Carolina Hurricanesista puhuttaessa kiekkofaneille tulee ensimmäisenä mieleen nuoret taitohyökkääjät, kuten Jeff Skinner, Victor Rask, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen.

He ovat ottelukoosteissa eniten näkyvillä, mutta joukkueen tärkein yksittäinen hyökkääjä on 28-vuotias keskushyökkääjä Jordan Staal, joka on tänä päivänä yksi NHL:n parhaimmista puolustavista hyökkääjistä.

Staalilla oli uran alkuvuosina yksi koko NHL:n parhaista pelipaikoista opetella kahden suunnan rooliin hänen pelatessaan Pittsburg Penguinsissa Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin takana joukkueen kolmossentterinä.

Jo Penguinsissa kesän 2006 koko varaustilaisuuden kolmosvaraus jäi pahasti taitopelaajien varjoon, mutta oli isossa roolissa, kun joukkue juhli 2009 Stanley Cupia.

Carolinassa viiden kauden aikana Staal on päässyt entistä isoimpiin saappaisiin, mikä on kehittänyt hänestä yhden NHL:n parhaimmista pelaajista omassa roolissaan. Staal on taklausmäärissä joukkueensa kärkitasoa, hän riistää Jeff Skinnerin jälkeen toiseksi eniten kiekkoja vastustajilta sekä voittaa yli 60 prosentilla aloituksia.

Siinä missä Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja muut nuoret ratkovat pelejä ylivoimalla, käy Staal hoitamassa suurimman osan oman pään aloituksista.

Tämän työmäärän päälle hän on tehnyt NHL-urallaan 715 ottelussa 408 tehopistettä. Staal pelaa kykyjensä ansiosta illasta toiseen vastustajan parhaita kentällisiä vastaan. Staalin laadukkaasta työstä kertoo myös se, ettei hänen tasonsa heilahda, vaikka ketjukaverinsa vaihtuvat vieressä.

Pittsburghissa pelatessaan Staal teki pelaamissaan 73 playoff-ottelussa 23 maalia. Nämä kokemukset tekevät hänestä arvokkaan pelaajan Carolinalle pitkälle tulevaisuuteen. Staal kuuluu ehdottomasti nuorten tähtien lisäksi niihin hankintoihin, joiden ansiosta Carolinalla on mahdollisuus kasvaa pudotuspelijoukkueeksi.