HELSINKI. Kun edellisen kerran World Cup oli mukana kiekkokalenterissa, oli Leijonien superlupaus Patrik Laine kuuden ikäinen.

Näin muistikuvia kyseisestä turnauksesta ei hirveästi ole.

– No ei kyllä. Enkä edes muista, että milloin viimeksi se on ollut. Ei mitään hajua.

– Mutta tiedän, että nyt on, Laine hekottelee SuomiKiekko-sivustolle Hartwall Arenalla sen jälkeen, kun Leijonat oli astellut jäälle koko joukkueen voimin maanantaina.

Nyt Laineella mittarissa on 18 vuotta ja alla on melkoinen alkuvuosi. Nuorten MM-kulta, liigamestaruus Tapparassa ja vielä kutsu MM-kisoihin, missä hän takoi peräti 12 (7+5) pistettä.

Vahvat esitykset MM-kisoissa olivat merkittävässä asemassa myös siinä, että kutsu irtosi tämän syksyn isoon turnaukseen, World Cupiin.

– Pitää olla ylpeä siitä, että näin nuorena pääsi mukaan ja että on saanut itsensä pelattua tänne. Kyllä se aika hiljaiseksi vetää, kun katsoo millaisia jannuja täällä on mukana. On kunnia olla täällä ja päästä pelaamaan maailman parhaita vastaan.

Turnaukseen Laine lähtee tutussa ketjussa. Jussi Jokisen ja Aleksander Barkovin kanssa jo keväällä jalkeilla oli erittäin toimiva kombinaatio.

Mutta se, että World Cupin tasoiseen turnaukseen Laine on lähdössä isossa roolissa aivan Leijonien kärkiketjuissa, sitä Laine ei täysin osannut odottaa.

– Olihan se mukava yllätys, kun kuuli, että pääsee tuossa tutussa ketjussa vetämään. En sillä tavalla odottanut kuitenkaan mitään ja täällä ovat huippujätkiä kaikki, niin siänsä sama se kenen kanssa olisi pelannut. Ei olisi ollut niin väliä.

– Mutta onhan tämä ihan huippua, Laine miettii lähtökohtaista paikkaansa Leijonien miehistössä.

Rooli Laineella on heti erittäin iso. Kärkiketjun paikan lisäksi hän on iso tukipylväs Leijonien toisessa ylivoimassa. Kuten toki pitääkin olla, kun omistaa sellaisen laukauksen, mikä Laineella on.

Mairea ponnahduslauta

Mennyt kevät oli melkoista ilotulitusta Laineella. Kesä taas on mennyt kiireisesti pomppiessa testeissä ja varaustilaisuuksissa sun muissa. Sen jälkeen Laine on harjoitellut Turussa yhdessä muutaman muunkin World Cup -joukkueessa mukana olevan kanssa.

Mutta syksy on täynnä jännittäviä hetkiä.

World Cupin jälkeen kun Laineella käynnistyy ensimmäinen kausi rapakon takana NHL:ssä.

Sitä ajatellen kovatasoinen turnaus ympäristöineen tulee mainioon paikkaan.

– Maailman paras turnaus, maailman parhaat äijät ja vielä pieni kaukalo, mihin pääsee tottumaan. Hyvä kenraali ennen kauden alkua.

Ja hyvä mittari myös.

– Kyllä. Näkee, että miten on kesä mennyt ja onko saanut jotain tiettyä juttua lisää mukaansa. Osaa vastaan tuli pelattua jo viime keväänä, niin nyt voi huomata sen, että pärjääkö heitä vastaan paremmin.

– Ylipäätänsä näkee, että missä mennään.

Ensimmäisiä kovia mittareita Laineelle astuu vastaan tällä viikolla, kun Leijonilla ohjelmassa on kaksi esiottelua Ruotsia vastaan. Ensimmäinen niistä on torstaina Helsingissä.

Victor Hedman, Oliver Ekman-Larsson, Erik Karlsson. Muutama melkoisen kova nimi antaa heti haastetta Laineelle ja kumppaneille.

– Ovathan he aivan maailman parhaita pakkeja, mutta ei sitä silti parane liikaa alkaa tuijottamaan sitä, että ketä siellä on vastassa. Ihan omaa peliä ja pelin jälkeen sitten katsotaan, että miten on mennyt, Laine pohtii.

Joka tapauksessa tulevassa turnauksessa Leijonien menestystoiveet pohjautuvat tuttuihin asioihin.

– Uskon, että meillä on siellä taas aivan maailman parhaat maalivahdit ja parhaat veskarit tuossa turnauksessa. Ei ainakaan sieltä jää homma kiinni. Lähdetään puolustamaan tiukasti ja samalla yli- ja alivoiman pitää toimia. Niissä pitää takoa maaleja, sillä niissä nämä pelit kuitenkin ratkeavat, Laine käy läpi reseptiä.

Leijonien ja Ruotsin välinen torstain esiottelu alkaa kello 19.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen