Viime kaudella Hämeenlinnassa HPK:n peli oli enemmän nihkeää kuin lennokasta.

Se muun muassa kauppasi ja lainaili pelaajia muualle jo aikaisessa vaiheessa.

60 peliä ja 68 pistettä. Pudotuspelit jäivät kauas.

Kesällä seurassa laitettiin asioita uusiksi ja päävalmentajan tehtävään asteli Antti Pennanen.

Mies, joka ehti tulla tutuksi muun muassa nuorten MM-kisoissa valmentajana, joka tuuletti railakkaasti PuLAho-ketjun ja kumppaneiden osumia penkin takana.

Noh, nyt se riehakkuus ja railakkuus ovat heijastuneet HPK:hon.

Kun pallokerhon peliä katsoo, nousee enemmän mieleen positiivista kuin negatiivista.

Lennokasta ja raikasta jääkiekkoa.

– Siinä on sellaista tekemisen meininkiä. Mennään, pelataan selkäytimestä, eikä niin paljoa mietitä sitä, että onko tämä nyt oikein vai väärin. Pitäisikö nyt antaa painetta vai pitäisikö nyt luistella sivuttain tai takaperin. Kaikki pelaavat samalla tavalla ja siinä pelissä pysyy tunne yllä koko ajan. Se ei ole semmoista kyttäilyä, seuraan kesällä Kärpistä vaihtanut Juho Keränen miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Pyrimme olemaan aktiivisia ja hyökkääjät luistelevat enemmän etuperin kuin takaperin, Keränen kuvastaa, summaten perään:

– Tykkään.

Jo syksyllä HPK:n otteet keräsivät suuria kehuja. Pelistä paistoi läpi laadukkaita elementtejä. Tulos ei ollut joka ilta aivan toivottua, mutta iso kuva antoi luottoa hyvästä huomisesta.

Eikä sen suurempaa romahdusta ole tullut vastaan.

HPK on sarjataulukossa neljäntenä. 39 ottelusta pisteitä on kertynyt 67. Pistekeskiarvo on varsin hyvä, 1,72.

Viime kaudella se oli 1,13. Ero on hurja.

Nykyisellä tahdilla HPK on ylittämässä sadan pisteen rajaa runkosarjan loppuvaiheilla.

Ei, ei vielä valmista

Mielikuva HPK:n pelistä on ollut se, että asiat ovat olleet hyvällä mallilla läpi kauden. Joukkueen varakapteenina toimivan Keräsen mukaan työsarkaa on kuitenkin riittänyt.

– Kyllä sitä peliä on pitänyt hioa. Silloin syksyllä, ihan alussa, se näytti yllättävän valmiilta. Mutta sitten siinä tuli ihan selkeä suvantovaihe ja vähän hukattiin sitä punaista lankaa. Kyllä me sitä hinkataan paljon koko ajan. Pyritään kehittämään sitä vielä nopeammaksi ja esimerkiksi syöttöjen laatua pyritään saamaan paremmaksi. Ja totta kai ihan itse hyökkäyksiä myös, Keränen taustoittaa.

– Parhaimmillaan me pelataan todella hyvin, mutta semmoisia pieniä uinahduksia tulee. Tietenkin se on ihan inhimillistä, koska ei meillä kuitenkaan ole mitään aivan täysin rutinoitunutta joukkuetta. Mutta sen hyvän 60 minuutin suorituksen perässä tässä ollaan. Kevättä kohti kuitenkin mennään ja panokset kovenevat, milloin ihan ne pienet asiat nousevat esille. Silloin pitää jaksaa olla läsnä koko ajan, Pennanen jatkaa.

Raportit ja viestit Hämeenlinnasta kertovat siitä, että Pennasen ajamasta jutusta ollaan tykätty. Pennasta pidetään erittäin lupaavana valmentajana

Kaikista konkreettisin osoitus toki välittyy pelistä ja siitä, kuinka hyvin pelaajat ovat samalla sivulla. Kun joukkue on aktiivinen ja pystyy nousemaan vielä loppuhetkillä tappioasemista voittoihin, kertoo se paljon.

– Aika usein ollaan noustu ahdingosta pois. Ollaan pystytty olemaan sitkeitä, Pennanen myhäilee.

