Edmonton Oilersin superlupaus Jesse Puljujärvi on ollut tapetilla jo tovin. Ihmettelyä on herättänyt hänen asemansa seurassa.

Oilers varasi Puljujärven kesän NHL-draftin neljäntenä pelaajana. Puljujärven suhteen oli isot toiveet kauden alla, mutta hänen roolinsa on jäänyt selvästi odotettua pienemmäksi.

Puljujärvi on saanut jääaikaa todella vähän, ja istunut usein katsomon puolella pelaavan kokoonpanon ulkopuolella. Oilersin 42 ottelusta Puljujärvi on ollut kehissä 28 saaden peliaikaa keskimäärin vain reilut 11 minuuttia ottelua kohden.

Kaksi viimeisintä ottelua Puljujärvi on ollut poppariosastolla ja useat kiekkotoimittajat ovat vaatineet suomalaisen lähettämistä AHL:ään pelituntuman saamiseksi ja itseluottamuksen nostamiseksi.

– Odotan Puljujärven matkaavan huomenna AHL:ään. Tosin olen odottanut sitä jo kuukauden, Edmonton Journalin David Staples kirjoitti sunnuntaina.

Puljujärven lähettämisellä farmiliiga AHL:ään on hyvät perusteet. Hän voisi jatkaa sopeutumista pieneen kaukaloon kasvavalla jääajalla ja saada tilaisuuden päästä pelaamaan ylivoimaa.

Toistaiseksi Oilers ei ole kuitenkaan siirtänyt Puljujärveä farmiseura Bakersfield Condorsiin. Yksi merkittävä syy voi olla se, että farmijoukkue sijaitsee Kaliforniassa, liki 3000 kilometrin päässä Edmontonista.

Ehkäpä Oilers ei ole halunnut lähettää Puljujärveä kauaksi, vaan on tahtonut pitää huippulupauksen lähellään valvovan silmän alla. Puljujärven varalle on varmasti suunniteltu tarkat askelmerkit, joiden mukaan hänen kanssaan edetään. Hänen harjoitteluaan seurataan Edmontonissa tarkasti ja hänen halutaan ammentavan oppia harjoituksissa NHL-miehistöltä. Nähtävästi hän ei ole vielä pelillisesti sillä tasolla, että olisi ansainnut suurempaa vastuuta.

Vuosi sitten nuorten MM-kisoissa Puljujärvi antoi ikimuistoisen haastattelun kansainvälisen median edessä. Puljujärvi vastaili sekaisin pohjosen murteella ja muutamilla englanninkielisillä sanoilla tiedottaja Sami Nuutisen toimiessa tulkkina.

Nyt Puljujärvi käy Edmontonissa säntillisesti englannin kielen tunneilla. Oilers pitää suomalaista tarkasti ohjaksissa eikä tee hätiköityjä päätöksiä hänen suhteen. Voi olla, että osittain näistä syistä Oilers ei päästänyt Puljujärveä tänä vuonna Nuorten Leijonien matkaan MM-kisoihin, sillä kanadalaisseura ei halunnut Puljujärven joutuvan ylimääräiseen härdelliin. Ehkä Oilers piti mieluummin 18-vuotiaan laitahyökkääjän suojissaan, sillä muutoin Puljujärvi olisi ollut yltiöpäisten odotusten ja valtaisan mediahuomion keskellä.

Oilers ei ole kertonut julkisuuteen suunnitelmistaan Puljujärven varalle. Voi olla, että hänet lähetetään farmiin jo heti maanantaina, mikäli se kuuluu Oilersin sapluunaan. Yllättyä ei pidä myöskään siitä, jos Puljujärvi on koko kauden mukana Oilersin miehistössä.