NHL:ssä ylitettiin vasta runkosarjan puoliväli, mutta jo nyt treidihuhut ovat kuumimmillaan. Syy tälle on se, että siirtoraja lähestyy kovaa vauhtia ja eri seurat tutkailevat mahdollisuuksia vahvistuksille.

Iso ongelma on se, että tällä hetkellä oikeastaan vain kaksi joukkuetta on selkeästi tippunut pois kelkasta pudotuspelien suhteen. Sekä Arizona Coyotes että Colorado Avalanche ovat tarponeet pohjamudissa ja heidän pelaajia on pyörinyt paljon siirtohuhujen keskellä.

Sunnuntaikolumnissa on aika katsoa hieman sitä, mitä eri seurat ovat tekemässä siirtomarkkinoilla.

Esillä ovat ne joukkueet, joilta voi odottaa hyvällä syyllä joko myyntiliikkeitä tai hankintoja ennen helmikuun loppua.

Pittsburgh Penguins – Onkin myyjänä?
– Penguins tuskin riehuu siirtomarkkinoilla. Hankintoja se tekee korkeintaan siinä tapauksessa, mikäli Marc-Andre Fleury menee kaupaksi. Fleuryn tulevaisuus Penguinsissa on enemmän kuin iso kysymysmerkki ja Penguins luopunee hänestä joko nyt tai viimeistään ennen kesän laajennusdraftia. Penguins voisi korkeintaan katsella yhtä leveyttä tuovaa puolustajaa. Hyökkäyksessä sillä on ruutia aivan tarpeeksi.

Montreal Canadiens – Selkeä tarve
– Arizona Coyotesin tshekkisentterin Martin Hanzalin uusi osoite on todennäköisesti Canadiens. Hanzalista Canadiens saisi kokoa ja yhden ison lisäavun erikoistilanteiden puolelle. Sentteriosastolla Canadiensilla on ollut poissaoloja syksyn aikana ja niiden yhteydessä kapeus on tullut ilmi rajulla tavalla. Mikäli Hanzal on liian kallis, niin Canadiens hankkii aivan varmasti toisen sentterin. Laitureiden ja pakkien suhteen sillä ei ole suurta tarvetta. Ja Carey Price parantaa varmasti.

Ottawa Senators – Matt Duchene
– Senators odotteli kauden alla seuran omissa harjoituksissa loukkaantunutta Clarke MacArthuria takaisin kehiin, mutta lääkäreiden ohjeistuksella MacArthur liputettiin tämän kauden osalta peleistä sivuun. Jo ennen päätöstä Senatorsin GM:n Pierre Dorionin kerrottiin olevan aktiivisesti markkinoilla soittelemassa eri osoitteisiin. Senators nimittäin tarvitsee hyökkääjän. Colorado Avalanchen Matt Duchenea ollaan yhdistetty Senatorsiin jo tovin ajan, mutta todennäköisesti häntä varten Senatorsin pitäisi luopua kovasta puolustajalupauksesta. Tässä helposti kysymykseen tulee joko Cody Ceci tai Thomas Chabot, joista jälkimmäinen ei liikahda ikinä mihinkään. Hurja prospekti, jolle kaavaillaan isoa roolia seuran tulevaisuudessa. Ceci on myös pienoinen kysymysmerkki. Niin sen osalta, että haluaako Senators luopua hänestä ja sen osalta, että haluaako Avalanche ylipäätänsä häntä.

Boston Bruins – Gabriel Landeskog
– Avalanchea tullaan kuppaamaan siirtorajalla oikein kunnolla ja sen toista avainpelaajaa Landeskogia ollaan oltu viemässä kohti Bruinsia. Bostonissa Bruinsin kohdalla iso kysymys vain on se, että lähteekö se panostamaan isoihin hankintoihin tässä vaiheessa? Se on vielä pudotuspelitaistossa mukana, mutta sen otteet ovat olleet kaikkea muuta kuin lupaavia. Kovan luokan hyökkääjää se joka tapauksessa tarvitsee, sillä maalinteon saralla sillä on ollut isoja ongelmia.

Carolina Hurricanes – Joko on aika sijoittaa?
– Hurricanes on nostanut itsensä hyvin potentiaaliseksi pudotuspelijoukkueeksi. Iso ongelma sillä on se, että sen divisioona, Metropolitan, on aivan jäätävän kova. Hurricanesiin on yhdistetty juuri esimerkiksi Duchenea ja Landeskogia, mutta juju piilee siinä, että lähteekö se sijoittamaan tässä vaiheessa uusiin hankintoihin ja uhraa samassa jonkun nuoren lupauksensa? Hurricanes kun on tulossa kovaa vauhtia takaisin pudotuspelijoukkueeksi, mutta sillä ei ole mihinkään kiire.