Erityisesti HPK:sta paistaa läpi korkea työmoraali.

– Vaatimustaso on urheilullisuuden suhteen kova. Harjoitellaan hyvin ja laadukkaasti. Ja me pystytään siihen, koska ei tarvitse matkustaa niin älyttömästi mitä esimerkiksi Oulussa piti tehdä. Meillä jää aikaa ja energiaa harjoitteluun. Ja kun meillä on paljon nuoria jätkiä mukana, niin sitä pitää myös harjoitella hyvin, että kehitytään kauden aikana, Keränen käy läpi.

Esimerkki

Harjoittelussa ja työmoraalin määrittelyssä HPK:lla on käytössä mainioita esimerkkejä. Kärpistä saapunut Keränen ei välttämättä hurmaa kikoilla illasta toiseen, vaan siinä, millaista asennetta hän osoittaa.

– Yritän tehdä sitä, mitä Oulussa opin. Niillä eväillä yritän näyttää nyt esimerkkiä. Oulussa viimeisten kolmen vuoden aikana kasvoin vielä pykälää paremmaksi urheilijaksi ja opin sen, että mitä se vaatii, että pystyy olemaan joka ilta parhaimmillaan. Totta kai sitä yrittää viedä nyt tuonne, Keränen itse sanoo.

– Uskon, että Juhon ja esimerkiksi myös Sakari Mannisen kokemukset Oulusta urheilullisuuden kannalta ovat olleet iso lisä tuonne Hämeenlinnaan. Moni pelaaja oppii varmasti heiltä ja (Niko) Kapaselta.

Urallaan mestaruuksia voittamassa olleet pelaajat luovat ison avun Pennaselle. Nuoressa joukkueessa esimerkin näyttämistä ei voi vähätellä yhtään, sillä kun kopissa on se veturi, joka näyttää suuntaa, on sen mukaan helppo hypätä.

– Valmentaja lyö sen homman tulille ja sitten sen jälkeen johtavat pelaajat antavat apua siinä, että se liekki säilyy. Meillä on hyvät pelaajat siihen hommaan. He antavat hienosti tukea, päävalmentaja kiittelee.

Romahtaako sitten kuitenkaan

HPK:ta ei materiaalin osalta nostettu mitenkään kovimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Pennasen tulo toi kutkutusta ja hieman kysymysmerkkejä siitä, että voisiko HPK yllättää?

No nyt on helppo sanoa. HPK on ollut tähän mennessä yksi Liigan hienommista tarinoista.

KalPan kanssa.

Mutta molempien joukkueiden kohdalla on heitelty ilmoille sitä, että milloin romahdus tulee? Milloin kupla puhkeaa? Milloin alamäki alkaa?

Pennanen hymähtää.

– Me ollaan koko ajan pystytty harjoittelemaan paljon, eikä olla oikein missään vaiheessa kevennetty taakkaa. Ollaan koko ajan jaksettu pelata hyvin. Näen, että meillä on vielä paljon potentiaalia, esimerkiksi ylivoiman kautta.

– Ja pitää muistaa, että alkukaudella meitä vaivasi vähän tehottomuus. Meillä voisi olla vieläkin enemmän pisteitä kasassa, Pennanen heittää.

– Tuskin me romahdetaan. Pyrimme pitämään sen jokapäiväisen työn niin laadukkaana, että sitä romahdusta ei tule. Sieltä arjesta se lähtee. Jos lopettaa siellä työnteon, niin jossakin vaiheessa se näkyy tuolla peleissä, Keränen komppaa.

Hämeenlinnassa voidaankin olla levollisin mielin.

Eniten Pennasta mietityttää tällä hetkellä HPK:n ylivoima.

– Se on ollut aika unista. Vähän pohdintaa aiheuttaa se, että miten saataisiin sitä paremmaksi. Pitää ehkä vähän vaihtaa pelaajia ja sitä kautta yrittää saada sinne vähän uutta juonta.

– Mutta tiedetään, että pystytään pelaamaan hyvin, ollaan pelattu hyvin ja voidaan voittaa kenet vain, Pennanen sanoo tulevaan liittyen.