HELSINKI. Leijonat aloitti valmistautumisen tulevaa World Cup -turnausta varten sunnuntaina, kun se kokoontui yhteen.

Maanantaina koko joukkue oli jäällä Hartwall Arenalla.

Joukossa viiletti kaksi sellaista pelaajaa, joilla ei ole tällä hetkellä sopimusta voimassa. Toinen on Rasmus Ristolainen, joka on rajoitettu vapaa agentti. Ristolainen odottaa jatkosopimusta Buffalo Sabresilta.

Toinen on Lauri Korpikoski, joka joutui yllättävän tilanteen eteen kesällä.

Korpikoskella oli voimassa oleva sopimus Edmonton Oilersin kanssa, mutta sen Oilers päätti ostaa ulos.

– En ollut kuullut siitä mitään etukäteen. Se tuli ihan yllätyksenä, Korpikoski myöntää SuomiKiekko-sivustolle.

Nopeasti Korpikoski kääntää asian huumoriksi.

– Onneksi sain sen tiedon puolta tuntia ennen Twitteriä. Se on ihan positiivista nykypäivänä, Korpikoski hymähtää.

Yllätykseksi ulososton teki se, että Korpikosken kausi Oilersissa ei ollut mitenkään aivan hurjan iso pettymys.

– Toki se joukkueen kausi oli.. vähän sellaista, mihin Edmontonissa ollaan totuttu aika pitkään. Sinänsä vaikea paikka. Toki ei varmasti itsellä kuin kenelläkään muullakaan osakkeet ole hirveän korkealla tuollaisen kauden jälkeen. Mikä toki on ihan oikein. Mutta silti, tuli tuo asia ihan yllätyksenä.

Onko tilanne aiheuttaunut stressiä? Vai miten tilanne on tullut käsiteltyä?

– Ei se oikeastaan hirveästi ole stressannut. Tätä on kuitenkin jatkunut jo aika kauan, niin ei sitä enää ihan hirveästi mieti. Uskoo siihen, että asiat menevät omalla painollaan niin kuin niiden pitää mennä. Ihan posiitivinen suhtautuminen on ollut tähän, Korpikoski tuumaa.

Juurtunut häviämisen kulttuuri

Kauteen valmistautuminen ei Korpikoskella muutu mihinkään. Siitä pitää huolen World Cup.

– Sen takia se valmistautuminen on ihan normaalia. Saa vielä pelejä alle. Sitä yrittää pelata vain mahdollisimman hyvin, mutta ei se toki varmasti ole mikään suuri salaisuus, että minkänäköinen pelaaja siellä viilettää. Kuitenkin muutaman vuoden jo tuolla pelannut, Korpikoski viittaa NHL:ään ja vapaana agenttina olemiseen.

– Enemmän tässä on iloinen, että kausi alkaa ja katsotaan sitten, että mitä tapahtuu.

Korpikoski lähtee turnaukseen hyvin todennäköisesti sopimuksettomassa tilassa. Takaraja päätöksien teolle on hieman häilyvä.

– Ei ole mitään spesiaalia päivää, mutta varmaan tuon turnauksen jälkeen. Jos ei ole tullut turnauksen aikana mitään, niin hetki sen jälkeen odotellaan. Jossain vaiheessa pitää lyödä lukkoon, että missä sitä pelataan.

– Mutta sen näkee sitten.

Oilersissa Korpikoski sai näkemystä siitä, miksi takavuosien menestyjäseura on uinut jo vuosia aivan NHL:n pohjamudissa.

– Jos rosteria katsoo, niin varmaan niitä heikkouksia on ollut siellä puolustuspäässä. Sieltä on puuttunut vähän sellaista liideriä ja sellaista leveyttä. Sitä he ovat koittaneet nyt kesällä parantaa, mutta ei se prosessi toki helppo ole.

– Siellä on monta vuotta ollut vähän sellaista häviämisen kulttuuria, mikä on juurtunut aika syvälle. Varmaan vaikuttaa asenteisiin sun muihin. Kyllä sitä toivoo hyvää heille, että se suunta kääntyisi. Se on hieno kaupunki pelata ja tykkäsin olla siellä. Varmaan jos vielä voittoja tulisi, niin olisi vielä makeampaa olla siellä, Korpikoski sanoo Edmontonin ajasta.

Hiljaisella itseluottamuksella

Se, että Korpikoski osallistuu World Cupiin vapaana agenttina, ei ole hänen mukaansa riskitekijä.

– Meillä on olemassa vakuutus, vaikka ei ole sopimusta. Että ei tuossa ole mitään vaaraa. Jos jotain tapahtuu, niin on turvattu asema. Mutta eipä noita tule sen suuremmin mietittyä. Jos jotain tapahtuu, niin sitten tapahtuu. Sille ei voi mitään.

Leijonissa tuore päävalmentaja Lauri Marjamäki on pyrkinyt luomaan lähtökohdaksi tilannetta, jossa kaikilla on selkeä näkemys siitä roolista, mitä he tulevat kantamaan turnauksessa ja mistä kaikki lähtee liikkeelle.

Toimintatavoista ja ilmapiiristä Korpikoski on tykännyt.

– Ollaan aika samalla aaltopituudella sen suhteen, että miten asioita tehdään. Hyvä fiilis on ollut joukkueen sisällä ja luulen, että tästä tulee ihan hyvä juttu.

Mitenkään suurimpana ennakkosuosikkina Leijonat ei turnaukseen lähde. Mutta..

– Eihän Suomi ole ikinä ollut se suurin suosikki, mutta silti ollaan pärjätty. Kyllä tuolta sellaista hiljaista itseluottamusta löytyy, mutta ei sitä tarvitse erikseen mainostaa, Korpikoski miettii.

Lyhyt turnaus sopiikin haastajan roolista turnaukseen lähtevälle Suomen joukkueelle.

– Alkusarjassa on kolme peliä, mitkä voivat kääntyä miten päin vain. Se on pienistä asioista kiinni. Heti alussa pitää olla valmiina, sillä heti ensimmäinen peli on tärkeä jatkopaikan kannalta, että siitä saa voiton. Mutta ei sitä kannata luoda liikaa paineita joukkueelle. Kolme peliä ja haetaan maksimitulosta. Sitten nähdään, että ollaanko jatkossa vai ei.

Tutut elementit kuitenkin löytyvät sen takaa, jos Leijonat haluaa turnauksessa menestyä.

– Ei tässä hirveästi ehdi mitään erikoiskuvioita suunnitella. Se on oikeastaan hyvä, että pelisuunnitelmat ovat simppeleitä ja paljon on otettu Pohjois-Amerikasta mallia. Sellainen yksinkertaisuus on nyt malttia. Ei liikaa mietitä, vaan pelataan vaan. Maalivahtipelihän meillä on varmasti kunnossa ja erikoistilannepelaaminen nousee arvoon. Ne kun ovat toimineet, niin silloin yleensä on tullut menestystä.

Leijonat aloittaa esiottelut torstaina, kun se kohtaa Ruotsin Helsingissä. Ottelu alkaa kello 19.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen