

Viime kausi toi vastaan pienen laskun. Runkosarjassa KalPa oli kahdeksas ja matka päättyi pudotuspelien 1. kierroksella Pelicansia vastaan.

KalPaa kohtaan riitti epäilyksiä kautta maan. Eivätkä sen yleisömäärät ole olleet mitään kovin huikaisevia.

Tällä kaudella positiiviset otteet ovat näkyneet. Seurana se asetti yleisökeskiarvotavoitteeksi 3250 katsojaa. Tämän se on ylittänyt, sillä keskiarvo on ollut 3496 katsojaa.

Valmennushommien lisäksi seuran pääomistajiin kuuluva ja seuran hallituksen puheenjohtaja Kapanen on seurannut kehitystä ilolla.

– Yleisömäärissä on ollut nouseva trendi. Syksyllä pitkin Liigaa yleisömäärät ovat hieman alhaalla, mutta esimerkiksi meillä kun tuonne lokakuulle päästiin ja pikkujouluvaiheeseen, niin Kuopiossa on ruvennut käymään hyvin yleisöä. Uskon, että joukkue on markkinoinut itsensä todella loistavasti. Ei se juttu ole pelkästään se pelityyli, vaan ollaan pystytty tarjoamaan voittoja kotona.

Vaikka KalPa muovasi peliään suoraviivaisemmaksi, ei se kuitenkaan luopunut täysin vanhoista tukipilareista. Edelleen KalPa on hyvä kiekkokontrollijoukkue.

– Peli on ollut energistä ja vauhdikasta. Se on ollut iloista jääkiekkoa. Sekin on varmasti palvellut katsojia. Sitä peliä on ollut mukava seurata, mutta kyllähän loppupeleissä tulos on se, joka merkkaa. Jos pelaat tarkan markan jääkiekkoa ja voitat pelejä, niin kyllä yleisö on siihenkin tyytyväinen, Kapanen uskoo ja iloitsee lopputulemasta.

– Kokonaisuus on mennyt hyviä askeleita eteenpäin tämän kauden aikana.

Niin KalPan kuin HPK:n kohdalla ollaan kyselty sitä, että milloin se kupla puhkeaa? Milloin se alamäki alkaa?

Kummankaan kohdalla tätä ei ole tapahtunut.

Nyt iso kysymys on se, että mitä jatkossa? Mihin KalPa voi yltää?

– Voitot kasvattavat nälkää ja samalla voitot kasvattavat varmasti odotusarvoja. Ne kaikki pitäisi kuitenkin pitää tavallaan satamissa. Olla tässä hetkessä. Pelin pitää mennä eteenpäin ja kehittyä, jotta sillä pelillä voittaa, kun pudotuspelit alkavat. Sitä me työstetään isosti, Kapanen kertoo.

– En toki tiedä yhtään organisaatiota tai joukkuetta, joka lähtisi kevään peleihin tavoittelemaan vain ja ainoastaan yksittäistä voittoa tai yksittäisen ottelusarjan voittoa. Tässä puhutaan kuitenkin kilpaurheilusta ja puhutaan ammattipelaajista, jotka tekevät pirun paljon duunia ympäri vuoden. Kaikki haluavat menestyä.

Näin kysymysmerkkejä ei jää sen suhteen, että mitä KalPa tavoittelee keväällä.

– Me halutaan menestyä siinä missä muutkin. Tiedostetaan se, että iso työsarka on edessä. Mutta kyllä me isoja asioita tavoitellaan, Kapanen tuumaa tulevasta.