Edmonton Oilers päätti vihdoin lähettää suomalaishyökkääjän Jesse Puljujärven AHL:ään, sen jälkeen, kun Puljujärvi oli pelannut hyvin vähäisiä minuutteja sen riveissä.

Tästä on herännyt huolta jo tovin ajan. 18-vuotias, joka saa pelata kolmea minuuttia yhtenä iltana, istuu toisena iltana katsomossa. Se ei näytä hyvältä.

Edmonton Journalissa toimittaja Kurt Leavins jakoi hieman toisenlaisen näkökulman Puljujärven NHL:ssä pitämisestä.

Leavins käy läpi kommentissaan sitä, miten Puljujärven haasteena oli paha kielimuuri Edmontoniin saapuessa.

– Hän lähti opettelemaan kieltä käytännössä nollasta, hän tutustui uuteen kaupunkiin, sen tapoihin ja sisältöön ja hän oli 18-vuotiaana aivan toisella puolella maapalloa pois vanhempien luota. Puljujärvi myös yritti sopeutua siihen, mitä NHL:ssä peli vaatiin. Täällä kaukalon koko on eri ja se on mies miestä vastaan pelaamista. Samalla sitä menee hotellista toiseen ympäri Pohjois-Amerikkaan kovan matkustusaikataulun yhteydessä. Se tekee nopeasti olon hassuksi kellä tahansa, Leavins käy läpi.

Leavinsin näkökulmasta toki paistaa pientä tietämättömyyttä. Puljujärvi esimerkiksi on ollut omillaan jo monien vuosien ajan, kun hän muutti aikaisessa vaiheessa Torniosta Ouluun pelaamaan Kärppien organisaatioon. Miehiä vastaan hän ehti pelata Liigassa pitkän pätkän ajan.

Leavins kertoi myös, miten Oilersissa Puljujärven tukena on ollut tulkkausapua koko syksyn ajan. Hän epäili myös sitä, olisiko Oilersin farmijoukkueessa ollut sitä samaa.

Noh, helpolla katsauksella voi todeta sen, että molemmista osoitteista löytyy suomalaisväriä. AHL:n puolella kun viilettää myös suomalaishyökkääjä Jere Sallinen.

– Oilers on kasvannut nuoria pelaajia vuosien varrella ja nyt siellä päätettiin antaa tämän nuoren tulla rauhassa mukaan. Kerrankin häntä ei vain pakottaen tungettu kokoonpanoon tilanteissa, missä hän ei ollut siihen valmis. Kerrankin häntä ei peluutettu kokoonpanossa niin, että hänellä oli pieni mahdollisuus onnistua ja kasvaa. Häntä ei yritetty rakentaa puolustuspelin expertiksi, Leavins miettii.

Toki jälleen pointit voi kyseenalaistaa, sillä Puljujärven vastuu Oilersin riveissä oli läpin syksyn hyvin pientä, mikä ei edes kunnolla mahdollistanut menestymistä.

Leavins heittikin kovan näkemyksen loppuun.

– Ei, Oilers ei ole pilannut Puljujärveä. Jos jotain, he ovat tehneet hänelle hyvin inhimillisen teon: he ovat antaneet hänen olla 18-vuotias ja elää sen maailman kautta. Sekö ei ole sitten asianmukaista kehitystyötä?