Patrik Laineen aivotärähdys on ikävä homma. Ei tuollaisia halua nähdä kenenkään kohdalla.

Vähemmän yllättäen taklaus on herättänyt kovaa porua. Laineen asema Suomessa tänä päivänä on aivan järkyttävän iso. Hän on todella seurattu hahmo ja fakta on se, että kaikki häneen liittyvä myy.

Laine on nykypäivänä Teemu Selänteen kaltainen hahmo.

Nyt tämä kansan suosikkipoika oli puhtaan taklauksen kohteena. Siitä seurasi harmittava takaisku.

Moni on puhunut sosiaalisessa mediassa siitä, pitäisikö jääkiekosta poistaa avojäätaklaukset.

Se on sama kuin laittaisi formula-autoihin nopeusrajoitukset tai antaisi joka kerta punaisen, kun jalkapallossa yrittää liukumalla riistää palloa.

Aivan idioottimaista.

Taklaukset ovat osa jääkiekkoa. Ne tuovat ison elementin pelille, vaikka aivan kaikki eivät niitä niin paljoa harjoitakaan.

Jos pelistä poistetaan avojäätaklaukset, otetaan samalla pois kaikki taklaukset. Ei sitä noin vain vain voi poistaa yhtä puhdasta elementtiä, sillä se kumoaa samalla kaiken muun myös.

Ne, mitä jääkiekosta pitää poistaa, ovat kuolleesta kulmasta tulleet taklaukset ja rottailut.

Ne ovat niitä, mihin voidaan vaikuttaa.

Ja kummastakaan ei ollut kyse tässä taklauksessa.

***

Yhden epäonni on toisen onni.

Ainakin osittain.

Laineen jääminen sivuun tietää sitä, että Jetsin on täytettävä iso ruutu.

Ykkösketjun laidalle Mark Scheifelen ja Nikolaj Ehlersin vierelle nousee Drew Stafford, mutta ylivoimalle saadaan uusi suomalaisnimi.

Joel Armia.

– Hän ei ole kaukana siitä pisteestä, että hän saa hyökkäyspelinsä oikein kunnolla rullaamaan ja saa sitä tehoja. Joskus homma on siitä kiinni, että saa mahdollisuuden ylivoimalla ja saa ehkä sitä kautta pisteen tai kaksi lisää yhdelle illalle. Sitä kautta se itseluottamus taas nousee, Jetsin päävalmentaja Paul Maurice sanoi.

Armia nostetaan mukaan toiseen ylivoimaketjuun.

Se on hieno sauma ja hieno palkinto hänelle.

Armia kun on ollut koko Jetsin yksi positiivisimmista ilmestyksistä tällä kaudella.

***

Kyllä, 17 peliin tehot 2+3 eivät näytä mitenkään kovin ihmeellisiltä.

Mutta.

Fakta on se, että Armia on pelannut pitkälti nelosketjussa koko kauden. Hän on silti ollut illasta toiseen vaikka kuinka paljon esillä.

Armia on ollut Jetsin aivan tärkeimpiä alivoimapelaajia ja hän on saanut sillä erikoistilanteen saralla hurjasti luottoa.

23-vuotiaan hyökkääjän työmoraali on ollut aivan upealla tasolla ja hän on oppinut hyödyntämään isoa kokoaan sekä luistelunopeuttaan.

Armia on väläytellyt myös röyhkeyttä ja väkevää maalille ajoa, mitä häneltä pitää nähdä enemmän ja enemmän jatkossa.

Mutta hämmästyttävin asia hänessä on ollut hurja muodonmuutos.

***

Ässissä pelatessaan Armiaa pidettiin kovan luokan lupauksena. Hän oli seurattu hahmo Suomessa ja hän kuului maan kovimpien nuorten pelaajien joukkoon.

Buffalo Sabres varasi hänet ykköskierroksella (vuoden 2011 NHL-draftin varaus numero #16), mutta Armia ei ollut vielä valmis pelaaja.

Ässissä ja ensimmäisinä Pohjois-Amerikan vuosina hänestä välittyi vielä hieman väljä kuva. Taitoa hänellä oli, kuten myös kykyä maalintekoon ja kykyä väläytellä ties millä tempuilla.

Mutta työmoraalin kanssa mentiin vähän niin ja näin.

Välillä tuntui siltä kuin Armia olisi vältellyt ahtaisiin väleihin menoa.

Nyt?

Aivan täysin toista.

Armian työmoraali on tapissa. Sitä ei voi kyseenalaistaa yhtään. Hän on muokannut itsestään Jetsissä suoranaisen rouhijan, jolla on hyökkäyspään kykyjä.

Itse NHL-paikan vakiinnuttamisessa meni tovi ja esimerkiksi alivoimalla hän ei ollut pelannut käytännössä yhtään aiemmin urallaan.

Ja nyt hän on aivan kuningas siellä.

Käsittämätöntä.

***

Ylivoima-aika tekee hyvää hänelle. Pitää kuitenkin muistaa se, että Armia varattiin lahjakkaana hyökkäyspään pelaajana NHL:ään.

Eivät ne taidot ole mihinkään kadonneet.

Nyt Armia pääsee paikkaan, missä hänellä on mahdollisuus säväyttää.

Ylivoimalla muutama maali seuraavissa peleissä ja yhtäkkiä ihmetellään, että ”mitä, mitä, mitä täällä tapahtuu”.

Jo se, että Armia on pystynyt vakiinnuttamaan asemansa NHL:ssä, on ollut rauhoittava pointti kokonaiskuvassa. Hänen tulevaisuuden ympärillä oli pieniä kysymysmerkkejä, kun hänet treidattiin Sabresista Jetsiin ja pelit menivät pitkälti AHL:n puolella.

Minne hän menee? Tuleeko hänestä kunnon NHL-pelaajaa oikein missään vaiheessa?

Jo nyt hän on yllättävän iso palanen Jetsille.

Eikä hänen potentiaaliaan ole ulosmitattu täysin.

Ylivoimalla hänellä on mahdollisuus palauttaa muistiin sitä, mitä hän pohjimmiltaan on.

Tuloksentekijä.

Armia on ollut jo nyt kutkuttavimpia suomalaispelaajia NHL:ssä. Huomioiden sen, että on saatu Lainetta, Sebastian Ahoa, Artturi Lehkosta ja kumppaneita.

Ja jos kevättä ajattelee, on Armia Leijonien päävalmentajalle Lauri Marjamäelle todella mielenkiintoinen nimi. Pelaaja, josta saa ison lenkin alivoimalle ja pelaaja, jolla on piilevää hyökkäyspelipotentiaalia.