OULU. Kesällä hurjasti uudistunut Kärpät on roikkunut varsinkin hyökkäystehojen osalta paljon Mika Pyörälän varassa.

Leijona-hyökkääjä on ollut Liigan pistepörssin kärkipaikoilla, vaikka joukkueena Kärpät on rämpinyt pohjamudissa.

Iso ongelma oululaisjoukkueella on ollut se, ettei Pyörälän takaa ole oikein löytynyt hyökkäystehoja.

Viime ajat ovat kuitenkin lupailleet hyvää.

Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen istutti joulukuun alussa yhteen kolme nuorta maailmanmestaria: Saku Mäenalasen, Antti Kalapudaksen ja Ville Leskisen.

Tarkalleen kolmikko kasattiin yhteen 5.12. Silloin Kärpät murskasi Mikkelissä Jukurit peräti 6-1.

Kolmikkona he ovat pysyneet kasassa siitä lähtien.

Syy?

Tulosta on tullut.

– Se lähti liikkeelle pienistä asioista. Alkuun saatiin onnistumisia ja ne toivat sitten rentoutta tekemiseen sekä tärkeää itseluottamusta. Sitten ollaan pystytty koko ajan parantamaan. Yksi tärkeä asia on ollut myös se, että liikutaan koko kolmikkona hyvin, Kalapudas miettii ketjun salaisuutta SuomiKiekko-sivustolle.

Kärpillä loukkaantumishuolet ovat vaivanneet koko syksyn ja talven ajan. Kun ne mahdollisesti hälvenevät, alkaa rosteriin ilmestyä nimekkäitä vaihtoehtoja. Mutta jo se, että jalkeilla on kaksi tulosta tekevää ketjua, auttaa hurjasti.

– Eihän Pyörälä voi koko kautta pitää meitä pystyssä, Kalapudas puhuu realismista.

– Kyllä meidän pitää olla koko joukkueena mukana. Kaikilta pitää saada parasta, että pärjätään.

Puheita ja linjauksia arjesta

Moni Kärppien pelaaja on puhunut siitä, miten varsinkin marraskuun Karjala-turnauksen kohdalla arjen vaatimustasoa nostettiin oululaisseuran sisällä.

Kokeneet pelaajat, kuten Pyörälä ja Lasse Kukkonen ehtivät puhua turnauksen yhteydessä siitä, miten Kärpillä peliin heittäytyminen ei ole ollut toivotun laista.

Esimerkiksi sitoutumisen taso on asia, mitä ei voi yhtään vähätellä.

– Ensimmäisellä tauolla painotettiin sitä, ettei tämä riitä. Puhuttiin siitä, että nyt aletaan paiskia enemmän hommia. Esimerkiksi me nuoremmat pelaajat aloimme treenata vähän pitempää päivää, Kalapudas palaa marraskuulle.

– Se on tuottanut tulosta. Esimerkiksi jalka liikkuu nyt paremmin.

Nuoret pelaajat tulevat Kalapudaksen mukaan hieman aikaisemmin hallille kuin muut ja treenaavat yhdessä apuvalmentajan Toni Sihvosen kanssa.

Tarinoita siitä, miten NHL:ään matkanneet Sebastian Ahot ja Joonas Donskoit olivat kuntopyörän selässä hyvissä ajoin ennen aamujäiden alkua, liikkuu vaikka kuinka Kärppien ympärillä.

Nyt tämän suhteen on ollut epäilyksiä. Kalapudaksen puheet vahvistavat sitä, että asiaan puututtiin.

Yleisesti nimenomaan Karjala-turnauksen tauko on ollut kulminaatiopisteenä Kärpillä. Sitä ennen syksy ehti olla hyvin tuskainen.

– Kyllähän sitä koko ajan painotettiin, että pitää tehdä töitä enemmän. Maajoukkuetauolla tuli sitten suora linjaus. Ja sen mukaan ollaan toimittu.

Tuliko linjaus kokeneilta pelaajilta vai valmennukselta?

– Uskon, että molemmilta, Kalapudas uskoo.

Mutta eivät linjaukset taukoon loppuneet. Esimerkiksi kapteeni-Kukkonen täräytti kovia lausuntoja ihan tällä viikolla Kärppien tekemisistä.

– Arjen vaatimustaso ei ole kaikkien kohdalla riittävällä tasolla. Siellä on liikaa keskinkertaisuutta mukana. Tämä on työliiga, ja siksi jokaisen voiton eteen pitää paiskia valtavasti hommia. Meillä valmistautuminen ei ole aina riittävää, kuten ei tälläkään kertaa, Kukkonen ruoski Kalevan mukaan, kun Kärpät oli hävinnyt torstaina Porissa.

– Hän on vaativa kapteeni ja hän puhuu asiaa joka kerta. Meidän kaikkien pitää nostaa vaatimustaso ihan kaakkoon, Kalapudas allekirjoittaa kokeneen puolustajan näkemyksen.