Detroit Red Wings – Hei hei Vanek
– Red Wingsin pitkä putki pudotuspeleihin pääsyn suhteen katkeaa tällä kaudella. Näin voi väittää. Sen otteet ovat aivan liian ailahtelevia ja sen ratkaisuosasto on vain liian kapea. Tähän iso syy löytyy muun muassa alisuorittamisesta. Itävaltalaishyökkääjä Thomas Vanek ei ole ailahdellut, vaan hän on pelannut yllättävän hyvin. Ja hän on todennäköisesti liikkuja muualle. Vanek teki vuoden sopimuksen Red Wingsin kanssa ja hänestä voisi saada kohtuullisen korvauksen. Uudelle seuralle riski kun ei olisi mitenkään kovin iso.

Tampa Bay Lightning – Jokerikortti
– Lightningin tilanne on sekä iso yllätys, mutta myös hyvin iso kysymysmerkki. Sen GM Steve Yzerman on uhkaillut ravisteluilla ja se voi olla hyvinkin melkoinen myyjä mutta myös hankkija siirtorajalla. Lightningin pudotuspelihaaveet eivät ole karanneet vielä mihinkään, vaan ravisteluilla Yzerman haluaa saada ryminää kevään kiriin. Isoin kysymysmerkki Lightningilla kääntyy kuitenkin myyntipuolelle. Ben Bishopin sopimus päättyy kesällä, eikä hän ole jatkamassa seurassa. Yrittääkö Lightning rahastaa hänellä vai luopuuko se lopulta kesällä Bishopista ilman minkäänlaista korvausta? Toinen kysymys liittyy suomalaissentteriin Valtteri Filppulaan. Tällä hetkellä Lightningin pitäisi suojata Filppula laajennusdraftista, koska hänellä on osittainen treidikieltopykälä sopimuksessaan. Filppula onkin noussut huhumarkkinoille mukaan.

Chicago Blackhawks – Useampi hankinta?
– Blackhawksilta ollaan nähty isojakin liikkeitä treidirajalla ja niitä voi odottaa jälleen. Blackhawksilla on tarvetta uudelle laiturille Jonathan Toewsin vierelle. Toews on ollut hieman vaisu tällä kaudella ja kovan luokan laiturilla yritettäisiin saada lisää irti hänestä. Huhuissa ovat olleet Avalanchen Landeskog ja Jarome Iginla, Coyotesin Radim Vrbata, Dallas Starsin Patrick Sharp ja Toronto Maple Leafsin James van Riemsdyk. Tuoreimmat huhut ovat väläytelleet myös puolustajahankintaa Blackhawksille. Sekään ei olisi mitenkään uutta, muistaen muun muassa Kimmo Timosen hankinnan edellisen mestaruuden kohdalla. Blackhawks yrittää varmasti vahvistaa rivejään, sillä Chicagossa ei kelpaa mikään muu kuin Stanley Cup.

St. Louis Blues – Onko pakko todeta realiteetit?
– Blues on edelleen pudotuspelijoukkue, mutta sen kokoonpano ei ole niin vahva entä viime kaudella. Bluesilla isot kysymykset liittyvät sekä maalivahtiosastoon että kovan luokan puolustajaan Kevin Shattenkirkiin. Täksi kaudeksi Jake Allenista tehtiin selkeä ykkösvahti, mutta Allen on ollut isoissa ongelmissa. Jopa Ben Bishopia ollaan väläytelty sille uudeksi maalivahdiksi. Shattenkirkilla sopimus on päättymässä kesällä, eikä hän ole jatkamassa seurassa. Jenkkipakin uusiksi osoitteiksi ollaan väläytelty muun muassa Toronto Maple Leafsia, New York Rangersia ja Edmonton Oilersia.

Arizona Coyotes & Colorado Avalanche
– Kun siirtorajalla nähdään liikkeitä, on niissä lähes poikkeuksetta toisena osapuolena joko Coyotes tai Avalanche. Nämä kaksi joukkuetta tullaan näkemään isoina myyjinä siirtorajalla. Avalanche on valmis luopumaan muutamasta tähtihyökkääjästään ja se haluaa nuoria puolustajalupauksia sen peräpäähän. Coyotes taas myynee muutamia pelaajia, jotka eivät ole jatkamassa seurassa enää ensi kaudella.

Myyjien puolella myös Dallas Starsin ja Winnipeg Jetsin tilanteita kannattaa seurata. Kumpikin näistä on vielä pudotuspelitaistossa mukana, joten ainakaan vielä mitään äkkipikaisia liikkeitä ei ole luvassa. Mutta jos heillä kurssi jatkuu heikkona, voidaan heiltä nähdä hyvinkin myyntiliikettä.

Suomalaisten osalta Filppula on kiinnostava kortti. Mahdolliset liikkujat ovat muuten vähissä. Florida Panthersin Jussi Jokinen voisi olla yksi, mutta tuskin. Pittsburgh Penguinsin Olli Määttä voisi olla yksi, mutta tuskin.

Muiden kohdalla on todella vaikea nähdä mitään liikkeitä. Vaaditaan jymypaukkua, mikäli joku nuorista suomalaisista liikahtaisi.