Vaikea syksy

Ainakin lauantaina Kärppien nuorten maailmamestarit vastasivat huutoon.

Kalapudas tykitti kauden parhaat tehopisteensä (2+1), Mäenalanen oli alustamassa paria maalia ja Leskinen merkautti tehot 1+1.

– Kalapudaksen ketju oli erittäin hyvä. Jo monen pelin ajan he ovat löytäneet toisensa. Parivaljakkona Mäenalanen ja Leskinen takoivat aikanaan 70-80 pistettä A-junioreissa ja nyt homma on lähtenyt toimimaan myös liigatasolla, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen mietti Kärppien 5-2-voittoon päättyneen SaiPa-ottelun jälkeen.

Viime kaudella vielä Sportia edustanut Leskinen hankittiin kesällä takaisin vanhan tutkaparinsa Mäenalasen vierelle. Mäenalanen oli kuitenkin syksyllä pitkään sivussa ja Leskinen vaelteli täysin eksyksissä.

Mutta eipä ollut helppoa myöskään Kalapudaksella.

Koko lokakuu ja marraskuu menivät hänellä täysin ilman tehopisteitä. Peliaika vaihteli ja marraskuussa se tippui välillä hyvin pieneksi.

– Silloin piti vain tehdä kahta kauheammin hommia ja treenata kovaa. Yrittää sitä kautta saada sitä peliä paremmaksi. Ihan niistä pienistä asioista yritti kerätä itseluottamusta, Kalapudas muistelee.

Mäenalaselle ja Leskiselle kaavailtiin ennen kautta kakkosketjun laitureiden roolia. Se vaikutti aika optimistiselta näkemykseltä syksyllä vaikeimpien hetkien keskellä.

Kalapudaksen rooli sen sijaan oli iso kysymysmerkki. Pysyisikö hän viilettämään kärkiketjuissa? Vai olisiko hän siltikin kolmos- tai nelosketjun sentteri?

Nyt paikka on ollut pitkäkestoisesti tulosketjun keskellä.

– Nyt se rooli alkaa olla sitä, mitä tavoittelen ja missä haluan olla, Kalapudas myöntää, kun kysyy roolitavoitteista.

– Haluan olla kärkisenttereitä, haluan tuottaa tulosta ja haluan pelata hyökkäävässä roolissa. Toki siinä pitää muistaa myös puolustaa, mutta haluan pystyä olemaan tulosta tekevä sentteri.

35 ottelussa tällä kaudella Kalapudas on koonnut kasaan tehot 4+6=10.

Työtä, työtä, työtä ison unelman eteen

Kalapudas jäi isolle yleisölle mieleen nuorten MM-kisojen välierissä, kun hän tinttasi voittomaalin Ruotsin verkkoon.

Lue lisää:
Kalapudas tämän vuoden nuorten MM-joukkueesta: ”Olisi ollut paljon potentiaalia”

2-1-ylivoimaosuma jäi silloin kamppailun viimeiseksi ja Suomi onnistui voittamaan tiukan taiston Ruotsia vastaan.

Siitä tie aukeni finaaliin ja lopulta mestaruuteen.

Arkeen paluu Kalapudaksella oli kuitenkin haastava, sillä kunnon roolia Kärppien joukkueesta ei irronnut. Hänet lähetettiin lainalle KalPaan, mistä hän palasi täksi kaudeksi takaisin Ouluun.

Kalapudas on edelleen nuori pelaaja, 20-vuotias, jolla on potentiaalia olla vähintäänkin runkopelaaja Liigassa.

Painotussanalla vähintään.

– Tavoitteet ovat korkealla. Yritän pelata mahdollisimman ehjästi ja nousta Liigassa kärkisentterin rooliin, joka pystyy tekemään pisteitä. Ja toivottavasti sitä pystyisi pelaamaan vielä joskus ulkomailla.

– Mieluiten NHL:ssä tietenkin, mutta sinne on vielä pitkä matka. Nuori kaveri tässä kuitenkin vielä ollaan, Kalapudas miettii tulevaisuudestaan.

NHL-varausta hänellä ei ole, mutta eipä sekään ole aiemmin estänyt mitään. Töitä Kalapudaksella riittää niin tasaisuuden, terävyyden kuin hyökkäyspään taitojen vahvistamisessa.

– Mikään ei tule ilmaiseksi. Töitä pitää paiskia ja pitää jaksaa uskoa omaan tekemiseen. Tietenkin pitää myös onnistua oikeissa paikoissa. Luottaa siihen, että niin käy.

Loppukautta ajatellen Kalapudaksella tavoitteiden asettaminen on helppoa.

Pitää nykyinen paikka, mikä vaatii illasta toiseen vahvoja otteita.

– Yritetään pitää ketjuna tuo pelaaminen noin hyvänä, mitä se on ollut ja yritetään joukkueena kaapia voittoja kasaan. Ei ne tavoitteet sen suurempia ole.